Początki ogrodnicze Kasi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki ogrodnicze Kasi

Post »

No cóż Kasiu, jak na razie magnolia zapowiada się bardzo ładnie. Ma pączki i to w dużej ilości mimo młodego wieku ale na razie odkrywam ją tylko okazjonalnie w ciągu dnia a na noc dalej pod włókniną, żeby jej nie spotkało to co w tamtym roku. Chciałabym w tym roku pocieszyć oczy jej kwiatami
Paulina
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Kasiu, złotokapy są raczej zadomowione u nas, więc i z zimowaniem nie mają większych problemów :D Na szczęście ;:138
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

No , nareszcie Kaśka się odezwała :heja Pokazuj co kupiłaś !!! Jutro ma być pogoda , to trzeba działać w ogrodzie i sadzić , grabić , sprzątać . Życzę dużo ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani zdjęcia wkleję jutro bo teraz jestem po ;:136 i może mi się krzywo wkleją ;:224

Agnieszka 1978 dziękuję bardzo za odwiedziny ;:196

AgaNet Już jutro się będę chwalić wszystkim, może coś jeszcze jutro dokupię :;230

Berry[/b Jutro ma być podobno około 14 st także na reszcie cieplutko. Mam nadzieje,że po tym sezonie będę już pewniejsza w ogrodzie.

Paola 1a To już nie będę się więcej dopytywać aby nie zapeszyć. Pochwalisz się jak zakwitnie. :heja

Dkny Wiesz mam chęc w tym roku kupić glicynię i puścić na kratkę przy tarasie. Też ma takie gronowe kwaty jak złotokap

Agatka123 Grabić! Sadzić! Sprzątać! to hasło na jutrzejszy dzień. Też życzę ;:3 ;:3 ;:3

Wiecie co dzisiaj z pół godziny stałam nad nawozami do trawników i zgłupiałam kompletnie bo zupełnie nie wiem jaki mam kupić??? Pomóżcieeeee Proszęęęęęę ;:180
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Ja dziś tez chyba z pół godziny gapiłam się na nawozy do trawy :;230 i w końcu jakiś kupiłam.... ale o udzielanie porad to się nie pokuszę :uszy
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, glicynie to świetny pomysł; są cudowne w okresie kwitnienia (podobnie jak złotokap :D ). I ja o niej myslę, ale to dopiero jak bedzie już miała się po czymś piać, bo ona potrzebuje solidnych konstrukcji ;:108

A co do nawozów trawnikowych. Moje doświadczenia są takie: najlepiej sprawdz się u mnie Florovit - daje soczystę zieleń (co prawda, trzeba też odrobinę cześciej kosić, bo i wzrost ma przyspieszony :wink: ) i niezła kondycję trawce. Stosowac sie go powinno raz na miesiąc, ale ja troche wydłużam ten czas pomiędzy dokarmianiem.
Jednego roku skusiłam sie na tak reklamowany nawóz długodziałajacy, myslac sobie, że może i drogo, ale raz na sezon to sie jakoś wyrówna. Efektu nie było żadnego, naprawdę! Znajomy ogrodnik wytłumaczył mi potem, że ten długodziałajace świetnie sie sprawdza pod rośliny wszelkie, które sobie spokojnie rosną. Natomiast my trawnik nie tylko podlewamy, ale i kosimy i własnie podczas koszenia te granulki cześciowo są "wchłaniane" przez kosiarkę... Jakoś mnie to przekonało, bo od tej pory już stosuję ten wspomniany Florovit. Efekt chyba nie najgorszy? :wink: :

Obrazek

(daj znać, to usunę zdjęcie, aby Ci wątku nie zaśmiecało :D )
kajbar
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:03

Post »

Witaj Kasiu ja kompostowniki mam dwa duże 3 mtr. na 4 mtr. ale przydał by się jeszcze trzeci.Jak tylko zrobi się trochę cieplej to wpuszczam do mojego kompostownika dżdżownice kalifornijskie które trzymam w garażu
Moj Ogrod
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu :wit . Rzeczywiście ilość nawozów przyprawia o zawrót głowy. Ja stosuję różne i z moich obserwacji wynika , że powinien mieć dużo azotu , bo tego trawce najbardziej potrzeba ;:108 Myślę , że np. Florowit jest ok.
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p

Post »

To teraz zaległe zakupy Wam pokażę. :uszy

Obrazek zakupione grabie to trawy

Obrazek urządzenie do sadzenia cebulowatych

Obrazek podkładka pod kolana :;230

Obrazek żyłka do podwiązywania roślin ;:224

Obrazek rozsadnik
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p

Post »

A teraz moje bulwy i cebulki :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p

Post »

Napiszcie jak Wam poszły porządki??
Ja zgrabiłam cały trawnik. Wyrzuciłam do końca kompostownik. I wiecie co? odkryłam w nim krecika. Nie wiem kto się bardziej przestraszył :;230 :;230 :;230
Podcięłam trochę krzewów.
Teraz zaczynam odczuwać skutki prac i powoli zaczynają mnie boleć wszystkie mięśnie ;:14
Jestem ciekawa czy jutro wstanę o własnych siłach :;230

AgaNet to jesteśmy na podobnym etapie :;230

Dkny Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź na temat nawożenia.Skorzystam jak najbardziej gdyż jest to absolutna racja.Nie kasuj mi tak pięknego zakątka ze swojego ogrodu. Może co niektórzy pomyślą,że to u mnie tak ładnie :;230 :;230 :;230

Kajbarku Dzisiaj robiłam miejsce na drugi kompostownik. Na trzeci na razie nie widzę miejsca. Mówisz dżdżownice brrrr A one wychodzą na powierzchnie kompostu??

Aguś Dziękuję za potwierdzenie co do nawozu :D Także teraz zakupy nawozowe pójdą mi migiem ;:108
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia widzę , ze u Ciebie pełna profeska ;:108 . Grabie , sadzarka , ale najbardziej podoba mi się klęcznik, muszę sobie kupić . Zakupy zrobiłaś fajowe. Ja też cały dzien zasuwałam w ogrodzie , a teraz padam na twarz ;:180 Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, już jestem po porządkach na rabatach :D Teraz został już tylko trawnik :?
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiu :wit pobuszowałam po Twoim ogrodzie i jestem pod dużym wrażeniem! Masz piękne rośliny i mnóstwo miejsca aby je chodować, nawet na spotry znajdzie się miejsce!
Już nie mogę się doczekać lata w Twoim ogrodzie!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie! :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”