Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
marysia2009
50p
50p
Od: 13 lis 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dyptam jesionolistny

Post »

Mam kilka kotów i parę dyptamów. Kotom na pewno nic się nie dzieje. Możesz bez obawy sadzić.

To jest piękny krzew, warto go mieć, bo pięknie pachnie. Fajny zapach mają też korzenie, taki żywiczny.
Marysia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dyptam jesionolistny to bylina :D
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadzonki dyptamu są przeważnie małe,bo dyptam ma wielki system korzeniowy
i trudno utrzymać dużą roślinę w małym pojemniku.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Mi chodziło właśnie o kłącza. Te które mi przysyłali różni sprzedawcy były wielkości małego paluszka a teraz znalazłam na All naprawdę coś extra - grube pozwijane kłączyska :) Cena co prawda też exyta ale raz się żyje :)
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

marysia2009 pisze:Mam kilka kotów i parę dyptamów. Kotom na pewno nic się nie dzieje. Możesz bez obawy sadzić.

To jest piękny krzew, warto go mieć, bo pięknie pachnie. Fajny zapach mają też korzenie, taki żywiczny.
Dzięki temu co napisałaś dyptam będzie u mnie rósł :) .W ogóle zwierzęta to chyba instynktownie wyczuwają rośliny ,z którymi mają unikać kontaktu w przeciwieństwie do ludzi. W zeszłym roku przeżyłem chwile grozy gdy 5-latek miał zamiar skosztować owocu rosnącego u mnie cisu.
Duże kłącza są do kupienia na allegro u sprzedawcy Waja. Niedawno kupowałem u niej kłącza liliowców i muszę powiedzieć ,że są warte swej nawet 2x wyższej ceny niż na innych aukcjach - są naprawdę bardzo dobrej jakości z dużymi bryłami korzeniowymi.Wysyłka błyskawiczna - 2 dni po dniu wpłaty.
marysia2009
50p
50p

Post »

Lorrie pisze:Mi chodziło właśnie o kłącza. Te które mi przysyłali różni sprzedawcy były wielkości małego paluszka
To faktycznie mizerotki, takie nie mają szans na kwitnienie, przynajmniej w pierwszym roku.
Lorrie pisze: a teraz znalazłam na All naprawdę coś extra - grube pozwijane kłączyska :) Cena co prawda też exyta ale raz się żyje :)
No za dorosłe rośliny, niestety trzeba płacić, ale za to efekty są od razu.
Marysia
marysia2009
50p
50p

Post »

Bartosz pisze: Dzięki temu co napisałaś dyptam będzie u mnie rósł :) .
Cieszę się, że mogłam Ci pomóc
Bartosz pisze: Duże kłącza są do kupienia na allegrooo u sprzedawcy Waja. Niedawno kupowałem u niej kłącza liliowców i muszę powiedzieć ,że są warte swej nawet 2x wyższej ceny niż na innych aukcjach - są naprawdę bardzo dobrej jakości z dużymi bryłami korzeniowymi.Wysyłka błyskawiczna - 2 dni po dniu wpłaty.
Sprzedawca nazywa się chyba waja12. Faktycznie, że na zdjęciach ten dyptam wygląda zachęcająco, taki powinien zakwitnąć i to pięknie. Oni chyba zawsze mieli rośliny dużo większe, niż standardowe rozmiary. Dawniej jeździli na wystawy krakowskie, teraz od paru lat nie widzę.
Marysia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie liczcie na to że dyptam kupiony nawet jako duża sadzonka wam od razu zakwitnie.
One nie lubią przesadzania, dzielenia, nie lubią by zmieniać im miejsce.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość, najpierw muszą się zaaklimatyzować.
Ale są warte czekania :P
Tylko dlatego mój wielki dyptam rośnie na różanej rabacie - nie chciałam pozbawić się jego uroku nawet na jeden czy nawet trzy sezony,
marysia2009
50p
50p

Post »

Nie do końca się z Tobą zgadzam. Faktycznie może i nie lubi, jak już pąki są wysoko lub w porze kwitnienia, ale zeszłej wiosny ja przesadzałam mojego, w ogóle tego nie odczuł. A dyptam kupiony z zawiązkami pąków musi zakwitnąć.

A co najważniejsze tej rośliny nie tykają się myszy.
Marysia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek

Moje dyptamy powoli pną się do góry.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mój też :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakie cuda macie na działeczkach oj ... a u mnie wszystko takie malutkie, dwu- i jednosezonowe ... :(
marysia2009
50p
50p

Post »

Piękne te Wasze krzewy, już takie ładne, duże, rozrośniete. Ale już chyba rosną co najmniej kilka lat?

Lorrie a Ty znowu tak nie narzekaj. Twoje też się rozrosną, nawet te malutkie. Nie możesz kupić takiego wiekowego, bo on ma bardzo głęboki system korzeniowy, w dodatku korzeń palowy. Taki duży w stadium "pąkowym" miałby faktycznie problemy z przyjęciem się.
Marysia
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu wiesz jak to jest - człowiek to by chciał zaraz i szybko. Pocieszam się każdą małą radością z każdej wychodzącej z ziemi roslinki - to też ma swój urok, gdy sie je tak obserwuje jak rosną :)
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam niechcący dwa dyptamy, bo myślałam o innej roślince i martwiłam się co ja teraz z nim pocznę. kompletnie nie wiem co to i jak to pielęgnować. Ale jak patrzę na wasze cudeńka i posty to aż mi się buzia śmieje, bo bardzo się cieszę z takiej pomyłki. Już się nie mogę doczekać lata aż pokażą co potrafią.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”