Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Saraaa

Post »

Dokładnie to samo stało się z moim listkiem od forumowiczki :( inteligentny listonosz zamiast wlożyć przesyłkę do skrzynki - wcisnął ją między drobne szczebelki furtki :x
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie to samo listonosz na chama wciskał przesyłkę do skrzynki i została pognieciona i listek złamany co zrobiłaś ze swoim?? Tak samo było ostatnio z roślinką w pudełeczku całe pogięte pudełko ale roślinkom naszczęscie sie nic nie stało, jutro powiem temu listonoszowi żeby uważał z przesyłkami do mnie:(:(:(
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łodyżkę z korzonkami wsadź do ziemi tak by jej połowa wystawała nad ziemię, pojawią się młode listki fiołków - powinny wyrosnąć jak są korzenie u mnie niejednokrotnie tak wyrastały. Liść do wyrzucenia bez łodygi już go nie ukorzenisz. :D
Saraaa

Post »

Mój listek ma jeszcze kawałek łodyżki... da się jeszcze coś z nim zorbić? (na razie razem z łodyżką wsadziłam do ziemi)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ściąć pod skosem najlepiej ostrą żyletką i włożyć do wody powinien się ukorzenić. :D
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 22:20

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Niezłe okazy upolowałaś :)
Bardzo ładny jest ten biały z różową falbanką
A w czwartek mają być fiołki w biedronce :)
Na pewno nie omieszkam tam zajść, może będzie coś czego jeszcze nie mam:)
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Ja otrzymałam od Miłośniczki szybką informację i też 2 upolowałam w Biedronce (taki jak drugie zdjęcie i drugi ciemno różowy/malinowy czy jakoś tak, z tymi kolorami to kłopot). Reszta to same ciemno niebieskie.
Jak będę miała chwilę to wstawię zdjęcia.
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

Jak na razie to mi tylko dwa zakwitły- fioletowy i biały. A reszta jest dla mnie zagadką :roll: możliwe że takie cuda posiadam ale nie wiem, nie wiem.... :D
Awatar użytkownika
gardeniaa

Post »

Te które pokazałam, to są właśnie z biedronki :)
Oprócz tych były jeszcze malinowe, ciemno-bordowe, białe z fioletową falbanką, białe, jasnoniebieskie z białym obrzeżem, biskupi pofalowany i te tradycyjne granatowe, biskupie

Ktoś, kto zaczyna swoją przygodę z fiołkami mógłby za jednym zamachem zebrać ciekawą kolekcję :)
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witajcie
mam pytanie do osób którzy znają sie na fiołkach
problem polega na tym że mam fiołka który kwitnie ale do pączków jest oki a potem pączki usychają i tak szczerze mówiąc nie wiem jaki kolor ma ten kwiatek. muszę jeszcze dodać że fiołek jest młody zakwitą dopiero 2 razy i to w taki sam sposób. durgi problem to, to że mam dwa inne kwiaty( fiołki) które ani razu nie zakwitły a mają dwa lata i mają drobne listki. czy ktoś mi pomoże z tym problemem?????????
pozdrawaim
Awatar użytkownika
gardeniaa

Post »

Miałam podobny problem z fiołkiem, pąki zamiast się rozwijać - zamierały
U mnie powodem tego stanu było przelanie bryły korzeniowej i w efekcie gnicie korzeni
Fiołka niestety nie udało mi się uratować, jedynie kilka listków, które musiałam od nowa ukorzeniać

Drobne listki miałam też w doniczce, gdzie posadziłam 3 listki na raz
Rozetek było sporo i wydaje mi się, że walczyły o pokarm :)
Podzieliłam je, dokarmiłam i po jakimś czasie już dużo lepiej wyglądały
może i Twoje są głodne?
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Do Gardeniaa

dzięki za porady tylko że problem w tym fiołek w którym zasychają pączki nie był przelany bo dbam o to i jest to nie możliwe tym bardziej że sprawdzałam jego korzenie i zmieniałam żiemię ok kwietnia kiedy jeszcze był w stanie spoczynku. Co do drugiego fiołka to rośnie on sam i nie mógł mieć zbyt mało miejsca. Więc nie wiem jaki może być inny problem . pozdrawiam
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam miłośników fiołków!!!!

Może ktoś może mi pomóc mam posadzone nowe listki i problem w tym że ziemia pokryła się pleśnią i listki gniją. Co mam zrobiś pomóżcie mi :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”