Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Grzesik pisze:Lubię takie klimaty, jesień mi nie straszna jak widzę takie widoki. :)
Jacku ;:167 podpisuję się pod słowami Grzesia :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
x-d-a

Post »

No, właśnie, Jacku, teraz zaczynamy dopiero doceniać zimozielone, iglaki i te roślinki, które ładnie przekwitają - rozchodniki, jeżówki, hortensje...To one sprawiają, że jesienno-zimowy ogród żyje, a -co więcej- jest bardzo malowniczy i daje nam pretekst do docenienia np. ciekawej faktury drzewa lub koloru pędów, niewidocznych normalnie spod liści...
Ładne te Twoje jesienne zdjęcia, choć nieco melancholijne...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agness, stokrotek widziałem bardzo dużo u sąsiada, a u mnie kwitną pierwiosnki i jakieś cebulowe wystawiły czuby.
Wspominki zostawiam na czas, jak nie będzie co pokazywać aktualnego.

Lidko, macierzanki się już bardzo rozrosły i wymagają podcięcia. Włażą na juki. Też będę musiał lekko podwyższyć to miejsce.

Witaj Grzesiek :!: To fakt - taka jesień może być ;:108 Ale w naszym klimacie na tym się nie skończy.

Dzięki Halinko :)

Dalu, jesień jest taka, melancholijna, zadumana. Ale tak jak piszesz - ukazuje naszym oczom to, czego nie dostrzegamy wcześniej, gdy ogród kipi zielenią i kwieciem.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ja też tak sądzę jak Grzesiu , tym bardziej że zdjęcia robione w słoneczny dzień , od razu robi się radośniej na duszy , ja też doczekałam się słoneczka i zamierzam wyjść do ogrodu ,oby tylko troszkę obeschło bo błoto wszędzie .

Genia
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

tez mam kilka macierzanek ale cytrynowej jeszcze nie mam , muszę znaleść gdzieś miejsce aby stworzyć polanę z macierzanek tylko mam za mała kolorów , może na wiosnę dokupię ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, cieszy mnie, bo ja mam opory przed pokazywaniem suszków i obumarłych części roślin :oops:
Moje solidne ścieżki zdają egzamin i na nich zawsze sucho.

Maniusiu, dostaniesz tej macierzanki ode mnie, bo się rozrosła. Ma ładny żółtawy kolor.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo chętnie przyjmę ... będę miała już na dobry początek .. bardzo lubię gdy koło nich przechodzę ich poruszyć wtedy unosi się piękny zapach ...
Mam już posadzone hosty ,które lubią słońce ale mają trochę cienia od ogrodzenia , białe i niebieskie fiołki ,które ładnie kwitną na wiosnę i strasznie się rozsiewają i to wszystko chcę wykończyć macierzankami .. powinny razem ładnie wyglądać ...
Mój album
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku :wit powiedz mi czy uniola nie jest ekspansywna :?: Bo jest bardzo ładna i z przyjemnością bym ją dopisała do listy moich chciejstw :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Wreszcie jakieś ogólne widoczki :D kamień gdzieś chyba widziałem :;230 , myślałem że elementy strukturalne w ogrodzie to drzewa, a u Ciebie widzę juki :wink: Moje astry myślałem że zaspały i nie zakwitną w tym roku a one się obudziły i co prawda miesiąc po czasie ale ładnie teraz zakwitły.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widać i jesienią pięknie się Twój ogród prezentuje, Jacku.
A suszki mają swój urok. Ostatnio stwierdziłam, że pięknie szumią kępy
uschniętych irysów.

Ależ się zdziwiłam, jak przeczytałam, że rodzajów kalin jest ze 100! :shock:
Cena trzmieliny oskrzydlonej też mnie zaskoczyła. A od dawna jest na mojej
liście chciejstw, chociaż nie wiedziałam, że ma taką piękną korę. Na razie więc
zostanie sobie na tej liście. :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku z przyjemnością spoglądam na jesień w twoim ogrodzie, widoki piękne takie słoneczne i ciepłe. Na drugim zdjęciu interesująco wygląda trawa, ma ciekawe płaskie kłosy.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jacku, masz piękną, złotą jesień u siebie, nie tylko astry są ozdobą teraz.
Taka jesień sama w sobie ma to 'coś'.. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maniusiu, będę pamiętał, by nie wyrzucać wyrwanej macierzanki.
Nie wiedziałem, że są hosty lubiące słońce.

Aniu, uniola nie jest ani trochę ekspansywna. Rośnie w zwartej kępie, nie pokłada się, ładnie wygląda zimą - naprawdę polecam :!:

Przemek, aż trudno uwierzyć, że ten kamień sam z siebie taki płaski.
Na moich rabatach bez drzew i krzewów teraz robi się płasko. Więc juka urozmaica monotonię. Na bezrybiu i rak ryba :;230

Wisienko, kupiłem trzmielinę czterokrotnie taniej więc tylko tak ostrzegawczo napisałem, by ktoś się nie nadział na kosmiczne ceny.
Myślę, że na stronce o kalinach nie uwzględniono wszystkich odmian ale jest ich naprawdę dużo a co ważniejsze - sporo się różnią między sobą, dzięki czemu zbieranie kalin nie jest monotonne.

Irenko, dziękuję :) Uniola to bardzo ładna, elegancka trawa.

AniuDS, ogólnie jesień w ty roku zaskakuje długością, skoro nawet astry zdążyły przekwitnąć. Na szczęście kwitną późniejsze i trochę różnych pojedynczych kwiatków. Na przykład zakwitł barwinek.

Na najbliższe dni mam w planach przygotowanie nowego kącika kwiatowego. Przełożyłbym to na następny rok ale z pewnych względów muszę to zrobić jak najszybciej więc się dziś zabrałem. Dokończyłem jeden bok ścieżki, która oddzieli tę część od reszty ogrodu, a jutro będę przygotowywał teren pod kopanie. Nie będę ukrywał, że inspiracją jest Forum Romanum Grześka. Na pewno wiecie, o kogo i o co chodzi :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja miałam tylko takie co ładnie rosły na słońcu a u kuzyna najładniejsze były od południowej strony przy podmurówce , nawet ich nie polewały i tak się rozrosły że ledwo ich wykopał i wyeksmitował do mnie teraz mam ich kilkanaście kęp i to od razu sporych bo trudno ich było podzielić , większe przecinałam siekierą aby zmniejszyć kępy ..
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Kącik kwiatowy?! Brzmi intrygująco. Jakie kwiaty tam widzisz oczami wyobraźni? Jednoroczne? Czy takie do wazonu?
Wydawałoby się, że masz mnóstwo kwiatów w ogrodzie, a tu raptem planujesz kącik kwiatowy... :wink: Chyba jakiś specjalny...Muszę skoczyć do Grzesia zobaczyć to Forum Romanum. Dawno tam nie byłam i pewnie przeoczyłam :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”