Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Witaj
przejrzałam cały wątek...wspaniała kolekcja
Feraka mam tylko jednego, jest najstarszy. Od niego zaczęłam interesować się kaktusami, niestety nigdy mi nie kwitł
Śmierdziuszki też wpadły mi w oko, mają cudowne kolory i kształty...co do pozostałych to siedzę i wzdycham
są boskie 
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
u mnie też jeszcze nigdy feraki nie kwitły 
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
A czy może wysiewałeś tego nieznanego lub może odrostuje? Nadal nie moge wyjść z podziwu dla jego kwiatów...mgr_ pisze:Niestety, nie mam go opisanego, ale na pewno jest to jakaś odmiana E. pectinatus. Wszedłem w jego posiadanie bez nazwy i zwykle nie próbuję na siłe dopasowywać do roślin nazw, chyba że jest to bardzo oczywiste. W przypadku E. pectinatus jest chyba kilkanaście odmian stanowiskowych także nawet nie próbowałem. Bez nazwy (tu pewnie narażam się mojemu koledze Henrykowi) też rośnie i ładnie kwitnieArtur89 pisze:Mógłbyś podać nazwę gatunkową tego echinocereusa, którego kwiat jest na pierwszym planie? Chodzi oczywiście o tego wielkokwiatowegoPięknie kwitnie
![]()
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Niestety nie wysiewałem , bo nawet nie próbowałem zapylać kwiatów i zbierać nasion. Na razie nie puściły odrostów, ale wszystko jeszcze przed nami.Artur89 pisze:A czy może wysiewałeś tego nieznanego lub może odrostuje? Nadal nie moge wyjść z podziwu dla jego kwiatów...mgr_ pisze:Niestety, nie mam go opisanego, ale na pewno jest to jakaś odmiana E. pectinatus. Wszedłem w jego posiadanie bez nazwy i zwykle nie próbuję na siłe dopasowywać do roślin nazw, chyba że jest to bardzo oczywiste. W przypadku E. pectinatus jest chyba kilkanaście odmian stanowiskowych także nawet nie próbowałem. Bez nazwy (tu pewnie narażam się mojemu koledze Henrykowi) też rośnie i ładnie kwitnieArtur89 pisze:Mógłbyś podać nazwę gatunkową tego echinocereusa, którego kwiat jest na pierwszym planie? Chodzi oczywiście o tego wielkokwiatowegoPięknie kwitnie
![]()
Przejrzałem dzisiaj moje zasoby książkowe i być może jest to jakaś odmiana E. reichenbachii - to też z grupy pectinatus i też ma kilka form stanowiskowych.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mam taki sam Ferak
,ale zakwitnąc to mi na pewno nie zakwitnie 
Marku Twój wątek to raczej do tych niezwykłych zaliczę.
Różnorodność i ich niezwykła uroda przekroczyła moje najśmielsze wyobrażenia o kaktusach i sukulentach.
Trzeba by tu złożyć specjalne podzięki dla Henia za to ,że Cię namówił byś nam objawił swoje cudności.
Niesamowite, że tak niedaleko nas są ludzie, którzy maja tak świetne, fascynujące hobby. Wspaniałe hobby, piękna kolekcja :P
Wrócę pewnie jeszcze nie raz by tu popodglądać te wszystkie cudeńka.
Różnorodność i ich niezwykła uroda przekroczyła moje najśmielsze wyobrażenia o kaktusach i sukulentach.
Trzeba by tu złożyć specjalne podzięki dla Henia za to ,że Cię namówił byś nam objawił swoje cudności.
Niesamowite, że tak niedaleko nas są ludzie, którzy maja tak świetne, fascynujące hobby. Wspaniałe hobby, piękna kolekcja :P
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- mgr_

maribat pisze:Marku Twój wątek to raczej do tych niezwykłych zaliczę.
Zapraszam, Zapraszam, Zapraszam
A patrząc na to skąd jesteś to nie tylko na ten wątek
- mgr_

- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śledzę na bieżąco wątek o adenium, ale takiej ilości kwiatów to nikt z nas chyba nie miał
Masz zdjęcie kaudeksu i czym je nawozisz?
- mgr_

Niestety kaudeks ma można powiedzieć nie ciekawy, niestety nie mam zdjęcia. Przymierzałem się nawet do poprowadzenia rośliny tak bardziej "bonsajowo" ale szkoda mi jej przycinać, bo nie mam doświadczenia w tej materii i nie wiem czy nie wyszło by to ze szkodą i dla wyglądu i dla zdrowia roślinki.Farel pisze:Śledzę na bieżąco wątek o adenium, ale takiej ilości kwiatów to nikt z nas chyba nie miał![]()
Tak średni raz na miesiąc w okresie wzmożonej wegetacji podlewam ją nawozem do kaktusów, najczęściej jest to Florovit.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ale pięknie kwitną, kiedy moje takie będą 
-
Gaga1960

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Wysiałam właśnie adenium, ale chyba niepotrzebnie na zimę .
Co prawda mi wzeszły,tylko nie wiem czy coś z nich będzie.
Na wszelki wypadek zostawiłam trochę nasion do wiosny i wtedy się pobawię.
Co prawda mi wzeszły,tylko nie wiem czy coś z nich będzie.
Na wszelki wypadek zostawiłam trochę nasion do wiosny i wtedy się pobawię.
-
Krzysztof N

- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wita cię ,kolekcja godna podziwu a i wiedza z tego co czytam wcale nie zostaje w tyle.Pozdrawiam 
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Przepiękne kwiaty adenium, co za ilość!
Na swoim w tym roku nie doczekałam się kwiatków. Wiosną skróciłam przewodnik i "para" poszła w krzewienie się i w kaudeks...
Na swoim w tym roku nie doczekałam się kwiatków. Wiosną skróciłam przewodnik i "para" poszła w krzewienie się i w kaudeks...
- mgr_

Kiedyś myślałem że słabo i opieszale kwitną. Kupiłem od naszych połudnowych sąsiadów kilka roślin chba 4 lub 5 lata temu i nic chociaż na nie chuchałem i dmuchałem. A ta podarowana ... sami widzicie, chociaż jakoś specjalnie obok niej nie chodzę.nyskadu pisze:Ale pięknie kwitną, kiedy moje takie będą
2 lata temu skusiłem się na allegro na zakup jeszcze kilku jednorocznych roślinek bo były w atrakcyjnej cenie po 5 zł szt. Jedna z nich w tym roku, czyli jako 2-letnia roślina mi zakwitła i co najciekawsze białym kwiatem - zdjęcie poniżej. Czyli okazuje się, przynajmniej na podstawie moich doświadczeń że nie ma reguły na te rośliny. Z tego co czytałem szybciej i obficiej kwitną mieszańce.