Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Witaj Wandziu, w końcu przydrepatałam ;:65
Ogród masz wspaniały, baaardzo klimatyczny, sielko w nim.
Chętnie będę zaglądać do tak.. ..nastrojowego ogrodu ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzisiaj zakończyłam już swoje wykopaliska. Karpy dalii i cebule begonii leżą już w kartonach w piwnicy. Tak samo mieczyki. Ogród trochę posmutniał i zrobiło się jakoś dużo miejsca. Oczywiście zaraz zaczęły napływać pomysły, jak to wszystko urządzić na wiosnę. Ale pomysły wciąż się zmieniają podczas długiej zimy i to, co dzisiaj mi się jawi w głowie, będzie zupełnie inne po kilku miesiącach. Może zaczerpnę jakiś nowy pomysł z forum?

Tutaj widoki z mojego tarasu, na którym sobie często siaduję przy stoliku i ogarniam wzrokiem moje posiadłości. A najczęściej biorę kubek z kawą w rękę i wędruję po swoich zakątkach, poprawiając coś tu i ówdzie albo oglądając z bliska, jak to czy owo rośnie.

Obrazek

Obrazek

Niestrudzone pelargonie nadal opierają się przymrozkom. W przyszłym roku zamierzam nimi obsadzić więcej donic na tarasie. Mam do was pytanie. Co zrobić z pelargonią w ogromnej donicy, której nie dam rady wnieść do domu. Czy teraz można odciąć sadzonki, wsadzić do doniczek i ukorzeniać przez całą zimę? A może jest inny sposób na przechowanie kawałków pędów (słyszałam, że można je włozyć do lodówki i wiosną ukorzenić)?

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu :!: Pelargonie możesz obciąć i trzymać w lodówce ale szkoda miejsca. Lepiej je po prostu trzymać w nieprzeźroczystym naczyniu z wodą do wiosny. Sadzenie do ziemi nie ma teraz większego sensu, bo i tak nie będą rosły a trzeba pilnować, by nie wyschły, by nie zaatakowały szkodniki itd. Aby zatrzymać zagniwanie chyba wrzuca się tabletkę węgla takiego z apteki.
Ciekawe to zestawienie różowo-żółto-białe. Dopiero na zdjęciu zobaczyłem, jak to ładnie wygląda :) Co do białego mamy to samo zdanie - bazowy kolor kwiatów pasujący do wszystkich innych :!:
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52

Post »

wanda7 pisze: Obrazek
O tak! to jest własnie to co lubię ;:63 Tajemniczy ogród.
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu piękne masz widoczki z okna, tego Ci bardzo zazdroszczę ( pozytywnie oczywiście) :D :D
ja mogę cieszyć się ogrodem przeważnie w weekendy , :wink: no może latem trochę więcej
Twój dąb piękny, może jak ma tyle zielonych jeszcze liści to może wbrew zapowiedziom zima jeszcze do nas nie zawita tak szybko :D
pozdrawiam słonecznie ;:3 ;:3 :wit :wit
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Pięknie :) Ja też łażę z kawą po ogrodzie, bo zazwyczaj nie mogę usiedzieć, dość śmiesznie musi to wyglądać.
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52

Post »

Śmiesznie to wygląda się, gdy wychodzi się rano na obchód w piżamie, brudnych gumowcach, z kawą i aparatem foto :;230
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

O to zupełnie jak ja, sąsiedzi muszą mieć ubaw, czasem to tak się gapią, że mało z roweru nie spadną :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu i Iwonko, cieszę się, że nie tylko ja bieganm z ta kawą. U mnie to sąsiedzi mają z okien wgląd do mojego ogródka i już się przestałąm przejmować, że widzą, jak biegam z aparatem i z kubkiem kawy.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Wandziu czy do Ciebie jesień nie zawitała :?: ;:196
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wandziu z przyjemnością oglądam Twój ogród i czytam Twoje posty.
Płynie z nich niesamowita energia. Tworzysz ciekawy pełen harmonii ogród. Podobają mi się rabaty i ścieżki ogrodowe a także zdjęcia robione przez konary Twojego Czesława.
W wątku nocnego_drwala Jakub (ogrodnik) ma na działce potężnego dęba.
Czytałam cyt: To miejsce pod dębem od 2005 jest zarezerwowane dla różaneczników, więc jest kwaśne, grubo wysypane torfem i jeszcze grubiej ściółką. liści dębowych tam w ogóle nie grabię, a czasem nawet dorzucam, jak sprzątam trawnik. Jak widać wszystko rośnie jak szalone, nie przeszkadzają im dębowe garbniki, kwaśne różanecznikowe podłoże, czy mocny cień. Jego wątek [/i] tutaj
życzę miłego wieczoru Elżbieta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Stasiu, jesień przyszła do mnie jak do wszystkich, może u nas trochę później niż na przykład w lubelskim. Ale rzeczywiście, oprócz złotych i bordowych krajobrazów jest jeszcze sporo zieleni. Niestety ostatnie przymrozki sprawią, że te liście szybko opadną i pokryją pierzynką wszystkie rośliny, chroniąc je przed późniejszymi mrozami.

Elżbieto (kajpej) bardzo mi miło, że do mnie zawitałaś i że ci się u mnie spodobało. Dziękuję za cytat z wątku jednego z forumowiczów. Ale wiesz, ja nie chciałabym rezerwować miejsca pod dębem dla jednego typu roślin, np. różaneczników czy host. Ogródek mam mały, a chcę mieć sporo pięknych roślin i muszę to jakoś pomieścić. I te różne rośliny doskonale rosną właśnie pod dębem. Wiosną cebulowe, skalne i irysy, latem - liliowce, a jesienią rozchodniki i jalowce. To jest taki mój wielki skalniak, na którym ciągle coś się zmienia.

Oto moje małe wrzosowisko. Wrzosy są zwyczajne, takie jak w większości ogrodów. Jesienią sprawiają naprawdę dużo radości i przypominają mi młodzieńcze romantyczne włóczęgi po leśnych polanach.
Obrazek

Obrazek
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wandziu nie myślałam o zmianie nasadzeń. Twoje rabaty pod dębem są piękne. U Jakuba zdziwił mnie fakt, że on tych liści wcale nie sprząta a nawet dorzuca!!!!. Czy faktycznie one tak długo się rozkładają i czy garbniki nie spowalniają wzrostu roślin? Chyba nie skoro u niego rośnie pod dębem róża, kolorowy bluszcz, różaneczniki?. A Ty czy wymieniałaś glebę pod swoim ?Czesławem ? bo chyba przez lata nikt tych liści nie grabił.
A może trzeba te liście rozdrabniać odkurzaczem do liści i stosować jako mulcz.
Życzę miłego dnia Elżbieta
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja piłam zawsze kawę pod lipką lub gdy było chłodniej na tarasie a teraz pozostało mi tylko patrzenie na ogród przy oknie ..znowu mrozek ale chyba już chryzantemy i marcinki tak się zahartowały ,że jak słoneczko wzejdzie one nadal ładnie wyglądają ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu piękne wrzosowisko, sprawia wrażenie naturalnego, a jednak wszystko dokładnie przemyślane.
Wrzosy w Twoim ulubionym kolorze, różowe i białe.
Ja swoje wrzosowisko po 9-ciu latach musiałam zlikwidować, wrzosy pomimo corocznego przycinania, zaczęły się starzeć, one są jednak krótkowieczne.
Obecnie rosną tam azalie i letnie tawuły. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”