jaka jestem zła moje maleństwo zostało tyklo z jednym kwiatem reszte pączków uschło wandy też opadają i nie wiem co mam teraz znimi robić czy obciąc tą łodyge czy nie i jak moczyć mniej czy tak samo i teraz tylko musze czekać aż wypuści ten z wymianki a reszta musi puścić nowe łodyszki
Sylwia- to normalne, że kwiaty przekwitają. Niestety aura też sprzyja opadaniu pączków. U Wszystkich pączuszki usychają.
Będziemy czekać na wiosnę, wtedy się rozhulają nasze storczyki z kwiatami...
moje maleństwa dziś reszta stoi nic nie wypuszcza i tylko podziwiam na razie te , i niemogę sie doczekać kiedy zakwitnie z wymianki bo bym go już chciała zobaczyć jaki ma kolorek a wyjeżdżam na swięta i boję się że to wtedy nastąpi i nic nie zobacze , a może nie .
wszystkich po powrocie do domu po świętach czekały mnie niespodzianki miłe i nie miłe .
Nie miła to to że maleństwo się zamyka ale w piękny sposób.
A teraz miła niespodziankę zrobił mi mój olbrzym na starym pędzie coś wychodzi.
I jeszcze maleństwo z wymiany już niedługo będzie u mnie pierwszy raz kwitło już niemogę się doczekać.
niemogłam doczekać się moich storczyków to ich wypuszczanie ponków zbyt długo trwa więc się skusiłam na jeszcze jednego myślę że ostatniego , jak wam się podoba?
a teraz coś o biedaczku żółtasku był taki miżerny więc go wyciągnełam z doniczki a tam tak malo korzonków i jeszcze biegaly takie małe przecinki ,a że nie miałam nowego podłoża to te wsadziłamdo mikrofalówki i je dwa razy wyparzyłam myślę że wybiłam to robactwo.
Nowy nabytek piękny, ale pewnie to nie będzie ostatni .
A te przecinki to pewnie skoczogonki. Dośc często bywają w podłożu. Zdechlaczek ma marne korzonki. Jeśli nie zacnie puszczać nowych korzonków, to będzie cieńko.
Nowy piękny, pewnie że ostatni do momentu, aż nie spotkasz kolejnego pięknego storczyka który będzie wołał: weź mnie do domu i nie pozwól zginąć w tym wstrętnym sklepie
Jeśli chodzi o tego storczyka bez korzonków to tu na forum wiele razy poruszano już kwestię reanimowania. Trzeba tylko trochę poszukać.