Zimowe pomidorki :)
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: zimowe pomidorki :)
Obowiązki zawodowe i problemy zdrowotne pokrzyżowały mi nieco plany, ale jestem zadowolony z tego co wyrosło. Trzeba zostawić jakieś wyzwania na kolejne zimy 

Pozdrawiam, Maciek.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Suppa gratuluję, aż mi szczęka opadła na widok Twoich zimowych pomidorków. Powiedz tylko jak Tyś to zrobił? Doświetlałeś? Jakieś zaklęcia, czy dodatkowo magiczne sztuczki?
Na prawdę ekstra!
Ja teraz przez to zastanawiam się czy już u siebie nie wysiać pomidorków (docelowo pójdą do gruntu)... Mam co prawda tylko wschodnie okno do dyspozycji, ale za to temp. w ciągu dnia po wygaśnięciu w kominku to 14-15 st. C i może dzięki temu się nie powyciągają?
Co radzisz?

Na prawdę ekstra!
Ja teraz przez to zastanawiam się czy już u siebie nie wysiać pomidorków (docelowo pójdą do gruntu)... Mam co prawda tylko wschodnie okno do dyspozycji, ale za to temp. w ciągu dnia po wygaśnięciu w kominku to 14-15 st. C i może dzięki temu się nie powyciągają?
Co radzisz?
- Suppa
Niewiele przy nich robiłem, chyba dlatego tak urosły
Żadnego doświetlania, jedynie miały ekran z folii aluminiowej od strony pokoju, a te maluchy rosną bez ekranu ale nachylone w stronę słońca. Okno jest od strony południowo-zachodniej. Przypominam że to jedynie uprawa doniczkowa, eksperymentalna
Warunki masz dobre, ale do gruntu radzę wysiać w normalnym terminie pod koniec marca. Ja planuję siew na początku kwietnia, ale mieszkam chyba w nieco korzystniejszym rejonie do uprawy gruntowej. Tak wczesny wysiew nic nie da, sadzonki tylko się umordują i Ty też. Jeśli chcesz poeksperymentować z rozsadą to jak najbardziej możesz coś wysiać na próbę

Żadnego doświetlania, jedynie miały ekran z folii aluminiowej od strony pokoju, a te maluchy rosną bez ekranu ale nachylone w stronę słońca. Okno jest od strony południowo-zachodniej. Przypominam że to jedynie uprawa doniczkowa, eksperymentalna

Warunki masz dobre, ale do gruntu radzę wysiać w normalnym terminie pod koniec marca. Ja planuję siew na początku kwietnia, ale mieszkam chyba w nieco korzystniejszym rejonie do uprawy gruntowej. Tak wczesny wysiew nic nie da, sadzonki tylko się umordują i Ty też. Jeśli chcesz poeksperymentować z rozsadą to jak najbardziej możesz coś wysiać na próbę

Pozdrawiam, Maciek.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Suppa rewelacja:). Niektórym wiosenna rozsada nawet się taka nie udaje.
Ja czekam aż moje wzejdą - też eksperymentalnie.
A resztę myślę siać w drugiej połowie marca.
Ja czekam aż moje wzejdą - też eksperymentalnie.
A resztę myślę siać w drugiej połowie marca.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maćku, a jak robisz te ekrany? Piszesz, że są od strony pokoju. Jak zatem podlewasz? Musi z tym być sporo zachodu.
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
Aktualizacja moich koralików 22-stycznia kilka dni po pikowaniu 30-stycznia 02-luty
Sadzonki rosną tylko przy sztucznym oświetleniu.

Sadzonki rosną tylko przy sztucznym oświetleniu.

Pozdrawiam Paweł.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Śliczne sadzonki
aby tak dalej 

- Suppa
Raczej powinienem napisać ekranikiMagdallena pisze:Maćku, a jak robisz te ekrany? Piszesz, że są od strony pokoju. Jak zatem podlewasz? Musi z tym być sporo zachodu.

Pawle, póki co rosną świetnie

Napisz jakiego używasz podłoża, bo wygląda na to że służy sadzonkom.
Pozdrawiam, Maciek.
A jak to podlewasz ? Chodzi mi o fakt że nie ma żadnych podstawek ...
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Maćku, ale o co opierasz te kartony? O doniczki?
To bardzo ciekawe, że siewki zwracają się w stronę folii. Koniecznie muszę sobie coś takiego zmontować.
To bardzo ciekawe, że siewki zwracają się w stronę folii. Koniecznie muszę sobie coś takiego zmontować.
- Suppa
Tak, o doniczki ale tutaj można się pokusić o różne konstrukcje. Tylko folia ma być naklejona tą bardziej lustrzaną stroną na zewnątrz 

Pozdrawiam, Maciek.
- pawel1000
- 50p
Do tej pory podlewałem 20 ml wody do doniczki średnio co 4 dni.
Dzisiaj zwiększyłem do 30 ml. Ziemia w otworach w dnie doniczki jest wilgotna, ale woda się nie wylewa po za doniczkę.
Doniczki trzymam na grubym kawałku styropianu,. W miarę wzrostu sadzonek wymieniam na cieńszy, by oddalić rośliny od świetlówek.
Pozdrawiam Paweł.
- pawel1000
- 50p

Mili Forowicze podpowiedzcie od czego mogą powstać takie martwe żyłki?
Wszystkie trzy sadzonki mają na tych samych liściach. Tylko na pierwszym liściu właściwym.
Mogło to się stać od przesuszenia sadzonki?
Pozdrawiam Paweł.
- Suppa
Kolejna porcja zdjęć, starsze są tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3606088
Maskotka, z 16 lutego:

Kwitnie na całego
Dodam, że te pomidory jeszcze nie były zasilane, podłoże musiało być bogato przygotowane.
A to Venus i rodzynek "Ciotka Molly":

Bardzo podoba mi się ten pomidor, wydaje się idealny do uprawy doniczkowej. W tym tygodniu będzie spóźnione pikowanie, a w zasadzie przesadzanie
Maskotka, z 16 lutego:

Kwitnie na całego

A to Venus i rodzynek "Ciotka Molly":

Bardzo podoba mi się ten pomidor, wydaje się idealny do uprawy doniczkowej. W tym tygodniu będzie spóźnione pikowanie, a w zasadzie przesadzanie

Pozdrawiam, Maciek.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Paweł wydaje mi się,że to jest uszkodzenie mechaniczne ,a nie robak .