Moje storczykowe skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczykowe skarby

Post »

Witaj Agatko : :wit

Przeglądając Twój wątek o "storczysiach", zatrzymałem się przy poście z dnia 26.10.2010r

I przeceniony na 5zł, za to jak na moje oko w tej cenie w świetnym stanie. Kolor kwiatów nieznany. Na doniczce oznaczenie numeryczne oraz nazwy "Rose Bock", "Roxanne=Roxanne", niestety nic w internecie nie znalazłam na ten temat... więc będzie niespodzianka.
chciałem Tobie podpowiedzieć iż zakupiona hybryda została wychodowana przez niemiecką firmę rodzinną-Bock Bio Science GmbH inazywa się Phalaenopsis Roxanne , a wprzszłości tak zakwitnie ,pozdarawiam i życzę wytrwałości w przepięknym hobbi które mnie też pochłonęło. :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Agatko, zacznę od bocianiego gniazda, bo bardzo mi sie spodobał Twój pomysł.
Wata, póki co równiez świetnie się sprawdza, po warunkiem właśnie, że jest wilgotna.
Nie jest powiedziane, ze aby storczyk miał odpowiednią wilgotność, ścianki muszą parować.
Gdyby była za duża wilgotność, wręcz można by zaszkodzić keiki a tego byśmy nie chciały ;)
Dlatego uważa, ze poradziłas sobie rewelacyjnie ;:138
Teraz obserwuj, czy listki dostaja turgoru, czy pojawiaja się nowe, lub korzonki.

Twoje kwitnące Phale pięknie wyglądają, a jeszcze na tle nieba ;:167
Chyba tez się rozmarzyłam o lecie :)

Półeczki rewelacyjne, niby "zgapione" od Kasi, ale u każdej z Was wyglądaja inaczej, bo jest inna oprawa(czyt. kolor ścian, wystrój pokoju itd ;) )

Pozdrawiam,
Asia :wit
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam :wit
Cudna kolekcja ;:108 A półeczki dla mnie właśnie się robią więc będzie podobnie.
Pozdrawiam
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wam kochani za odwiedziny ;:167

Kasiu, oj tak, miejsca jeszcze na półeczkach sporo, docelowo, jak już uporam się z doświetleniem ich będę tam trzymać większość niekwitnących storczyków, kwitnące mam rozsiane po całym mieszkaniu. W sumie do zrobienia takiego kącika z półeczkami trochę w głębi mieszkania skłoniło mnie to, jak wyglądały moje okna ze storczykami od zewnątrz. Gołe pędy które nie schną, i które pozostawiam nie prezentowały się zbyt ładnie, zwłaszcza, że niektóre są dość wysokie. Kwitnące gdzieś się gubiły w tym gąszczu "patyków".

Sylwio nie tylko bordowe mamy takie same :wink:

Justynko dziękuję za komplementy pod adresem , na Twoją obecność tutaj zawsze mogę liczyć ;:167

Dusiu roślina mateczna właściwie już dogorywa, dzisiaj rano zauważyłam, że najmniejszy swój korzonek zasusza, zostały jej teraz jeszcze tylko dwa, ale i one kiepsko wyglądają, u trzonu są dużo cieńsze, nie zauważyłam też żeby rosły. Zobaczymy co z tego wyniknie. Ostatecznie walka o keiki nic mnie nie kosztuje, prócz chęci i niewielkiego wysiłku.

marwes ;:167 ;:167 witam Cię u mnie :wit Bardzo miło mnie zaskoczył Twój post, dziękuję bardzo za cenną informację, jakim cudem wpadłes na to? Ja wpisywałam różności w google i zwykle wychodził misz - masz - masa zdjęć z falkami w różnych kolorach. Choć podejrzewałam ze będzie to jakiś odcień różowego, ze względu na te "rose". Pobiegłam od razu na ich stronę...ależ cudowności tam mają.

W ogóle to postanowiłam już jakiś czas temu w ogóle nie kupować białych i różowych storczyków w regularnych cenach, kwitnących, myślę, że najczęściej właśnie takie zostają w marketach i są potem przeceniane :), tak więc bardzo prawdopodobne, że niespodzianki za bezcen będą w standardowych kolorach :wink:

Asiu pomysł bocianiego gniazda, tzn sama podstawę też gdzieś podpatrzyłam, tylko już nie pamiętam gdzie, tam wtedy wykorzystano obciętą górę butelki plastikowej, ja miałam w domu kilka pojemników po sosie czosnkowym , jak się okazało, świetnie się do tego nadały. Mój mąż jak w sobotę wrócił z pracy i to zobaczył, nieźle się uśmiał. Keiki póki co nie zmieniło zbytnio swojego wyglądu, ale tak jak już pisałam, nie mam nic do stracenia, więc sobie o nie powalczę, a nuż się uda :)

Agatko witam i Ciebie u mnie, dziękuję za komplementy w imieniu podopiecznych i zapraszam częściej:)

Cieszę się, że zdjęcia się podobają :) Pączki na "zapędzonych" coraz większe wiec niedługo zrobi się tu bardzo kolorowo :)
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Witaj!

Bardzo mi miło że mogłem pomóc w poszukiwaniach i identyfikacji falka. Masz Agatko wspaniałą kolekcje ciekawych kolorystycznie ?Falków?, a pomysł z bocianim gniazdkiem jest rewelacyjny,
zresztą nie tylko on, bo także Twój nick jest tak intrygujący :?: iż zacząłem przeglądać Twój wątek.
Agatko pięknie i kolorowo u Ciebie! :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu roślina mateczna właściwie już dogorywa, dzisiaj rano zauważyłam, że najmniejszy swój korzonek zasusza, zostały jej teraz jeszcze tylko dwa, ale i one kiepsko wyglądają, u trzonu są dużo cieńsze, nie zauważyłam też żeby rosły. Zobaczymy co z tego wyniknie. Ostatecznie walka o keiki nic mnie nie kosztuje, prócz chęci i niewielkiego wysiłku.
Warto spróbowac z tym keiczkiem, ale nie wiadomo, czy długo wytrzyma, bo jest jeszcze za mały, by móc przeżyć samodzielnie. Może na tej wilgotnej watce jakoś puści korzonki, ale zwykle korzenie wychodzą na już troche podrośniętych keikach. Oczywiście byłoby super, gdyby się przyjął, ale musisz liczyć się z tym, że może uschnąć.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

A ja trzymam kciuki, ze będzie dobrze i keiki przeżyje ;:108
i tak pomyślałam sobie, że możesz spryskać tą watkę wodą z nawozem (tyci tyci tego nawozu).
Jak woda będzie parować w pojemniczku, to lkeiki dostanie troszkę odżywki dolistnie, może wtedy będzie miało więcej siły do życia ;:215
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Piekne storczyki i piękne półeczki i piękny storczykowy kącik. ;:180

Nasuwa mi się taka myśl ;:109
Póleczki do kupienia lub zrobienia- ściana bezcenna
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

marwes miło że jest coś co przyciągnęło do zaglądnięcia "w głąb" mojego wątku... Mi tam mój nick wydaje się całkiem zwyczajny wymyślony już znaczny czas temu, wcześniej niż pojawiłam się tutaj

Dusiu oczywiście, że liczę się z tym że keiki może nie przetrwać tak ciężkiej dla siebie próby, tak jak pisałam wcześniej, nadzieję daje mi ten malutki korzonek który już wcześniej zaczął się na nim wykształcać. porównuje sobie zdjęcia sprzed tygodnia i wydaje mi się ze najmłodszy listek troszkę podrósł, ale głowy nie daję. Myślę sobie.. co ma być i tak będzie :)

Asiu dziękuję za wskazówkę. Kupiłam wczoraj wieczorem sphagnum, dziś pobawię się i wymienię tą watę, prysnę roztworem wody z nawozem - zaszkodzić, nie zaszkodzi.

Gosiu fakt, wolne miejsce na ścianie bezcenne :) u7 mnie tylko tam jeszcze można było coś zagospodarować, choć...jakbym się uparła mogłabym jeszcze w pokoju moich dziewczyn wygospodarować ścianę koło okna, jak kolekcja dalej się będzie tak rozrastać... nie będzie wyjścia :;230 :;230

Dzisiaj zrobię ostatnie zdjęcia sabotka przed wklejeniem całości relacji z rozwijania się pączka. Wczoraj w obi nacieszyłam nimi oczy, ale byłam dzielna i nie kupiłam żadnego... Co innego w LM, mam nowego bordowego Pahlaenopsisa :wink: trochę zmarnowany bo chyba postał tam trochę, schowali cały stojak ze ślicznotkami gdzieś z tyłu koło wyjścia ewakuacyjnego i chyba go przewiało, bo wszystkie pączki miał zasuszone, ale i tak go wzięłam, uwielbiam bordowe ciapatki :) pokażę, jak ofocę:)
Póki co, czas na pracę :)
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Agato, świetnie wyglądają te półeczki ;:138
W ogóle podoba mi się kolor ścian i to wszystko razem sprawia takie fajne wrażenie :wink:
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Wiolu dziękujemy - ja, moje półeczki i moje ściany

Agatko czekania kres nadszedł.
Siedziałam dzisiaj pół dnia nad kolażami, miałam tyle zdjęć ( szczególnie z tego końcowego etapu), że nie wiedziałam które wybrać. Dlatego, żeby nie przytłoczyć zdjęciami jednego tematu porobiłam kolaże, aż wstyd się przyznać - tak wolno mi to szło. No ale po trudach, mogę przedstawić Wam dwa miesiące z życia mojego sabotka. Nie było przy nim żadnej fiszki, kiedy go dostałam, ale podobny do Króla Artura jest, nieprawdaż?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa kolejne stadia rozwoju pąka podobają mi się chyba najbardziej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jako gratis mój wczorajszy nabytek - kolejna hybryda Phalaenopsis (zdjęcia trochę...mroczne, bo sami widzicie co za oknem...)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko :shock: rewelacyjne kolarze i dzięki temu cała fotorelacja z rozwoju pochewki aż do kwiatuszka ;:63

No a nowy nabytek piękny, lecz nie wiem, czy widzę jego dokładny kolor. Możesz opisać?
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Czekanie się opłaciło ;:138 Przecudny widok. Pięknie wyglądał wzrost sabotka ;:108 Nowość też urocza :D
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Kasiu falek jest ciemnobordowy, właściwie to zdjęcie nr 2 całkie realnie oddaje jego kolor, ma dośc dużo tego pigmentu bordowego przez co płatki są dość twarde i troszkę "pokręcone" :wink:

Agatko ;:167 dziękuje :) a teraz pędzę do Ciebie
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Piękna sesja zdjęciowa pięknych modeli ;:63
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”