początek mojej wielkiej przygody

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Davussum - początek mojej wielkiej przygody

Post »

Wykopałam je z działki by nie zniszczyły się ale jak tylko przekopiemy cała działkę to z powrotem je wkopię. Na razie trzeba wykopać wszystko co się wykluwa i przechować w bezpiecznym miejscu :)
Nie wiem kiedy my to wszystko zrobimy bo małż non stop pracuje i nie ma czasu :cry: wczoraj tzn dziś wrócił do domu o 5 a o 6 rano już wyszedł wrócił o 11 i śpi ;:19 za oknem piękna pogoda więc można by pojechać na działkę i cos porobić ale niestety ;:223 ja nie mam prawka po za tym sama z 3 latkiem nie pojade bo nic nie zrobie.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znam ten ból - dziś moja trzylatka podeptała mi hiacynta - takiego malutkiego... :cry: :evil:
A może zdecydujesz się na zrobienie prawa jazdy? Fajnie tak byc niezależną :lol: Malucha podrzucic do babci czy niani i ... działka!
Tulipankami się nie martw, jak tylko będzie można wsadzaj je do ziemi. A może jakieś nowe fotki działeczki podrzucisz?
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

davussum pisze:Wykopałam je z działki by nie zniszczyły się ale jak tylko przekopiemy cała działkę to z powrotem je wkopię. Na razie trzeba wykopać wszystko co się wykluwa i przechować w bezpiecznym miejscu
Przechowanie w doniczkach może i jest jakimś rozwiązaniem, z tym że muszą to być doniczki odpowiedniej wielkości i lepiej żeby nie były przetrzymywanie w domu. W mieszkaniach mamy niestety zbyt suche powietrze.
davussum pisze:Nie wiem kiedy my to wszystko zrobimy bo małż non stop pracuje ... za oknem piękna pogoda więc można by pojechać na działkę i coś porobić ale niestety ;:223 ja nie mam prawka po za tym sama z 3 latkiem nie pojade bo nic nie zrobie.
Spokojnie, powolutku. Cierpliwość cnotą ogrodnika :wink:
Takie niestety są "uroki" posiadania działki. Właśnie z takich powodów zawsze zazdroszczę posiadaczom ogrodów przydomowych tego, że mogą w każdej chwili wyjść do ogrodu i popracować w nim kiedy tylko mają na to ochotę.
davussum
500p
500p

Post »

Kasiu bardzo bym chciała mieć prawo jazdy ale jestem za nerwowa i ;:14 ;:14 ;:14 bym wszystkich kierowców ;:224

Co do podrzucania dziecka to niestaty nie mam go komu podrzucić. Może od września pójdzie do przedszkola :heja czekam na wyniki

Krzysztofie tez mi się marzy taki domek z ogródkiem:) do swojej działki nie mam daleko bo tylko 6km :) więc nie jest źle ;:3
davussum
500p
500p

Post »

:wit :wit

Wreszcie za oknem ;:3
jutro jadę na działeczkę zabrać się za porządki i powywalać graty z domku po poprzednim właścicielu. Zobaczę co się budzi do życia a czego trzeba się pozbyć. Przed działką mamy swój "trawniczek" i może przekopie to miejsce i wykopie pigwy które zostały.
Zastanawiam się czy nie posadzić tam niedźwiedziego futra :roll:
davussum
500p
500p

Post »

ale tu pusto :(
Byłam dziś na działeczce i dokończyliśmy sprzątanie w domku. Roślinki się budzą do życia i okazuje się że tulipanów mam od cholery i ciut ciut. Niestety są porozmieszczane po całym terenie. Poczekam aż przekwitną i wykopię z ziemi i zasadzę w jednym miejscu.
Wyrastają jeszcze inne roślinki ale jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić co z nich wyrośnie.

Bardzo mnie zastanawia co to za roślinka bo rośnie tego dość dużo i nie wiem co z rym robić.
Obrazek

Nie bardzo też wiem co z tego wyrośnie, wydaje mi się że to mieczyki :roll:
Obrazek
Chciałabym je poprzesadzać ale nie wiem kiedy mogę to zrobić i jak :?

Mam też do was prośbę :heja Dostałam od sąsiadki coś takiego i nie wiem co z tym zrobić ;:223
Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko wiosną należy uważać, co się wyrywa, bo można pozbyć się wielu kwiatów ;:108 Twój "mieczyk" to irys/kosaciec. Jeżeli chcesz, aby zakwitł to zostaw go w spokoju, a po kwitnieniu możesz zrobić z nimi porządek. Przyglądam się fot. nr 1 i podejrzewam, że może to być liść piwonii ;:24 czy można prosić zdjęcie kępki tej rośliny? czy z ziemi wychodzą czerwone "pazurki"? jeżeli chodzi o gałązkę iglaka, to musisz poszukać na forum, bo nie chcę wprowadzić Cię w błąd.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iwonko zgadzam się z Tobą :uszy !!!!!Piwonie i irysy( dla mnie na milion)!!!Zostawić w spokoju ;:108
POZDRAWIAM DANA ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Doroto, dostałaś od sąsiadki tylko gałązkę czy całego iglaczka?
Nie ruszaj irysów, mogą byc piękne, szkoda by było zmarnowac. Poczekaj spokojnie i popatrz jak co zakwitnie, wtedy łatwiej rozpoznasz co masz i zdecydujesz co zostawic, a co wyrzucic.
Synek dostał się do przedszkola?
davussum
500p
500p

Post »

Witam
Na razie nic nie ruszam i czekam z niecierpliwością i obserwuje co i gdzie wyrośnie. Później będę wykopywać i sadzić w jedno konkretne miejsce. Póki co mam pierdzielnik taki że szok.
Jeśli chodzi o iglaka to dostałam tylko taką gałązkę i nie wiem co z nią zrobić ;:223

a to tulipany z działeczki
Obrazek

Czy jak już przekwitną tulipany to można je wykopać ewentualnie przesadzić?

Kasiu nie nie dostał się do przedszkola :(
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Na stole święcone, a obok baranek, koszyczek pełny barwnych pisanek i tak znamienne w polskim krajobrazie w bukiecie srebrzyste, wiosenne bazie. Zielony barwinek, fiołki i żonkile barwami stroją uroczyste chwile. W dom polski wiosna wchodzi na spotkanie, gdy wielkanocne na stole śniadanie.

Dana z rodzinką[/color]
marzenia się spełniają! Dana
davussum
500p
500p

Post »

Dziękuję za życzenia.
Właśnie leżę objedzona resztami świątecznego rosołku i tak planuję założenie skalniaka. Mam sporo zbędnej ziemi na działce i postanowiłam usypać górkę i zrobić skalniak tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Edit - 28.04.2011
zamówiłam sobie na działkę tabliczkę z numerem i właśnie listonoszka przyniosła
bylismy też wczoraj w OBI i pokupowałam trochę narzędzi, farbę do ogrodzenia, drewnochrnon bo będziemy malować domek i inne pierdółki. W sobotę pojedziemy większym samochodem to kupimy stół z krzesłami, huśtawkę, płytki chodnikowe i piach do piaskownicy dla małego
davussum
500p
500p

Post »

:wit
Pomimo tego że prawie cały ten majowy weekend padało to i tak spędziliśmy go na działce :)
Praca wre a działeczka wygląda coraz lepiej :)
później będą fotki
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Witaj Dorotko . Znalazłam Twój wątek i wsiąknęłam :) Działka super :heja Trochę pracy Ciebie czeka ale za to jaki będzie efekt końcowy ;:136 Trzymam kciuki.
ja tą gałązkę iglaczka wsadziłabym w ukorzeniacz i do doniczki. Nie wiem czy to "ogrodniczo" poprawnie ale tylko to mi przychodzi do głowy :lol:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
davussum
500p
500p

Post »

witam i bardzo mi miło że zajrzałaś. Działka wygląda już o niebo lepiej :)

Piaskownica już stoi i mały ma się gdzie bawić a my możemy spokojnie pracować
Obrazek
Piachu nie kupowaliśmy bo okazało się że 3 głębokości szpadla w dół leży piękny piach tak więc złapaliśmy za łopatę i wykopaliśmy
Obrazek

Tylko jeden dzień świeciło słońce więc złapałam za pędzel i pomalowałam furtkę i słupki
Obrazek

powyrywałam wszystko to co po zimnie pousychało i zrobiła się kolejna góra śmieci, ale moich chłopcy pomagali więc robota szybko szła

działka po woli pustoszeje co coraz bardziej mnie cieszy :)
Obrazek
Obrazek

Kupiliśmy kosiarkę nową i skosiliśmy trawę tzn to coś co rośnie zamiast trawy :) i już trcihe lepiej teren się prezentuje. Niestety na piękna trawkę muszę poczekać do przyszłej wiosny :(

Dużo czasu nam zeszło na sprzątaniu domku w piwnicy i pod domkiem było tyle śmieci że przechodzi to ludzkie pojęcie. Musimy teraz wszystko załadować na przyczepę i powywozić bo póki co leży wszystko na kupie za domkiem. Pomaluję domek bo wygląda okropnie jak ruina. Generalnie stan domku jest bardzo dobry tylko trzeba go pomalować. Kupiliśmy już drewnochron i czekamy na pogodę. Na próbę pomalowałam drzwi wejściowe i wyglądają o niebo lepiej :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”