Mój ogród - kwiaty i motyle.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.

Post »

Witam :wit !

Taro -miło cię gościć- ;:138 twoje spotrzeżenia co do upodobań piwonii mogę potwierdzić, ponieważ kiedy je kilka lat temu przesadzałam na docelowe miejsce-chyba ze dwa lata nie kwitły. Później już nie było z tym problemu, chyba, że jakieś choróbsko się przytrafiło. A o tych sposobach na ich zakwitnięcie nigdy nie słyszałam .... ale zawsze można wypróbować.

Wandziu - białe piwonie też mi się podobają, tylko że ich płatki robią się brzydkie po wysuszeniu, a gdy podczas kwitnienia trafi się więcej deszczu, robią się takie brązowe plamy. Dlatego wolę te ciemniej wybarwione. A zapach piwonii jest bardzo intensywny. Uwielbiam go wprost. Z tego, co wiem, to piwonie lubią glebę bardziej zasadową, o wyższym pH. A u ciebie raczej gleba kwaśna, biorąc pod uwagę towarzystwo dębów. Może dlatego nie zawsze kwitną.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Witam, Jacku ! :wit

Dopiero teraz zauważyłam twoją odpowiedź. Co do zdjęć, to fajnie, że ci się podobają. Mam dwa aparaty cyfrowe tzw. kompakty-Canona i Panasonica(Lumix). Do tego pierwszego jakoś nie mam sentymentu... Niby ma więcej opcji, ale do zdjęć, których robię najwięcej, czyli makro - zdecydowanie lepszy jest Panasonic. Zdjęcia wychodzą czyste, nieprzekłamane kolory. Za to Canonem ładniej wychodzą krajobrazy. Wypróbowałam już chyba wszystkie ustawienia, dlatego używam raz jednego, raz drugiego. Co do jeżówki - niestety-aktualnie jej nie mam, bo została pożarta definitywnie przez nornice. Kilka razy dosadzałam, później dosiewałam. Zawsze kończyło się tak samo. Podobnie mam z tulipanami. Mimo sadzenia w donicach- zawsze te czorty :evil: znajdą sposób, żeby je pożreć. Nie pomagają też trutki. Widać sobie upodobały mój ogródek, albo przychodzą z pobliskich-opuszczonych działek ogrodowych.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

A u mnie już wiosna ..
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Też lubię piwonie, u nas mówią na nie bujany. Dostałam w tym roku od koleżanki,odcięła mi od siebie,ale pewnie będę musiała poczekać kilka lat na ich kwitnienie?
Co to jest za krzak taki lilowy na zdjęciu pod tulipanami?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lidziu :wit .
Masz bardzo pomysłowy kosz na tulipany-wiem to z powodu nornic :? .
Kiedy je sadzisz?Nie przemarzają w nim w zimie?
Nie wiem ile masz strat w tulipanach ale ja u ciebie widzę masę tych kwiatów :D .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj LIDKO. Wiosna u ciebie przecudna. Wspaniałe papuzie tulipany! W koszu wyglądają uroczo. a co w nim sadzisz, gdy tulipany już przekwitają?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

cherryberry321 pisze:Witaj Aga ! :wit
Moje piwonie-(mam 3 krzewy)-co roku kwitną. Co prawda, od kilku lat nie były przesadzane i tak im widać, dobrze :tan .
Mogę ci "podrzucić" jakieś kłącza na wiosnę. Mam dwie odmiany-ta na zdjęciu jest jaśniejsza i wcześniejsza. Druga kwitnie ok. 1-2 tygodni pożniej i jest bardziej bordowa. Obie pachną zabojczo. Można ich płatki suszyć i używać do put-puri(podobnie jak płatki róży). Długo zachowują kolor i delikatny zapach.W tym roku nie nazbierałam, bo akurat u nas lało i były bardzo sponiewierane.
Witaj Lidko :wit
Nie wiem czemu, ale coś mi przestały przychodzić powiadomienia z Twojego wątku, i dopiero dziś tu zaglądam :) Kupowałam kłącze piwonii w kolorze jasnego różu, i mam nadzieję że tak będzie w końcu kwitła :) Jeśli będziesz dzielić swoje piwonie, to na taką bordową chętnie się piszę :D
Piękne u Ciebie tulipany papuzie ! Super wyglądają w koszach ;:63 Jak z ich przechowywaniem?
Dołączam do pytań Agnieszki i Wandy !

Czy nie giną Tobie te tulipany? Kiedy je sadzisz do tych koszy? Kiedy je wykopujesz ?
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Małgosiu :wit !

Jeśli chodzi ci o ten krzaczek pod zdjęciem z czerwonymi tulipanami - to jest rododendron karłowy. Dorasta do ok.40 cm. Mam też drugi, żółty, ale biedny taki,jakiś i nie chce rosnąć, chociaż mają to samo miejsce. A z piwoniami to jest różnie. Ale warto poczekać na ich kwiaty i zapach.

Agnieszko - tulipanów kwitło sporo, ale prawie połowę tych w gruncie zjadły nornice. Te kwitnące w koszu, były tam wsadzane wiosną, razem z doniczkami w których je zadołowałam na zimę w szklarence.Dno i boki kosza są wyłożone folią i agrowłókniną. Od spodu kosza- zrobiłam drutem kilka dziur, żeby woda mogła odpływać. Na to nasypałam warstę ziemi, potem ustawiłam doniczki z kiełkującymi tylipanami i znowu nasypałam ziemi, żeby uzupełnić przerwy między doniczkami i trochę zakryć ich krawędzie. Dzięki temu ziemia w doniczkach tak szybko nie wysychała. Po przekwitnięciu tulipanów wyjęłam je z doniczkami i posadziłam begonie i kocankę siwą.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lidko, nie wiedziałem, że nornice gustują w jeżówkach :shock: Ale korzenie tych roślin mają tak dobroczynne działanie dla nas więc może i nornice o tym wiedzą :idea: U mnie nornice robią więcej szkód nie podgryzaniem ale tunelami. Rośliny zasychają, "wisząc" w powietrzu.
Ale wiosnę to masz pierwsza klasa :!: Niezapominajki i inne drobne kwiaty pięknie uzupełniają majestatyczne tulipany.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj Lidziu. :wit ..cieszę się że do mnie zawitałaś..o ogród dbam ale czasem też mam bałagan :)Są dni dobre i te mniej dobre..zresztą chyba jak u każdego;))
Fotki uwielbiam robić...a że mam ogród i w nim masę wdzięcznych modeli to korzystam do woli:))
Spędziłam piękne chwile w Twoim ogrodzie..i tak jak w piosence..Te Twoje motyle mnie zachwycają...:)) ;:138
Teraz już wiem gdzie się podziała moja Jeżówka.. :wink:
Wiosna powiem jak Jacek masz rewelacyjną..zresztą widziałam tam po drodze jeszcze inne piękności...Budleja..powojniki..
Zapraszam częściej a i ja postaram się jeszcze nadrobić u Ciebie zaległości...i odwiedzić wszystkie kąty:))
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Witaj Aga :wit !

Twój post też otworzył się u mnie z dużym opóźnieniem. O sadzeniu tulipanów do kosza już napisałam, odpowiadając Małgosi i Agnieszce. Doniczki z tulipanami wyciągnęłam z kosza zaraz po ich przekwitnięciu, żeby sobie "doszły" do dojrzałości. Poobrywałam im "główki", czyli przekwitłe owocniki, żeby wykształciły ładniejsze cebulki. Poustawiałam je między innymi roślinami w ogródku, bo malownicze już niestety nie były. Resztę pozostawiłam naturze. Kiedy liście od dołu zaczęły już żółknąć(co najmniej 2 dolne), powyjmowałam je z tych donic, oczyściłam z ziemi i dosuszyłam w kartonie(stały w altance pod zadaszeniem). Sadziłam znowu we wrześniu, ale można też w październiku. Tym razem znów kilka donic zadołowałam w ziemi, z przeznaczem na wiosnę do tego kosza. Generalnie, to te cebulki z kosza były zdrowsze niż pozostałe wykopane z gruntu, chociaż kilka i tak odpadło(jakaś zgnilizna). Dobrze jest zaprawiać przed posadzeniem Kaptanem lub innym środkiem do zaprawiania cebulek kwiatowych.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
Lidko - dziękuję za wyczerpująca odpowiedź :D
Ja część tulipanów wsadziłam do gruntu - liczę że przetrwają szkocką deszczową jesień i zimę i nie zgniją... Część tulipanów posadziłam też w donicach i zadołowałam. Będę miała możliwość stworzyć wiosną jakieś ciekawe kompozycje ;:108
Cebul niestety niczym nie zaprawiałam..... po prostu nie mam takiego preparatu ;:24
I jak tak patrzę na dzisiejszy ulewny dzień to mam poważne wątpliwości czy mi to wszystko nie pognije................
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Jacku :wit -nornice są bardzo wredne i sprytne. Jak coś sobie upodobają, to na nic trutki i inne metody. Dlatego na razie nie mam jeżówek. Wiosna to moja ulubiona pora roku.

Reniu ;:63 - cieszę się, że spacerowałaś po moim ogródku. Zdjęcia również lubię robić -najbardziej te związane z roślinami i przyrodą. Jak napisałaś -modeli nie brakuje - a dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba im płacić za sesję zdjęciową ;:108 .
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

I znowu jesień -zdjęcia z 16 listopada
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”