A jako ciekawostkę powiem wam, że jedna moja kępa (jednej przepięknej jakieś ??nowej odmiany) miała wszystkie cebule jak "czosnek", którego nie chce się obierać

Jeżeli tulipany nie były kilka lat wykopywane to ich cebule są dość głęboko.Przekopuje ziemie gdzie rosły tulipany... poprzednia właścicielka nie wykopywała ich bodajże i ja też tak zamierzałam..
Po wyjętej cebuli prosto z ziemi ciężko stwierdzic czym jest ;-) Brązowe mogą być z łuską okrywową, białe z łuską zdartą - nie ma reguły. Odstaw je do suchego miejsca, jeżeli ładnie się zazłocą to prawdopodobnie są tulipanami.Znajduję różne cebulki (nie znam sie za dobrze, są i białe i brązowe-te bodajże to tulipanowe)
Uszkodzenie uszkodzeniu nie równe. Jeżeli uszkodzony jest kiełek (środek) to nic z cebuli nie będzie. Gdy uszkodzone są tylko łuski to wzrasta podatność na choroby ale z tym cebula może sobie poradzić.Chciałam się spytać..czy z uszkodzonej cebulki wyrośnie jeszcze tulipan..
Bez najmniejszej wąpliwości, ale nie czekaj do końca listopada. To taki czas że często ziemia jest już zmrożona, a i sama roślina się ukorzenić nie zdąży (później wystartuje wiosną).a po 2 .. czy jeśli wykopę teraz tulipany i wkopę je najpóźniej do listopada będą one kwitły na wiosne?
1. Oczywiście zależy jak bardzo uszkodzonej ale zgaduję, że chodzi Ci o takie, które "przypadkiem" przetniesz podczas wykopywania - takie raczej są do wyrzucenia.Rusalka pisze: 1.Chciałam się spytać..czy z uszkodzonej cebulki wyrośnie jeszcze tulipan..
a po 2 .. czy jeśli wykopę teraz tulipany i wkopę je najpóźniej do listopada będą one kwitły na wiosne?
Możesz mieć racje, przesadzałem kępę krokusów i ku mojemu zdziwieniu już teraz mają ładne korzenie ale i zaczątki kiełków.Tylko czy one aby przypadkiem nie są już ładnie ukorzenione przez to, że nie były wykopane do tej pory?