W rodzinnym ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W rodzinnym ogrodzie

Post »

Alu Dzięki i częstuj sie do woli. a skalniaczek bardzo lubię szczególnie na wiosne bo naprawde jest kolorowy i jeszcze te nowo dosadzone :uszy

Moniczko ;:170 dziękuje za radę. na razie zapowiadają ładna pogode więc muszę sie pospieszyć.
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Jolu, tym żółknącym rh nie przejmuj się. Po prostu jesień, najstarsze liście żółkną i opadają. U mnie to samo, na jednych rh kilka listków żółtych, na innych ze 20 listków, a mam jednego który doprowadza mnie do szału, bo od 3 lat traci wszystkie listki z poprzedniego roku, zostają ładne zieloniutkie tegoroczne przyrosty. :evil: Może to taka jego uroda. Od trzech lat: dosypuję dużo kwaśnego torfu, obkładałam obornikiem przekompostowanym, sypałam nawóz, w tym roku nawoziłam dolistnie i nadal to samo....mam jeszcze zamiar jutro dosypać ziemi torfowej, takiej tłustej,żyznej i kory na wierzch, nie sądzę już ,ze będzie lepiej, ale przynajmniej coś robię. Nie chcę wykopywać i wymieniać całkiem ziemi, bo liście są zdrowe i kwitną co roku wiosną obficie(w tym roku tylko u jednego pączki przymarzły), nie chcę uszkodzić korzeni ,bo moze być jeszcze gorzej. Przed zimą wolę nie zaczepiać.

A.
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Aniu on tak pożółkł po przesadzeniu. dostał dobrej ziemi (dla różaneczników i azalii), podsypałam korą i klapa ... liscie zaczęły lecieć. nigdy tak nie miał. ale pocieszm sie że to moze reakcja na nowe miejsce i z czasem to się unormuje .. :wink:
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...jakie śliczne kolory jesieni ;:138
dzięki za dobre ;:167 już mi szykują bezkolcowe jeżyny.
coś dzisiaj kompa mi bzikuje :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Jojolu, u mnie też azalie łapią kolorek. A ta roślinka na pierwszym zdjęciu to bambus? To cudeńko duże rośnie?Czy zimuje w gruncie?

Pozdrawiam gorąco w ten zimny ranek, u nas znowu był przymrozek.... :roll:

A.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...hej hej przyszłam zobaczyć co dzieje się w Twoim ogródku :)
choróbska poszły sobie z domu :?:
widziałam u Ciebie winogrona, moje w tym roku były mniej słodkie , winko może będzie :tan
pod zdjęciem winogron jest różyczka -czy to ta co można ucierać płatki do np.pączków :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

Aniu tak to bambus Simba , docelowo ma dorosnąc do 2 - 3 metrów i także ma osiagnąc do 2 metrów szerokości. u mnie jeszcze malutki, posadzony dopiero wiosną. podobnież zimuje w gruncie ( u mnie będzie to jego pierwsza zima więc zobaczę) :?: ach i jeszcze ta odmiana nie wytwarza odrostów więc nie rozejdzie się po ogrodzie :;230

Misiu na szczęsie choróbska już sobie poszły :tan nie wiem co prawda na jak długo. mały w zeszłym roku to ciągle coś łapał no ale to był jego pierwszy rok w przedszkolu wię mam nadzieję że teraz będzie już lepiej. tak przynajmniej miałam ze starszym.
nie wiem czy mozna z płatków tej róży robic przetwory. nie jest to co prawda ta sama odmiana która można spotkać na poboczach dróg. wiem że z nich robią konfitury różane z owoców. moja jest pełna i nie ma owoców. po kwitnięciu płatki opadaja i już. jeśli czasem cościk sie zawiąże to jest to malutkie i jakby niedojrzałe. słyszałam że najlepiej robic konfitury różane z płatków dzikich róż ale to chyba nie jest taka róża. :|
ja jakoś mam zawsze za mało winogron aby starczyło na wino. mam w domu trzech szpaków którzy w oka mgnieniu objedzą krzaczki :;230 :;230 wino przewaznie robię z wiśni tych ci u mnie obfitość. jak robisz winko? :?: :lol:
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

wpadłam w jakąś manię kwiatową. gdzie nie pojade musze zachaczyc o ogrodniczy. m. psioczy wiec ostatnio wcale mu zakupów nie pokazuje i szybko sadzę (może nie zauważy że cos przybyło) albo upycham po katach. ciekawe co powie gdy odkryje podstęp ;:224
Obrazek
azalia wielokwiatowa chanel
Obrazek
aster jesienny
Obrazek
rh niestety nazwa została zamazana wie nn tutaj przewazyła cena 10 zł
Obrazek
wiciokrzew japonski zimozielony
Obrazek
wiciokrzew Tellmana
Obrazek
wierzba mandzurska Tortuosa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

chyba jednak w sobote upieke kaczke i kupie jakies dobre winko na wieczór we dwoje . potem przekonam m. ze te malutkie roslinki są niezbedne w naszym ogródku ;:167
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

:;230 dobry pomysł, zawsze możesz mu powiedzieć, że to macie przecież od zawsze musiał nie zauważyć ;:136 :;230
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne rośliny, wiciokrzew telmana super, będziesz go kochać, miałam kiedyś, jak kwitł to nie było osoby, która by nie zwróciła na niego uwagi. Niestety sąsiedzi pozazdrościli i podlali herbicydem, umarło wszystko pod oknami wiciokrzew również, przeżył tylko świerk ale do dziś jest lekko łysawy od strony okien.
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Zakupy super ;:224 ;:224
Ja też tak mam że wstępuje na szkółkę albo tam,gdzie jakieś roślinki sprzedają. Niestety ostatnio nie mam samochodu,więc ciężko mi to znieść, tyle promocji było w Nomi, Biedronce, wyprzedaże w centrach ogrodniczych... :cry: :cry:
Nadrobię wiosną ;:108
Ja na Twoim miejscu,nie mówiłabym mężowi. Oni i tak nie widzą co rośnie,chyba,że kolor bije po oczach,albo zaczepią sie o roślinkę :;230 Wtedy dopiero zauważą. Wyjątek,jeśli mąż sam jeździ kupować roślinki i je sadzi, urządza ogródek. :) Powiedzieć możesz najwyżej o tym rh.

;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...ale świetne zakupy-ja już nie moge nic posadzić :( zimno rano było -2 :(
czekam na wiosnę ;:65
choróbska poszły to dobrze, moja wnusia tez już zdrowa he he jak na dłlugo -przedszkole :?:
co do winka to nie wiem czy tu można pisać :roll:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p

Post »

w sobotę rankiem grabie listki opadle z drzew, m. przygotowuje sie na wieczór (mamy gościć znajomych) przenowsi wegiel do grila i cos tam jeszcze .... w pewnym momecie mówi do mnie : chyba jakaś jabłonka nowa wyrosła? i wskazuje na wierzbe mandzurską. :;230 :;230 :;230 a ja się martwię czy mu powiedzieć :;230

Nyskadu nawet nie muszę mówić że mamy to od zawsze, niech mysli że samo wyrosło :;230 :;230

Aovin mam nadzieję że bedzie piękny. :D ludzie sa niekiedy okropni i przykro gdy zachowuja się w ten sposób. zresztą dla mnie całkiem niezrozumiały. przecież lepiej ogladać piękne rosliny niż pusty trawniczek po którym biegaja i załatwiaja sie pieski. ale moze tylko ja tak myslę :?: mam sąsiadów on czasmi pracuje ona jest na rencie, którzy mają duży ogród ale nic w nim nie robią. przed domem leży kupa piachu, kupa gruzu, miedzy tym rozstawione jakies obskurne krzesełka. trawa i inne chaszcze po pas a oni np.opalaja się

Aniu masz racje jak juz cos znajdzie to mu powiem. teraz znów intensywnie myslę ;:150 w szkółce obok mnie jest wyprzedaż no i przydałoby sie pojechać ale szanowny m. pracuje na pierwsza zmiane więc po południu bedzie w domu i wszystko zobaczy. w samochodzie trzymać ? szkoda roślin

Lora u mnie przez kilka ostatnich nocy także były przymrozki :( ale dzisiejsza nocka juz cieplejsza. jeszcze bym chciała troszke dokupić roslinek, niech juz rosna .... dobrze że wnusia juz zdrowa i mam nadzieję że niepredko coś złapie. pierwszy rok w przedszkolu? a winko może na pw :D
W rodzinnym ogrodzie
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Jolu ,ja przetrzymuję jak muszę u sąsiadki albo u koleżanki, która dalej mieszka, albo za tujami....gdziekolwiek,gdzie nie zagląda... :lol: :lol:
Czasami tylko kilka roślin stoi na widoku-kupionych jest więcej -tylko schowane :D i te pochowane przynoszę sadzę, a na samym końcu te co na widoku.Przez kilka lat nawet nie zauważył....że kombinuję :;230 :;230
Wychodzę z założenia, że w ten sposób dbam o jego zdrowie, nie denerwuje się, to i zawał nie grozi...czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal... :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”