Nowy ogród Jacka 2010
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Muszę przyznać że bardzo efektownie wyglądają te liście tulipana.
Gratuluję umiejętności i dobrego oka :P
Gratuluję umiejętności i dobrego oka :P
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Te tulipany wcale nie są zwykłe, przepiękne liście pierwszy raz takie widzę. Zwykłe u mnie mają zielone
Te tulipany wcale nie są zwykłe, przepiękne liście pierwszy raz takie widzę. Zwykłe u mnie mają zielone
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Gabrysiu
Tak, tydzień temu leżał jeszcze śnieg. Do dzisiaj nawet te zwały, które spadły z dachu, stopniały
Agnieszko, cieszę się, że w końcu jesteś
Muszę nawieźć hiacynty, bo ciągle mają żółte liście. Wkrótce zakwitną też pierwiosnki od Ciebie, z czego bardzo się cieszę
Halinko, mnie też czeka przekopanie drugiej części ogrodu ale póki co skupiam się na powstałych rabatach i porządkuję je. Chcę mieć czyściutko na tym skrawku.
Moniko, u mnie też większość roślin już wyszła. Mam niewiele takich wczesnowiosennych ale za to kwiecień będzie już kolorowy, bo jestem miłośnikiem narcyzów
Coma, Soczewko to tulipan Greiga. Kwiaty ma pospolite (mi się podobają) za to listki bardzo dekoracyjne

Agnieszko, cieszę się, że w końcu jesteś

Halinko, mnie też czeka przekopanie drugiej części ogrodu ale póki co skupiam się na powstałych rabatach i porządkuję je. Chcę mieć czyściutko na tym skrawku.
Moniko, u mnie też większość roślin już wyszła. Mam niewiele takich wczesnowiosennych ale za to kwiecień będzie już kolorowy, bo jestem miłośnikiem narcyzów

Coma, Soczewko to tulipan Greiga. Kwiaty ma pospolite (mi się podobają) za to listki bardzo dekoracyjne
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jacku, ten tulipan ma naprawdę piękne liście
I czosnek już masz taki duży
??
Masz piękną, już prawdziwą wiosnę

I czosnek już masz taki duży

Masz piękną, już prawdziwą wiosnę

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Widzę, że i u Ciebie wiosna zaczyna czarować kolorami i praca w ogrodzie wre.
Jacku, w tym roku będziesz robił oczko wodne, a mnie przyjdzie robić, zupełnie nie planowany, skalniak. Przekopuję ziemię pod ogrodzeniem i w wyniku tych działań mam ogromne ilości darni oraz gruzu. Darń wyrzucam na ogrodniczej śmieciarni, ale gruzu nie ma gdzie wyrzucić. Z tyłu, za domem powstaje usypisko kamieni, a raczej zastygłego betonu. Wygląda to okropnie. Nie ma wyjścia, trzeba będzie zrobić z tego śmietniska jakiś ładny skalniaczek. Tylko nie mam pojęcia o jego tworzeniu...
Jacku, w tym roku będziesz robił oczko wodne, a mnie przyjdzie robić, zupełnie nie planowany, skalniak. Przekopuję ziemię pod ogrodzeniem i w wyniku tych działań mam ogromne ilości darni oraz gruzu. Darń wyrzucam na ogrodniczej śmieciarni, ale gruzu nie ma gdzie wyrzucić. Z tyłu, za domem powstaje usypisko kamieni, a raczej zastygłego betonu. Wygląda to okropnie. Nie ma wyjścia, trzeba będzie zrobić z tego śmietniska jakiś ładny skalniaczek. Tylko nie mam pojęcia o jego tworzeniu...
- JacekP
Witaj Aniu
Czosnki wyszły i mają duże kiełki. Ale złocisty zjadły nornice chyba
Myślałem, że one nie ruszają czosnków
Felu, ja też z gruzu robiłem skalniak. Materiał masz to i skalniak będzie.
Dobrze jest mieć skalniak, bo można wyeksponować wszystkie maluchy,
Rojniki, głodki i inne po prostu giną na rabatach kwiatowych.

Felu, ja też z gruzu robiłem skalniak. Materiał masz to i skalniak będzie.
Dobrze jest mieć skalniak, bo można wyeksponować wszystkie maluchy,
Rojniki, głodki i inne po prostu giną na rabatach kwiatowych.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku bardzo się cieszę, że pierwiosnki ładnie przetrwały, mam nadzieję, że będą Ci pięknie kwitły, one są bardzo wdzięcznymi roślinkami i kwitną naprawdę bardzo długo, ja je strasznie lubię 

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Niestety, Iga właśnie mi odpisała, że jeśli mieszkam tu tylko tymczasowo, to skalniak nie ma sensu, bo to zbyt droga zabawa. A może Ty masz jakiś pomysł? Może jakaś niewymagająca roślina okrywowa?
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Ja to chyba nawet już nie pamiętam, jak przylaszczka wygląda.
Pogoda dopisuje i widzę, że praca u Ciebie wre Jacku.
My w tym roku znowu będziemy musieli utwardzić wjazd na działkę,
bo po tej zimie wszystko rozjeżdżone, błocko - aż strach wjeżdżać
autem, żeby się nie zakopać.
A praca magisterska na temat ogrodo-maniaków byłaby bardzo,
bardzo ciekawa!

Pogoda dopisuje i widzę, że praca u Ciebie wre Jacku.
My w tym roku znowu będziemy musieli utwardzić wjazd na działkę,
bo po tej zimie wszystko rozjeżdżone, błocko - aż strach wjeżdżać
autem, żeby się nie zakopać.
A praca magisterska na temat ogrodo-maniaków byłaby bardzo,
bardzo ciekawa!

Pozdrawiam serdecznie
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Jacku, mój trawnik też nie wygląda dobrze. Mam nadzieję, że po wygrabienie i nawiezienie pomoże. 

- JacekP
Agnieszko, ja też uwielbiam pierwiosnki
Z twoich czterech przezimowały trzy więc nie jest źle i czekam na kolorki. Pamiętam, jak pięknie kwitły u Ciebie
Felu, mnie skalniak nic nie kosztował tylko sporo pracy. Gruz miałem, kamieni sobie nazwoziłem, roślinki dostałem albo przewiozłem ze starego ogrodu... i też mieszkam tu tymczasowo.
Może u Ciebie trochę trudniej z tym wszystkim ale ja bym nie rezygnował.
Roślin okrywowych szybko rosnących jest sporo: rogownica kuternowata, rozchodnik kaukaski (i inne płożące rozchodniki), bodziszek korzeniasty, rdest pokrewny, czyściec wełnisty, tojeść rozesłana, poziomkówka indyjska, cymbalaria bluszczykowata, bluszczyk kurdybanek, jasnota plamista i inne.
Jadziu, błoto i umnie na podjeździe duże więc utwardzam teren i staram się likwidować na bieżąco koleiny, zanim to wszystko nie wyschnie.
Przylaszczka ma nawet 2 pędy kwiatowe, co na taką malutką roślinkę jest dużym sukcesem. Może jutro już zakwitnie
Maju, trzymam się rady Grześka z Wrocławia - wygrabić i tyle. Na razie po wygrabieniu widać straszne ziemię ale mam nadzieję, że trawa odbije.

Felu, mnie skalniak nic nie kosztował tylko sporo pracy. Gruz miałem, kamieni sobie nazwoziłem, roślinki dostałem albo przewiozłem ze starego ogrodu... i też mieszkam tu tymczasowo.
Może u Ciebie trochę trudniej z tym wszystkim ale ja bym nie rezygnował.
Roślin okrywowych szybko rosnących jest sporo: rogownica kuternowata, rozchodnik kaukaski (i inne płożące rozchodniki), bodziszek korzeniasty, rdest pokrewny, czyściec wełnisty, tojeść rozesłana, poziomkówka indyjska, cymbalaria bluszczykowata, bluszczyk kurdybanek, jasnota plamista i inne.
Jadziu, błoto i umnie na podjeździe duże więc utwardzam teren i staram się likwidować na bieżąco koleiny, zanim to wszystko nie wyschnie.
Przylaszczka ma nawet 2 pędy kwiatowe, co na taką malutką roślinkę jest dużym sukcesem. Może jutro już zakwitnie

Maju, trzymam się rady Grześka z Wrocławia - wygrabić i tyle. Na razie po wygrabieniu widać straszne ziemię ale mam nadzieję, że trawa odbije.
- JacekP
Cudowny dzień na prace ogrodowe
Sprzątam rabaty i odkrywam nowe kiełki.
Sporo jednak roślin nie ruszyło z wegetacją.
Posadziłem dziś jeżówki. Jedna miała przesuszone korzonki a druga podgniłe więc tylko jednej mogę być pewny. Zobaczymy jak będzie.
No i ruszyły prace w niezagospodarowanej części ogrodu.
Przypomnę, że tam mają być rabaty kolorystyczne.
A na środku będzie wrzosowisko i kilka iglaków.

myślałem, że nie zakwitną mi krokusy, a tu niespodzianka - dostałem od kogoś bylinę z takim oto dodatkiem

ale ten dzień należał do przylaszczki, bo właśnie zakwitła

Sporo jednak roślin nie ruszyło z wegetacją.
Posadziłem dziś jeżówki. Jedna miała przesuszone korzonki a druga podgniłe więc tylko jednej mogę być pewny. Zobaczymy jak będzie.
No i ruszyły prace w niezagospodarowanej części ogrodu.
Przypomnę, że tam mają być rabaty kolorystyczne.
A na środku będzie wrzosowisko i kilka iglaków.

myślałem, że nie zakwitną mi krokusy, a tu niespodzianka - dostałem od kogoś bylinę z takim oto dodatkiem

ale ten dzień należał do przylaszczki, bo właśnie zakwitła

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Piękny maluszek w kolorze blue! Nie mogę się doczekać kiedy u mnie zaczną kwitnąć...
Też od kilku dni sprzątam i porządkuje działkę po zimie - robię i robię a końca nie widać
ale za to coraz więcej cebulowych na wierzchu.
Też od kilku dni sprzątam i porządkuje działkę po zimie - robię i robię a końca nie widać

- JacekP
Witaj Iza
Porządki nami owładnęły, tym bardziej, że pogoda sprzyja. Wyciąganie setek listków spomiędzy bylin to żmudna praca. Tego nie da się po prostu wygrabić jak z trawnika.
Ale prace w ogrodzie dodają skrzydeł i chęci do życia

Ale prace w ogrodzie dodają skrzydeł i chęci do życia

Jacku!
Slicznie wygladaja wiosenne kwiatuszki w Twoim ogrodzie! Zazdroszcze,ze rozpiera Cie zapal i energia do prac ogrodowych!
Ja jeszcze jakos nie moge sie pozbierac,cos tam grabie ,cos tam podcinam,ale jeszcze sie chyba nie obudzilam po zimie!
Byc moze brak sloneczka ma cos z tym wspolnego?!
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia!

Slicznie wygladaja wiosenne kwiatuszki w Twoim ogrodzie! Zazdroszcze,ze rozpiera Cie zapal i energia do prac ogrodowych!
Ja jeszcze jakos nie moge sie pozbierac,cos tam grabie ,cos tam podcinam,ale jeszcze sie chyba nie obudzilam po zimie!
Byc moze brak sloneczka ma cos z tym wspolnego?!
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia!