Witajcie nocną porą
Sylwio, ja się cieszę, że Ci się wszystko podoba, uwielbiam storczyki za ich piękne kwiaty, w dodatku dość długie kwitnienie
Paulinko witaj
Dziękuję za tak miłe słowa.
Najgorsze, że kolekcja liczy prawie 50szt samych storczyków(oprócz tego mam jeszcze zielone i kaktusy), a ja chcę jeszcze i jeszcze i jeszcze...a parapety niestety z gumy nie są
Ale jest szansa, mój M. postanowił, że w tym roku zrobimy remont, wymienimy okna i w pokoju gościnnym zrobi mi podwójny parapet
Justynko, Vanda napuszona, taka dumna w tym wazonie siedzi, bo non stop pochwały zbiera ;)
A te dwa białaski najpierw namoczyłam ze starym podłożem, potem zsadziłam razem, gdy korzenie są wilgotne, to bardziej elastyczne.
złączyłam je ze sobą, korzonki jedne z drugimi "splotłam" i jakoś się zmieściły.
Ja w tej chwili mam trzy tak zsadzone kompozycje, białe, różowe z białą obwódką i oncidia.
A zasadzenie w wazonie strasznie mnie kusi, tylko jestem ciekawa, czy z wyczuciem podlewania sobie poradzę.
Aguś, tak teraz mam nauczkę i kopiuję wszystko, co piszę ;)
Gigancik jest bossski, cieszę się z niego, tym bardziej, że takiego kolorku jeszcze nie miałam.
Co co białasków, to tak jak napisałam, najpierw zmoczyłam w starym podłożu i dopiero wtedy przesadzałam.
Wiedziałam jaki kolor, bo pączek był już przed rozkwitem i troszkę go rozchyliłam
Vanda kłania się nisko za pochwały
Dusiu, dziękuję. Życzę Ci aby Twoje Vandy jak najszybciej puściły pędziki.
Ja też wraz z większą ostatnio ilością słonka trzymam storczyki na regale przy południowym oknie, powieszone na południowym ale za firanką a reszta wygodnie rośnie na zachodnim parapecie w kuchni.
iwka2, tak Dendrobium bardzo słoneczny kolorek ma, dziękuję za miłe słowa względem mojej kolekcji
Celinko,
Ty też masz ładne kwiatki
Zobaczysz u Ciebie z dnia na dzień zrobi się coraz bardziej kolorowo, zresztą Ty i tak masz jak dżungli, dzięki swoim ogromniastym roślinom, czego tym razem ja Tobie pozytywnie zazdroszczę
Grażynko witaj
Cieszę się, że Ci oczy mgłą zachodzą, bo jeśli z zachwytu, to jest to pozytywny objaw ;)
Aniu, a ja patrzę z zachwytem na Twoją kolekcję i aż dech mi zapiera takie śliczności posiadasz
Gosiu,witam serdecznie.
Moja kolekcja w porównaniu do innych na tym forum jest po prostu zwyczajna, zresztą jak ktoś ostatnio napisał, że 2-3-letnie doświadczenie jest niczym w porównaniu do wieloletnich.
Ja lubię eksperymentować, i z nawozami i z mieszankami, bo chcę wiedzieć jaką najlepszą dla moich storczyków metodę uprawy zastosować.
Póki co mają się dobrze ;)
Wiesiu, i jak tam, pokusisz się na Dendrobium, czy spasowałeś na razie?
Czas na fociaki:
Mój Phal. żółty woskowy zakwitł pierwszym kwiatuszkiem na przedłużeniu pędu
Moje "małe-stare" Dendrobium nobile chyba ma zamiar zakwitnąć
Przyrosty u Cymbidium tez coraz większe, niedługo jak jeszcze trochę się ociepli, to wyląduje na balkonie
Razem zsadzone Oncidia, te piękne, pachnące. Razem jest 6 nowych przyrostów, jak zakwitną, to będzie bosssko wyglądać
Edit: wybaczcie, że tak mało fotek ale przysypiam juz co chwilę na krześle, jutro cią dalszyteraz dę spać