Ananas - jak ukorzenić pióropusz?

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to ja też jutro kupię ananasa i przeprowadzę Was przez kolejne etapy uzyskania rośliny z owocu z rozetą, wkleję zdjęcia z opisami idziecie na to. :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie, że idziemy na to!! Może nawet Nela da się namówić ;-)
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

O świetny pomysł Przemo. Przyznam się że trochę boję się kupna owocu. Mam przeczucie że źle wybiorę. Ale raz się żyję. Będzie fajna zabawa.
Ludzie, ludzie!! Spróbujcie jeszcze raz!!
Poczekamy aż wszyscy kupią i zasadzimy w tym samym czasie. Już jest nas troje.
Kiedy zaczynamy eksperyment? Może niedziela? Hehehe.
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Post »

Też wezmę udział w tej zabawie z ananasem, mam właśnie ananasa w wodzie ale nic z nim się nie dzieje oprócz tego, że trochę schną liście. A przy okazji tych rad zrobię to profesjonalnie. Gdy będziecie gotowi to piszcie.
x-C-j
---

Post »

Całego ananasa masz w wodzie czy samą rozetę już odciętą?
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Robie się z tej akcji fajna zabawa.
Olesiak proponuje żebyś kupił nowy owoc tak jak ja i robił jak radzą bardziej doświadczeni.
x-C-j
---

Post »

No to zaczynamy rozmnażanie ananasa.

Zakupiony owoc o jak najmniejszej rozecie by zmniejszyć schnięcie i ułatwić późniejsze ukorzenianie.
Obrazek

Rozeta musi być ze środkiem tzn mieć widoczne wybijające z wnętrza rozety listki.
Obrazek

Najpierw przycinamy nożyczkami przysychające końcówki liści.

Obrazek

Następnie odcinamy całą rozetę od owocu jednym ostrym cięciem pozostawiając ok 0,5 do 1 cm piętki.

Obrazek

Następnie odcinamy pionowymi cięciami pozostałość owocu by uzyskać zaokrągloną piętkę na której są widoczne delikatne tzw. włoski - zaczątki korzonków - trzecie zdjęcie.

Obrazek Obrazek Obrazek

No i teraz stawiamy rozetę "do góry nogami" w nasłonecznionym miejscu na dwa dni tak by piętka lekko zaschła przed posadzeniem.

Obrazek
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ile kosztuje ananas? :shock: bo ja tylko z ananasem z puszki miałem do czynienia. A chętnie bym się przyłączył do projektu.
x-C-j
---

Post »

W Sieradzu 5 zł
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dzięki, może jutro nabędę ;)
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Przemo dlaczego taką kulkę uformowałeś? :shock: Nie wystarczyłoby tylko odciać? Ciekawa jestem strasznie tych efektów.

p.s. Ariel kupuj ananasy i do dzieła 8) Masz same szóstki w szkole, to i ananas Ci wyrośnie. 8)
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może się Aniu dołączysz?
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aurynka pisze:Przemo dlaczego taką kulkę uformowałeś?
Też jestem ciekawa ;-)
Może Przemo obcina zbędne elementy by nie gniły??
x-C-j
---

Post »

aurynka pisze:Przemo dlaczego taką kulkę uformowałeś? :shock: Nie wystarczyłoby tylko odciać? Ciekawa jestem strasznie tych efektów.
Jak tylko odetniesz to zgnije nawet po lekkim zasuszeniu trzeba przygotować piętkę do wypuszczenia korzeni(przyjrzyj się malutkim włoskom - zaczątkom korzeni) bo ma ona dużą zawartość własnego soku, i by się nie ukorzeniła.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Przemo pisze:
aurynka pisze:Przemo dlaczego taką kulkę uformowałeś? :shock: Nie wystarczyłoby tylko odciać? Ciekawa jestem strasznie tych efektów.
Jak tylko odetniesz to zgnije nawet po lekkim zasuszeniu trzeba przygotować piętkę do wypuszczenia korzeni(przyjrzyj się malutkim włoskom - zaczątkom korzeni) bo ma ona dużą zawartość własnego soku, i by się nie ukorzeniła.
A to brązowe po bokach to zawsze trzeba zostawiać? A tak w ogóle, to po co przycina się te końcówki liści? Boże! Dla mnie to czarna magia :shock: Z każdym kupionym ananasem można tak robić?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”