Storczyki Agnieszki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aogyy
100p
100p
Od: 30 wrz 2009, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Agnieszki

Post »

A tu na pocieszenie znalazłam zeszłoroczne zdjęcia moich cymbidiów, które w tym roku nie chcą niestety zakwitnąć, ale rosną im nowe psb, więc może uda się w przyszłym roku?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne cymbidia ale bordowe wspaniałe :) co do liście niestety się nie znam ja mam nieco inne palmy ale jak usunęłam liście nowe rosną zdrowe.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie bordowe niekwitnące dostałam w kwietniu i go zalałam a teraz się reanimuje. A biały też uroczy. Widziałam ostatnio u nas w praktikerze pełno pięknych cymbidium po przecenie, ale miały wełnowce. :x
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Agnieszko, współczuję CI z powodu choroby storczyków. Niektóre z liści wyglądają trochę jakby były przemrożone-czy była taka możliwość? Z plamami mniejszymi to może być jakaś choroba grzybowa, przy dużej wilgotności powietrza, braku intensywnego przewietrzania. W takim przypadku preparaty z cytrusów mogą zadziałać, ale jeśli jest to coś innego, to pewnie profilaktycznie trzeba będzie zastosować jakiś mocniejszy środek. O plamach na liściach Phalaenopsis jest już wątek. Może się przyda.

Bordowe Cymbidium i mnie się bardzo spodobało, więc niech jak najszybciej wypszcza pędy kwiatowe, bo chciałabym pooglądać fotki z jego nowymi kwiatami.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne, bardzo mi się podoba to bordowe, też bym takie chciała, a mam 3 zielone :/ .
Awatar użytkownika
aogyy
100p
100p

Post »

Trzynastko, Joane, Śnieżko, Dusiu, wielkie dzięki :D
Bordowe cymbidium naprawdę kwitło zniewalająco, było po prostu cudone, seledynowe także, co nie zmienia faktu, że jestem na nie wściekła :evil: że nie chcą zakwitnąć.

Co do moich choruszków to walczę, dzisiaj musiałam je wreszcie podlać, dodałam około 90 kropli citroseptu do 5 litrów wody.
Śnieżko - czy mogły przemarznąć - możliwe, w tym roku w Irlandii jest zadziwiająco zimno, jet około -3 stopnie a dom, w którym mieszkamy ma stare okna, wiem, że byłoby im za zimno więc przestawiłam na stolik obok i w tym czasie nie otwierałam okien w tym pokoju, a poza tym gdyby przemarzły to chyba więcej niż ten jeden, bo plamy na innych są całkiem różne.
Poza tym muszę rozejrzeć się jakie środki mają tu w Irlandii bo ja mam tylko Topsin, asahi i citro przywiezione z Polski.
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

-3 to jest zimno? U nas się czasem zdarza -20.

Co do Cymbidiów, podobno je trzeba latem wystawiać na podwórko. Będę musiała wystawić swoje, mam nadzieję, że zakwitną.
Awatar użytkownika
aogyy
100p
100p

Post »

No właśnie Dusiu, tutaj -3 to środek zimy :;230 , jak byłam w Polsce w lutym ur. było -30 i było super. Ale tutaj jest inna wilgotność -3, do tego nieprzyjeny wiatr, a ja na dodatek mieszkam nad morzem ale dookoła mnie są góry więc ten klimat jest taki bardzo pomieszany.
Co do cymbidiów to stały na dworze, teraz cały czas stoją jeszcze na werandzie i jak już myślałam, że będą kwiaty no to nic z teko, tylko kolejne psb.
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aogyy pisze:No właśnie Dusiu, tutaj -3 to środek zimy :;230 , jak byłam w Polsce w lutym ur. było -30 i było super. Ale tutaj jest inna wilgotność -3, do tego nieprzyjeny wiatr, a ja na dodatek mieszkam nad morzem ale dookoła mnie są góry więc ten klimat jest taki bardzo pomieszany.
Co do cymbidiów to stały na dworze, teraz cały czas stoją jeszcze na werandzie i jak już myślałam, że będą kwiaty no to nic z teko, tylko kolejne psb.
Aha... Myślałam, że u ciebie to jest dużo zimniej niż u nas. Ja ogólnie nienawidzę zimy, śniegu i mrozów i cieszyłabym się, gdyby tego nie było. U nas zawsze jest sporo śniegu i często jest zimno.

A te Cymbidia to na mrozie stoją na podwórku? Ja czytałam, że muszą być gdzieś od maja do października na zewnątrz, potem można brać do domu i czekać na kwiaty. Mam Cymbidia miniaturki, ale one pewnie mają podobnie.
Awatar użytkownika
aogyy
100p
100p

Post »

Nie Dusiu, nie stoją na podwórku, mam małą oszkloną werandę, temp nie spada tam poniżej 0 stop. więc dla nich jest ok.
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Agnieszko sprawdż Pw
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
aogyy
100p
100p

Post »

Teraz moje choruszki wyglądają tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pączusie u Phal

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na dendrobium nobile

Obrazek

Obrazek

kwiatuszków chyba będzie niewiele ale są i keiki

Obrazek

Obrazek

u różowego cymbidium ,,cosik,, rośnie bardzo powoli, nadal trudno określić czy to psb czy pędzik

Obrazek

i miła niespodzianka, jest to basal keiki

Obrazek

Obrazek

a mamusia wygląda tak:

Obrazek

:wit
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Widać że choruszki mają się dobrze :) czekam na fotki rozwiniętego kwiatu :) no i gratuluję keiki :) moj jest już bardzo duży ale chyba nie będe go oddzielała od rośliny matecznej, czytałam gdzieś że starcza przesadzić do większej doniczki i kwitną na zmianę obe roślinki :)a czasem zdarza się ze kwitną razem
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Halo Agnieszko, jak przykro że ci tak chorują :evil:
Takie straty chyba każdy z nas ma już na swoim koncie.
życzę powodzenia w walce z tym paskutstwem.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Agnieszko,ciekawa jestem co będzie u cymbidium.U mnie też 2 takie "coś",obserwuje ale dalej nic nie wiem.Widzę,że chorowitki lepiej się mają,to dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”