Warmińskie klimaty Agnieszki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej! Tyle osób dostrzega urok twojego murku...tego z płotkiem...ja też! Można z niego w piękny sposób, silnie tnąc
spuścić kilka powojników np. 'Comtesse de Bouchaud'. Po kilku latach dadzą lawinę kwiatów spływającą na ziemię.
Na górze posadziłabym coś czerwonolistnego, miniaturę iglaka, dosypałabym drobnych kamieni...i dekorowała
kącik sezonowo. Czyli cebulowe, doniczkowe, astry, zimowity.
Studnia natomiast...ktoś wcześniej zaproponował posadzenie rojników w szczelinach spoin. Doskonały pomysł!
Należałoby tylko trochę 'wykruszyć' starych spoin, przygotować mieszankę ziemi i powtykać rozetki.
Gdybym ja miała zagospodarować taką studnię...oczywiście zaaranżowałabym na niej rzygacz. Kup żabę i wypożycz książkę o tej tematyce. Dla dzieci taka plująca żaba...fajna jest. Dookoła studni (słoneczne miejsce) trawy i żwir.
Czy widziałaś Arundo donax 'Variegata'? Mnóstwo możliwości Agnieszko u Ciebie w ogrodzie...tylko wybierać :lol: :lol: :lol: Tak się rozgadałam :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Aguś boskie masz te kociaki. Gdyby nie to, że mój mąż nie toleruje kotów w domu, to wzięłabym oba.
magdala

Post »

Agniesia pisze:
Marylko - dobre widły do podstawa, swoje kupiłam sobie w prezencie od męża, który kolegom w pracy opowiadał, że jego żona to jakaś dziwna - nie chce perfum, nie chce biżuterii tylko widły... ;:83
Oj, Agniesia :D nie Ty jedna taka dziwna.... Tutaj same dziwaki ,albo o gnojówkach gadają,
albo o dżdżownicach , kompoście itp...
A swoją drogą dobre ,"rasowe" widły to super prezent !
Znam "normalne" ,niedziwne kobitki ,które z obrzydzeniem słuchają ,jak z lubością opowiadam
o grzebaniu w ziemi ... i współczuję im.
Mam taką fajną książkę ,którą napisał jakiś angielski ogrodnik .On do ogrodu podchodzi
w bardzo specyficzny sposób -bez sztywnych reguł ,terminów, tak bardzo naturalnie.
Napisał ,że dawniej ogrodnicy angielscy ,aby sprawdzić wiosną czy ziemia jest dostatecznie ciepła
siadali na niej ...gołą pupą :shock: :roll: I wiedzieli ,czy już można zabrać się do wiosennych robót...

Czy to takie dziwne???

Magda.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo, różne są zboczenia, jeden znaczki hoduje, drugi rybki zbiera... a my grzebiemy w ziemi. nie wpadłabym na to, żeby gołą odwrotną stroną medalu sprawdzac temperaturę ziemi, ale w końcu, jak w tyłek zimno, to znaczy, że zimno, a jak nie to nie. dobra metoda, godna polecenia :!: :wink:
a te "normalne" kobitki, to pewnie kwiaty lubią dostawac... to niech pomyślą, ile i jakiej pracy trzeba włożyc, żeby móc się cieszyc różą w wazonie ;:111

Vita - dzięki, że do mnie wpadłaś. proponowany przez Ciebie powojnik - mmm..., śliczny :!:
teraz już nie będę robic rewolucji, ale na wiosnę planuję zabrac stamtąd wszystkie rośliny i dokonac nowych nasadzeń, takich już przemyślanych, muszę poczytac więcej o powojnikach...

co do studni, strzelę jutro fotkę z większej perspektywy - bardzo chętnie przyjmę wszelkie sugestie dotyczące zaaranżownia tego miejsca, z racji usytuowania jest naprawdę trudne. a jeśli chodzi o tę trawę - mam, jeszcze niedawno piękna była kępa - niestety, stała sie poligonem cwiczebnym dla tych małych sierściuchów ;:112 ;:112 ;:112 i teraz połamana i stratowana leży biedulka i czeka na następny sezon ;:113

Ewo - no u mnie to już wszystko obfotografowane, więc teraz to mogę robic tylko fotki natury, np. spróbowac podejśc jelenie na rykowisku... albo dzika... albo jenota... kurczę, czy ta natura wokół mnie nie mogłaby byc mniej niebezpieczna? muszę szybko choc kawałek ogródka stworzyc. ale częśc zostawię dziką... o, przejdę się jutro na moje bagna, sprawdzę, co tam ciekawego
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, ja też z tych dziwadeł jestem.
Kiedyś mąż spytał co chcę na imieniny a ja na to żeby zrobił mi znacznik. (Wtedy uprawiałam dużo warzyw na działce)
Kociaki cudne! Ja też mam koty tylko nie mam rudaska a podobają mi się od zawsze.
Widzisz - większość Twoich gości dostrzega urok kamiennego murku ;:112
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś kociaczki piękne, już nawet widać po nich, że niezłe psotliwce :wink: :lol:
Prześliczna chryzantema, kolorek cudo :D zimowity super :D piękniejsze niż białe 8) :D
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Pozdrawiam Ciebie i całą rodzinę. I rób dużo zdjęć...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Agnieś! Podziwia po cichu Twoje zmagania z zagospodarowywaniem ogrodu i muszę przyznać, ze dużo w Tobie pozytywnej energii. Fajne szkodniki w ogrodzie grasują. Jak będziesz robić następny napad to podzielisz się łupami tak po znajomości ? Ubawił mnie rada angielskich ogrodników na temat możliwości rozpoczęcia nasadzeń w nowym sezonie. :) Z bukszpanem życzę powodzenia. Zajrzyj do mnie tam napisałam więcej co z nim robiłam.
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj słonecznie Agnieszko!!
Napisze krótko....MIESZKASZ W RAJU.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46

Post »

Orinoko, dzięki, ale to raczej czyściec... ;:112 ;:113 zanim zrobię choc jako taki porządek, sporo jeszcze wody upłynie

oto moja problematyczna studnia
Obrazek

a to skarpka, na której będę chciała, po zwalczeniu perzu, urządzic skalniak
Obrazek
jakieś spłaszczone to zdjęcie, w rzeczywistości skarpka jest wyższa, pewnie to ta "ptasia perspektywa"

ten biedny świerk 2 lata temu został w zimę wykopany z lasu i wsadzony do donicy - na Święta, był śliczny. a potem w tej donicy spędził jeszcze półtora roku i kolejne święta, na szczęście stał na zewnątrz. mam nadzieję, że już swoje odchorował i w przyszłym roku się odrodzi
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Mieszkasz w tak malowniczym miejcu, że nie sposób się zachwycać :) ogród z widokiem na łąki i lasy :) wspaniale :)
magdala

Post »

Agniesia pisze:Orinoko, dzięki, ale to raczej czyściec... ;:112
...Wełnisty ...?????

Agniesiu :D ta problematyczna studnia jest baardzo romantyczno -tajemnicza :roll:
Pewnie zrobisz z niej piekną kompozycję .
Ale co prawda ,to prawda: roboty masz moc !!
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Witaj Agnieszko.
Dziękuję za życzenia - wpadłam do ciebie na chwilkę i zostałam dłużej podziwiając twoje klimaty.
Odżyły wspomnienia z lat dziecięcych. Już masz pięknie. Od ciebie skopiuję pomysł na studnię :)
Mam taką i teraz myślę ją obłożyć, okleić kamieniami. Tak bardzo mi się podoba :D
Pozdrawiam serdecznie.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Masz Arundo donax 'Variegata'? To mi zainponowałaś! :lol: :lol: :lol: Nigdy nie miałam własnego kota (o, ja biedna!) i nie wiem, jak to jest, kiedy ma się i koty i trawy!!! Teraz sobie myślę, że koty trawy lubią i skubią je, z jakichś kocich powodów. Jasne, że teraz na rewolucje późno...wiosna, ta napali w piecach....wtedy się dzieje...
Obejrzałam sobie zdjęcie studni z zakolem drogi...dobrze wygląda i na razie dziki bez jest OK. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Agnieszka

Sosna o którą pytasz to P. nigra Maritima o najdłuższych igłach spośród sosen, na razie maleństwo,

A dla Ciebie Clematis Rooguchi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”