Kwiatki Adama
Tereniu mój kocurek to młody rozrabiaka, przyszedł na świat tej wiosny , więc go nosi wszędzie gdzie
się tylko da,a spacerki no to ma niekontrolowane, wchodzi do domu i wychodzi kiedy chce , to zwykły dachowiec , który śpi w stodole na sianie i łapie myszy.
Kasiu ja też mam taką nadzieję , względem szlumbergery i kotka.
Aniu , to dobrze , że ta begonia szybko rośnie , bo mnie wydawało się , że u mnie rośnie bardzo wolno.
się tylko da,a spacerki no to ma niekontrolowane, wchodzi do domu i wychodzi kiedy chce , to zwykły dachowiec , który śpi w stodole na sianie i łapie myszy.
Kasiu ja też mam taką nadzieję , względem szlumbergery i kotka.
Aniu , to dobrze , że ta begonia szybko rośnie , bo mnie wydawało się , że u mnie rośnie bardzo wolno.
- marlenka78
- 500p
- Od: 7 maja 2009, o 20:38
[quote="Adam Sowiński"]Witam :P dzisiaj pokażę kilka zdjęć moich maluchów , które są nowymi nabytkami .
Takie , "cosik " , chyba jakiś dzwonek ? i mały grubosz
To chyby bedzie dzwonek karpacki:
"Dzwonek karpacki osiąga wysokość 20 cm. Jest to roślina o pokroju krzaczastym, posiadająca liczne pędy oraz obfite ulistnienie. Najbardziej charakterystycznym elementem również i tego dzwonka są oczywiście swoiste dla tego rodzaju kwiaty. U tego gatunku osiągają one średnicę 3 cm i wyrastają pojedynczo na wyprostowanych szypułkach. Ma to miejsce między lipcem a sierpniem. Wtedy to możemy podziwiać ich niebieską, białą lub fioletową barwę. Uprawa Szczególnie dobrze rośnie na murkach, w szczelinach miedzy kamieniami, gdzie ziemia pozostaje umiarkowanie wilgotna i chłodna. Po kwitnieniu należy ściąć pędy prawie nad ziemią. W ciągu dwóch tygodni odrosną nowe i roślina ponownie zakwitnie. Dzwonek karpacki może spełniać funkcję rośliny okrywowej. Bylina ta nie nastręcza specjalnie wielu problemów w uprawie. Lubi glebę dobrze zdrenowaną oraz słoneczne stanowiska."
Takie , "cosik " , chyba jakiś dzwonek ? i mały grubosz

To chyby bedzie dzwonek karpacki:
"Dzwonek karpacki osiąga wysokość 20 cm. Jest to roślina o pokroju krzaczastym, posiadająca liczne pędy oraz obfite ulistnienie. Najbardziej charakterystycznym elementem również i tego dzwonka są oczywiście swoiste dla tego rodzaju kwiaty. U tego gatunku osiągają one średnicę 3 cm i wyrastają pojedynczo na wyprostowanych szypułkach. Ma to miejsce między lipcem a sierpniem. Wtedy to możemy podziwiać ich niebieską, białą lub fioletową barwę. Uprawa Szczególnie dobrze rośnie na murkach, w szczelinach miedzy kamieniami, gdzie ziemia pozostaje umiarkowanie wilgotna i chłodna. Po kwitnieniu należy ściąć pędy prawie nad ziemią. W ciągu dwóch tygodni odrosną nowe i roślina ponownie zakwitnie. Dzwonek karpacki może spełniać funkcję rośliny okrywowej. Bylina ta nie nastręcza specjalnie wielu problemów w uprawie. Lubi glebę dobrze zdrenowaną oraz słoneczne stanowiska."
Aneta
- marlenka78
- 500p
Witaj , Anetko , Izo , Ago , Madziu i Madziu , , cieszę się ,że wpadłyście do mnie .
Ja sam nie wiem teraz czy to jest dzwonek czy rozwar , ale bardziej wydaje mi się
że to będzie jednak dzwonek , bo czy rozwar mógłby rosnąć w doniczce?
Zrobie jeszcze póżniej zdjęcie z bliska i zobaczycie jego liście i pąki , wtedy się
roztrzygnie , co on za jeden.
Ja sam nie wiem teraz czy to jest dzwonek czy rozwar , ale bardziej wydaje mi się
że to będzie jednak dzwonek , bo czy rozwar mógłby rosnąć w doniczce?
Zrobie jeszcze póżniej zdjęcie z bliska i zobaczycie jego liście i pąki , wtedy się
roztrzygnie , co on za jeden.
- marlenka78
- 500p
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
E, nie sprzeczają się - po prostu ustalają nazwę. ;)marlenka78 pisze:A dla mnie to dzwonek i fajnie rosnie wiec po co sie sprzeczac, najwazniejsze ze fajnie wyglada..
A czasem warto to zrobić, żeby wiedzieć, jak o roślinę dbać.
IMO też wygląda bardziej na rozwar. Nawet pączki, chociaż z daleka, wyglądają dość "typowo".

Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- marlenka78
- 500p
Zartowalam z tym sprzeczaniem. Wiem, ze lepiej wiedziec co to dokladnie jest, zeby potem lepiej o rosline dbac. Ja znalazlam te nazwe na stronce z wykazem roslin i na zdjeciu mial nawet takie same listki, dlatego mysle ze to dzwonek.behemot666 pisze:E, nie sprzeczają się - po prostu ustalają nazwę. ;)marlenka78 pisze:A dla mnie to dzwonek i fajnie rosnie wiec po co sie sprzeczac, najwazniejsze ze fajnie wyglada..
A czasem warto to zrobić, żeby wiedzieć, jak o roślinę dbać.
IMO też wygląda bardziej na rozwar. Nawet pączki, chociaż z daleka, wyglądają dość "typowo".
Aneta