Kwiatki Adama

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu mój kocurek to młody rozrabiaka, przyszedł na świat tej wiosny , więc go nosi wszędzie gdzie
się tylko da,a spacerki no to ma niekontrolowane, wchodzi do domu i wychodzi kiedy chce , to zwykły dachowiec , który śpi w stodole na sianie i łapie myszy.
Kasiu ja też mam taką nadzieję , względem szlumbergery i kotka.
Aniu , to dobrze , że ta begonia szybko rośnie , bo mnie wydawało się , że u mnie rośnie bardzo wolno.
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p
Od: 7 maja 2009, o 20:38

Post »

[quote="Adam Sowiński"]Witam :P dzisiaj pokażę kilka zdjęć moich maluchów , które są nowymi nabytkami .
Takie , "cosik " , chyba jakiś dzwonek ? i mały grubosz
Obrazek
To chyby bedzie dzwonek karpacki:
"Dzwonek karpacki osiąga wysokość 20 cm. Jest to roślina o pokroju krzaczastym, posiadająca liczne pędy oraz obfite ulistnienie. Najbardziej charakterystycznym elementem również i tego dzwonka są oczywiście swoiste dla tego rodzaju kwiaty. U tego gatunku osiągają one średnicę 3 cm i wyrastają pojedynczo na wyprostowanych szypułkach. Ma to miejsce między lipcem a sierpniem. Wtedy to możemy podziwiać ich niebieską, białą lub fioletową barwę. Uprawa Szczególnie dobrze rośnie na murkach, w szczelinach miedzy kamieniami, gdzie ziemia pozostaje umiarkowanie wilgotna i chłodna. Po kwitnieniu należy ściąć pędy prawie nad ziemią. W ciągu dwóch tygodni odrosną nowe i roślina ponownie zakwitnie. Dzwonek karpacki może spełniać funkcję rośliny okrywowej. Bylina ta nie nastręcza specjalnie wielu problemów w uprawie. Lubi glebę dobrze zdrenowaną oraz słoneczne stanowiska."
Aneta
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Anetko , za tak szczegółowy opis , to ten dzwonek jest byliną ?, a ja go uprawiam
jako kwiat doniczkowy, ale wydaje mi się , że tak też nieźle sobie radzi i nie wygląda najgorzej w doniczce.
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

Wyglada super i rzeczywiscie sobie super radzi w doniczce ,ja mam fioletowy dzwonek na skalniaku , ale ma mniejsze kwiaty.Pozdrawiam.
Aneta
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te dzwoneczki :shock: :shock: :shock: Takie gęste :shock: :shock: :shock: Ja widziałam tylko fioletowe ,ale te białe są piękniejsze przynajmniej moim zdaniem.
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

wow te dzwoneczki zachwycaja ;:97
cudenka sa u Ciebie
pozdrawiam
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15

Post »

A czy te "dzwonki" to nie ROZWAR czasami ??
Po pączkach najlepiej poznać, tutaj nei do końca je widać
w każdym razie cudnie wyglądają - tak uroczo i romantycznie :oops:
reszta kwiatuszków równie udana :D
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Madzia ma rację że to nie dzwonek a rozwar :wink: , ale i tak pięknie wygląda :) .
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj , Anetko , Izo , Ago , Madziu i Madziu , , cieszę się ,że wpadłyście do mnie .
Ja sam nie wiem teraz czy to jest dzwonek czy rozwar , ale bardziej wydaje mi się
że to będzie jednak dzwonek , bo czy rozwar mógłby rosnąć w doniczce?
Zrobie jeszcze póżniej zdjęcie z bliska i zobaczycie jego liście i pąki , wtedy się
roztrzygnie , co on za jeden.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Możesz wstawić samą fotkę z bliska kwiatka i samych liści.
Zobacz u mnie jak wygląda dzwonek :wink: . ( 58 str. ).
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

A dla mnie to dzwonek i fajnie rosnie wiec po co sie sprzeczac, najwazniejsze ze fajnie wyglada.. :wink:
Aneta
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

marlenka78 pisze:A dla mnie to dzwonek i fajnie rosnie wiec po co sie sprzeczac, najwazniejsze ze fajnie wyglada.. :wink:
E, nie sprzeczają się - po prostu ustalają nazwę. ;)
A czasem warto to zrobić, żeby wiedzieć, jak o roślinę dbać.
IMO też wygląda bardziej na rozwar. Nawet pączki, chociaż z daleka, wyglądają dość "typowo". :)
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

behemot666 pisze:
marlenka78 pisze:A dla mnie to dzwonek i fajnie rosnie wiec po co sie sprzeczac, najwazniejsze ze fajnie wyglada.. :wink:
E, nie sprzeczają się - po prostu ustalają nazwę. ;)
A czasem warto to zrobić, żeby wiedzieć, jak o roślinę dbać.
IMO też wygląda bardziej na rozwar. Nawet pączki, chociaż z daleka, wyglądają dość "typowo". :)
Zartowalam z tym sprzeczaniem. Wiem, ze lepiej wiedziec co to dokladnie jest, zeby potem lepiej o rosline dbac. Ja znalazlam te nazwe na stronce z wykazem roslin i na zdjeciu mial nawet takie same listki, dlatego mysle ze to dzwonek.
Aneta
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu , nie widzę u Ciebie na 58str. takiego dzwonka, a czy chodzi Ci może o to Clerodendrum?
Obrazek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Matko to jest Clerodendrum :?: :oops: :? . Jeszcze białego to nie widziałam :? .
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”