Historia jednego ogrodu (by Soulcatcher ;) )

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Kasiu tak jak porównuje pierwsze zdjęcia z ostatnimi to widzę jaki kawał roboty "odwaliłaś". Pracowita z Ciebie babeczka - maluszek, ogród, doktorat i wiele innych zapewne zajęć.

Trawa po deszczach pójdzie, że hej, rośliny rozrosną, a za dwa lata będziesz miała dylemat, gdzie upchnąć następne roślinki.

Widzę, że mamy podobne drewniane donice i dylemat co do budlei (po porównaniach z okazem Gosi)

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasia :)
Miło mi zajrzeć do nowego ogródka. I jak trawa już się zieleni :D Kawał roboty za,a jakie szaleństwo przed Tobą! Tyle terenu do obsadzenia! Wspaniale :)

I mieczyki już puszczają kłosy :) U mnie na razie same liście.

Trzymam kciuki żeby wszystko pięknie Ci rosło. Z przyjemnością będę śledzić postępy.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
magdala

Post »

Soulcatcher pisze:Ostatnio miałam pasmo niepowodzeń...
popsuła mi się pralka :/
A na koniec padł internet....

Kasiu
- a która z tych rzeczy jest gorsza dla współczesnej kobiety ???

Podpatruję Twój ogródek od początku - jest bardzo wesoło i bardzo pracowicie :D :D
Magda.
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Gosiu - ten kawałek trawnika, który jest na zdjęciu był siany wcześniej - tutaj udało się i trawa w miarę równomiernie wzeszła. Mam jeszcze spory kawałek zasiany później - tutaj deszcz zmył nasiona w kupki i trawa wschodzi plackami - tragedia...

Asiu - robota napędzana jest przez moich teściów - bardzo pracowici ludzie - nie potrafią usiedzieć w miejscu. Przyjeżdżają i pytają się co trzeba zrobić - i robią... A przecież nie pozwolę im na to aby robili sami...
Donice też mój teść zrobił. A budleja - zastanawiam się czy to jakaś inna odmiana u Gosi? Czy moja jak podrośnie to też tak zakwitnie?

Hej Marto! Oj od tego szaleństwa to mąż już się w głowę puka ;) A kłosy mieczyki mają dlatego, że je strasznie wcześnie w ziemię wsadziłam - początkująca jestem - nie wiedziałam, że mogą zmarznąć ;) Na szczęście nie zmarzły ;) Zapraszam Cię częściej w odwiedziny ;)

Madziu - nie wiem co gorsze. Chyba jednakowe. Nienawidzę prać ręcznie - bez pralki czuję się jak bez rąk - a Skrzat brudzi ciuchy niemiłosiernie... A bez netu nie umiem już żyć - chyba jestem uzależniona... Pracuję zdalnie, dzień zaczynam od przejrzenia poczty. No i jeszcze mąż jest teraz w Genewie i jedyny kontakt z nim jest przez skype'a (bo przecież nie będziemy płacić za roaming!) Oj bardzo mi przez te dwa dni brakowało netu...

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ciekawe miejsce ze skalniakiem, jakby tak więcej fotek stamtąd...? z przyjemnoscią sie oglada jak Twój ogród nabiera kształtów .
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:D
Oj, dzieje się u Ciebie! Super, super.... tej kory to starsznie dużo .... ja też musiałabym wszystko korą wysypać, ale finanse mnie ograniczają.... może z czasem, na razie ubieram rękawiczki i wyrywam chwaściorki... :?
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p

Post »

Jaśminko - zdjęcia zrobię jutro i pokażę skalniak z każdej strony ;) Jeszcze w tym zakątku brakuje kilku roślin. Z tyłu skalniaka chcemy kosodrzewinę posadzić i jałowiec płożący mam już obiecany od teściowej jesienią jak go wykopie. Dla hortensji planujemy towarzystwo hortensjowe dokupić. A z tyłu marzy mi się jeszcze buk czerwonolistny w odmianie płaczącej - może ktoś wie gdzie takie coś kupić. WIdziałam w jednym ogrodniczym - ale cena jego była niemiłosierna... Więc na razie jest tylko w strefie marzeń ;)

Katarynko ja już miałam dość pielenia stąd ta kora... Teraz trzeba przystopować z wydatkami i niestety nowych roślin na razie nie mogę dokupować :(
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Kasiu, aż mi się serce kraje jak piszesz, że nie możesz ... dokupować. Znam to aż za dobrze, oj znam !!!
Wpadnij do mnie, może mam coś co mogłabym Ci podesłać a Tobie się podoba. Może barwinek pstrolistny albo całkiem zielony (nie wiem jak się nazywa :oops: ), tojeść rozesłaną, trytomię, może jakieś rojniczki albo rozchodniki ... Z kwitnących jest niewiele, maluszki - dopiero nabierają wigoru :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

No no Kasiu jaki widoczek skalniaczka i jak zielono się robi na Twoim "ranczo"super no i ile miejsca do sadzenia , dobrze że masz pomocników zawsze to trochę łatwiej,
Pozdrawiam Cieplutko
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p

Post »

Jaśminko - zdjęcia dla Ciebie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i kwitnie mi fasolka ozdobna:
Obrazek
I po raz drugi Ena Harkness:
Obrazek

Gosiu - Twoje roślinki śliczne. Barwinek zwykły - zielony mam - przywiozłam od mamy. Ale ten pstrolistny chętnie przyjmę - będzie się z tamtym ładnie komponował. No i rozchodniki - u Ciebie neisamowita kolekcja - jeśli się czymś ze mną podzielisz będę szczęśliwa :) A masz jeszcze tego ukorzenionego oleandra? Czy już go komuś oddałaś? Bo bardzo bardzo mi się podoba :oops:
Jeśli chcesz coś ode mnie - pisz - może uda mi się jakąś sadzoneczkę spreparować - zielona w tym jestem, ale może akurat ;)
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Mam Kasiu jeszcze oleandra, tylko tego mniejszego :D Napisz mi na PW adres to w przyszłym tygodniu wyślę parę roślinek :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj .podziwiam jak wiele pracy włożyłaś w swoją działkę.Poczekasz parę lat i będzie pieknie bo już jest,.Ja żałuję że nie wsadziłam brzóz ,dopiero teraz mam trzy małe .a sadzę wszystko co mi wpadnie w oko .Zapraszam do mnie.Pozdrawiam ,życzę ogrodowych sukcesów .Sadzonki róz pobieram z przekwitłym pąkiem.ucinam pąk nad pierwszym liściem nie możę być sadzonka wiotka,raczej grubości ołówka,ma miec pięć oczek trzy obrywam z listków i,do ukorzeniacza i do ziemi dwa z liścmi muszą by nad ziemią .nakrywam słoikiem ,b adż plastikową butelką z wyciętym dnem,stawiam w cieniu cz ęsto spryskuję ,i wietrzę nie mogą przeschnać.Wszystkie które ukorzeniłam w zeszłym roku już kwitną .
;:12 ps. Stanisława mama Justynki ja zajmuję się pozyskiwaniem różnych sadzonek a Justynka doradza ,plewi.
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

Kasiu ,bardzo zgrabny skalniak wyszedł... i nie mały wcale i miejsca wokoło.... jakby na oczko jakieś ....a zdjęcia - dobrze ,że są .Za rok z niedowierzaniem bedziesz je ogladać jak się wszystko rozrośnie .I pamiątka dla Skrzata jaka! Posadziłam rojnikow trochę ,jak sie tylko rozrosną ,a bedą Ci się podobać-wybieraj :D
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p

Post »

Gosiu - dzięki - napisałam na pw.

Stasiu - dzięki za rady - będę tak próbować. Mam nadzieję, że na przyszły rok doczekam się ładnych różyczek ;) Fajną macie z Justynką spółkę - jedna rozmnaża, druga doradza i piele - super! Mi pomaga Skrzat ;)

Jaśminko - marzy mi się oczko - zwłaszcza po obejrzeniu oczka Karo i innych osób tutaj na forum. Ale na razie mąż nie chce się zgodzić no i Skrzat trochę za mały. Poczekamy - zobaczymy ;)
A ze skalniaka nie jestem do końca zadowolona - zamysł był taki, żeby przez cały sezon coś kwitło. Niestety delospermum - dwie odmiany mi zmarniały - i w tej chwili kwitnie tylko jeden wrzosiec... A i to już przekwita. Może znasz coś co teraz kwitnie i nadaje się na skalniak??

I dzięki za propozycję - będę zaglądać do Ciebie - myślę, że na pewno któryś z rojników mi się spodoba ;) a wtedy STRZEŻ SIĘ bo Ci przypomnę Twoją obietnicę ;)
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Cześć Kasiu :D

Roślinki dzisiaj wysłałam priorytetem, powinny dojść (wg pani na poczcie) jutro lub pojutrze.
Czy chcesz, czy nie, dorzuciłam Ci jeszcze trawy pampasowe, macierzankę i malutkiego liliowca :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”