Brukselka - co i jak ???
Re: Brukselka - co i jak ???
Na AWN pozyskałem nasiona kapusty brukselskiej. Pierwszy raz będę próbował uprawy tego warzywa jednak mam dylematy... mianowicie czy wysiewacie ją wprost do gruntu czy najpierw robicie rozsadę? Jakie terminy siewu polecacie? W "goglach" jest nieco informacji na ten temat, jednak wolę poradzić się u osób które z autopsji wiedzą co będzie najlepsze 

Pozdrawiam Janek
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrób rozsadę, ale teraz jeszcze nie czas na brukselkę.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, siał już ktoś brukselkę? Jeżeli tak to czy do gruntu, czy robicie rozsadę, a może do zimnego rozsadnika?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Położyłam na wacik dwa dni temu. Już skiełkowały i powinnam wsadzić do ziemi ale mi się nie chce ;) Potrzymam później chwilę w domu, i jak tylko wylezą spod ziemi to na dwór, na żywioł :P
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Kupiłam nasiona brukselki Groninger.
Czy ktoś ją sadził?
Na opakowaniu napisano, że jest średnio późna i dobrze zimuje w łagodne zimy.
U mnie wszędobylskie sarny są gorsze od mroźnej zimy.
Bardziej interesuje mnie smak.
Teresa
Czy ktoś ją sadził?
Na opakowaniu napisano, że jest średnio późna i dobrze zimuje w łagodne zimy.
U mnie wszędobylskie sarny są gorsze od mroźnej zimy.
Bardziej interesuje mnie smak.
Teresa
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jest jeszcze sens wysiewać brukselkę? Poprzednia została zniszczona przez turkucie.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Jak najbardziej tak! Możesz jeszcze wysiać ale przy zakupie nasion uważaj by odmiana nie była odmianą późną. Najlepiej kup Dolores F1 gdyż dla tej odmiany poleca się wysiew pomiędzy 15 a 30 maja. Ja też będę ją dopiero wysiewał.
W tym roku pierwszy raz postanowiłem postawić na kapustę brukselską. Nie mogę nigdzie niestety znaleźć konkretnych informacji na temat pielęgnacji uprawy. Moje brukselki mają 50-70cm wysokości i nic przy niech nie robiłem oprócz regularnego nawadniania. Gdzieś znalazłem wzmianki że należy usuwać liście, nawozić i ogłowić w odpowiednim momencie.
Mógłby Ktoś doradzić kiedy, które liście usuwać i w jakim momencie należy ogłowić roślinkę? Co do nawożenia, podlanie co 3 tygodnie obornikiem bydlęcym będzie wystarczające czy może są jakieś inne nawozy do tego lepsze?
Mógłby Ktoś doradzić kiedy, które liście usuwać i w jakim momencie należy ogłowić roślinkę? Co do nawożenia, podlanie co 3 tygodnie obornikiem bydlęcym będzie wystarczające czy może są jakieś inne nawozy do tego lepsze?
Pozdrawiam Janek
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Uprawiałem brukselke ostatnie 3 lata. Jest smaczna ale ze względu na mszyce zrezygnowałem z niej. Nawożenie masz wystarczajace. Postępuj jak ze zwykłą kapustą. Liście obrywaj regularnie jak podrosną kapustki na samym dole albo gdy dolne liście będą żółkniec. Ogławianie można przeprowadzić w okolicach września czy października gdy większość kapustek będzie już spora.
Mam tę moc - Sylwek
Dzięki za odpowiedź
Ja osobiście na mszycę nie narzekam ale pod liśćmi znajduje się trochę bardzo małych białych muszek. Gdzieś czytałem że to mączklik szklarniowy i trudno się tego pozbyć. Na szczęście nie zauważyłem aby w jakiś sposób uszkadzał kapusty i jest tego nie za dużo. Sąsiad ma te same muszki w zwykłych kapustach, pryska co tydzień a one nadal są.

Pozdrawiam Janek
-
W końcu wczoraj wysadziłem swoje brukselki odmiany Dolores F1. Troszeczkę rozsady jeszcze zostało ale na moje potrzeby wystarczy ok. 40 sadzonek. Na mojej rozsadzie, która rosła w tunelu też pojawił się mączlik. Część jaj przyklejonych od spodu liści wygniotłem i będę się uważnie przyglądał roślinom.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Moja brukselka jest w gruncie od kwietnia i wygląda tragicznie, liście podziurawione jak sitko
Wątpię, żeby coś z niej było, aż żal patrzeć. Od spodu liście stołuje się mączlik, a czubki roślin obżera jakiś mały żuczek z długim ryjkiem (chowacz?). Do kompletu podjadają ją gąsienniczki.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Może i zadam głupie pytanie ale czy jest nadzieja, że zjem w tym roku brukselkę jak wysieję ją jutro ?
Zagapiłem się i już chyba za późno 

- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Moja identycznie, tantniś sobie podjadł... w przyszłym roku kapustne tylko pod siatką/włókniną/muślinem jak będzie trzeba :PAguss85 pisze:Moja brukselka jest w gruncie od kwietnia i wygląda tragicznie, liście podziurawione jak sitkoWątpię, żeby coś z niej było, aż żal patrzeć. Od spodu liście stołuje się mączlik, a czubki roślin obżera jakiś mały żuczek z długim ryjkiem (chowacz?). Do kompletu podjadają ją gąsienniczki.
-