Szczepienie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

A zbiory przeprowadza się w jednym czasie? chyba nie... Wybierając ziemniaki narusza się korzenie pomidorom.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ludzie to bajka.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ale jaka ciekawa bajka. :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Noo.. Zbierasz sobie pomidorki, zbierasz. A jak ci zaraza wykończy krzak, to wykopujesz sobie ziemniaki ;:306
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Takie 2 w 1. :D
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p
Od: 4 lut 2014, o 21:06

Post »

pomidormen pisze:Ludzie to bajka.
W kazdej bajce troche prawdy jest.
Te pomidoro-kartofle sa juz normalnie w sprzedazy. Nawet specjalne donice wynalezli.
Podalem to jako ciekawostke, bo sam tez nie jestem przekonany do tych dziwactw.
Milej niedzieli.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A jak te donice wyglądają ? Mają drzwiczki z boku,żeby można było trochę ziemniaczków podebrać ? ;:306
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p

Post »

Tak wyglada ta donica do pomidoro-kartofla

Obrazek
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Wg mnie to jest ciekawy eksperyment :D Taka ciekawostka w ogrodzie, a ilu odwiedzających ogródek chciało by sobie tego,,dziwoląga" zobaczyć na żywo :D Ziemniaczki jak ziemniaczki ale ciekawił by mnie smak pomidorków. To, że takie eksperymenty się udały widocznie udało się dobrać odmianę ziemniaka z pomidorem. Nie znam angielskiego więc nie buszuję po obcojęzycznych str. Może by ktoś napisał jak ten ,,wynalazek"uprawiać.
riczi1804 podaj proszę jakiś link na str sprzedaży :D i jak jesteś w temacie to i forum. Może z tłumaczenia ,,wujka google" coś zrozumiem :D
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p

Post »

Moja mala oaza
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Tu macie tę roślinę na żywca, w filmiku 8-)

https://www.youtube.com/watch?v=I4Ky1cyTuzk
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

glohal pisze:A zbiory przeprowadza się w jednym czasie? chyba nie... Wybierając ziemniaki narusza się korzenie pomidorom.
Glohal, raczej się nic nie narusza, bo pomidor jest szczepiony na ziemniaku, więc korzeni własnych nie ma :D Na YT jest filmik, jak to szczepić. Moim zdaniem, ciekawostka i tyle.
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Re: Szczepienie pomidorów

Post »

Re Postu: Diagnoza - szczepić.

W jakimś wątku odbyła się dyskusja na temat: ile pomidorów można uzyskać średnio z jednego krzaka. Maksymalne wartości oscylowały około 5kg.

Na swojej działce uzyskuję znacznie mniejsze wydajności. W zależności od przebiegu pogody jest to od 0.4kg do 1.7kg. Może za te słabe wyniki są odpowiedzialne choroby odglebowe powodujące niedobory pokarmowe u roślin? Pomidory sadzę co drugi rok w tym samym miejscu od blisko 30 lat. Może odpowiedzialne jest nawożenie?. Uprawa odbywa się w warunkach niskiego nawożenia azotem.

Niektóre odmiany rosną jednak bezproblemowo i dobrze owocują nawet na najwyższych gronach. Należą do nich wszystkie pomidory koktajlowe oraz Super San Marzano.

Koktajlówka Sweet Baby Girl F1
Obrazek

Odmiana prezentowana na zdjęciu miała najładniejsze owoce, ale największy wigor wykazywała Black Cherry.

Pomidor Super San Marzano
Obrazek

Krzaki (10 sztuk) poprzerastały paliki i owoce znajdujące się ponad 1.2m nad ziemią miały podobną wielkość jak te z niższych pięter.

Aby się przekonać, czy to choroby odglebowe są przyczyną małej wydajności odmian wielkoowocowych, planuję zaszczepić 60-70 roślin z około 110, jakie zamierzam posadzić.

Niestety, nigdy pomidorów nie szczepiłem i nie wiem czy mi się uda uzyskać zamierzony cel.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ambitne plany jak na początkującego ;:oj ;:333

Też zamierzam szczepić,ale nie takie ilości. U mnie podkładką będzie Koralik i koktajlowy n/n o b. silnym systemie korzeniowym.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

Re Postu: Podkładki pomidora

Również planuję jako jedną z podkładek zastosować Koralika.

Jednak podstawową podkładką u mnie będzie Super San Marzano, pokazany na zdjęciu w poprzednim moim poście. Dodatkowo jeszcze planuję użyć Black Cherry. Ta koktajlówka rosła u mnie najmocniej.

Szczepić będę w dwóch turach. Pierwsza próbna partia 12 roślin będzie szczepiona metodą 'na przystawkę'. Ta metoda jest tolerancyjna na różne grubości pędów podkładki i zrazu.

Nasiona podkładek wysiałem już jakiś czas temu moją wersją 'na wacik'.

Nasiona wysiane.
Obrazek

Na spodku pod szklankę do herbaty jest umieszczony papier toaletowy, a na nim karteczka ucięta z dobrego papieru kancelaryjnego. Mokry papier ma być wystarczająco mocny, by go korzonek kiełkującego nasionka nie mógł przebić.

Spodek w woreczku foliowym.
Obrazek

I tu pojawił się pierwszy problem.

Nierównej wielkości siewki podkładek.
Obrazek

Po trzech dniach wykiełkował jeden Koralik (nasiona kupione w sklepie, roślinka z lewej) oraz 9 Super San Marzano (moje nasiona). Pozostałe Koraliki i Black Cherry (też sklepowe) wykiełkowały po 8 dniach.

Potrzebuję 12 podkładek 6 SSM i po trzy K i BC. Mam nadzieję, że te malutkie ledwo widoczne na zdjęciu siewki K i BC dogonią SSM.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”