Róże 2009
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
[URL=http://img194.imageshack.us/i/img2915d.jpg/]
no mam jeszcze etykietę przyczepioną Graham T
, a nie Pilgrim.
Czy oby na pewno - ja chcę Thomasa

no mam jeszcze etykietę przyczepioną Graham T

Czy oby na pewno - ja chcę Thomasa

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Witam i pozdrawiam wszystkich miłośników róż!
Na forum ogrodnicze trafiłam niedawno i dopiero teraz postanowiłam pochwalić się swoim małym ogródkiem.Bardzo małym,gdyż rabaty kwiatowe zajmują w nim ok.100 mkw.
Pierwsze krzewy róż /ok.20 / posadziłam na jesieni 2005,były to m.in. Chopin,Mr.Lincoln,A.Darby,Ch.Austin,L.Odier,Gloria Dei,Helena Renaissance,W.Shakespeare. Obecnie rośnie już prawie 70 krzaków,w tym 11 angielskich i 3 pnące. W tym roku doszły tylko 3 sztuki - A.Durer,Pink Peace i Holsteinperle, a ponieważ miejsca już brakuje, to chyba na jesieni zakończę zakupy do różanej kolekcji.
Na początku przedstawiam zdjęcia kilku mniej popularnych odmian:
Kończę i wysyłam post,ciekawe czy będą zdjęcia? To moje 3-cie podejście.
P.S.
EWA /Sterlizja 36/: różowa na pniu to na 99% Rosarium Uetersen.
Na forum ogrodnicze trafiłam niedawno i dopiero teraz postanowiłam pochwalić się swoim małym ogródkiem.Bardzo małym,gdyż rabaty kwiatowe zajmują w nim ok.100 mkw.
Pierwsze krzewy róż /ok.20 / posadziłam na jesieni 2005,były to m.in. Chopin,Mr.Lincoln,A.Darby,Ch.Austin,L.Odier,Gloria Dei,Helena Renaissance,W.Shakespeare. Obecnie rośnie już prawie 70 krzaków,w tym 11 angielskich i 3 pnące. W tym roku doszły tylko 3 sztuki - A.Durer,Pink Peace i Holsteinperle, a ponieważ miejsca już brakuje, to chyba na jesieni zakończę zakupy do różanej kolekcji.
Na początku przedstawiam zdjęcia kilku mniej popularnych odmian:
Kończę i wysyłam post,ciekawe czy będą zdjęcia? To moje 3-cie podejście.
P.S.
EWA /Sterlizja 36/: różowa na pniu to na 99% Rosarium Uetersen.
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu, piękne róże :P
zresztą wiesz, Ty wybierasz tylko same perełki
A ta pierwsza to co to??
U nas deszcz powoduje pierwsze straty, niektóre róże nie zdążyły się rozwinąć, pada ponad miesiąc z małymi przerwami
kilkugodzinnymi, zaczyna się plamistość, a na pąkach szara pleśń
Zwłaszcza te najpełniejsze róże to odczuwają, prawie wszystkie angielki mają już kwiaty przy ziemi

zresztą wiesz, Ty wybierasz tylko same perełki

A ta pierwsza to co to??
U nas deszcz powoduje pierwsze straty, niektóre róże nie zdążyły się rozwinąć, pada ponad miesiąc z małymi przerwami
kilkugodzinnymi, zaczyna się plamistość, a na pąkach szara pleśń

Zwłaszcza te najpełniejsze róże to odczuwają, prawie wszystkie angielki mają już kwiaty przy ziemi

pachnie ale lekko choć może to wina ciągłego(!) deszczu a precyzyjniej burz, ulew, gradu, kapuśniaczków, dżdżu...Ale jestem pod wrażeniem jej trwałości, myśle że te kwiaty maja ponad tydzień!!! i to w takich "okolicznościach przyrody" inne róże poodpadały itp a ona sobie kwitnie. I kolor jest cudny intensywny, czysty pomarańcz - jako, że rośnie w niemalże szczerym polu to widać go z dalekaanulka pisze:Aniu-czy ta Flora Danica mocno pachnie?Kolor ma faktycznie taki pomarańczowy?

Ania
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dzięki Aniu-juz wpisałam na listę
Ja tez mam rózę pomarańczową ,ale ona bardzo mocno pachnie.Dzisiaj zapach roznosił się po całym ogrodzie-podlewałam rośliny ,bo strasznie sucho
Na 90 % stawiam na Whiski,ale wiem ,ze są jeszcze inne.Wygląda tak 
Podoba mi sie tez kolor Olimpische Feuer 92,ale kwiat juz mniej.Moze znacie róze w takim kolorze?

Podoba mi sie tez kolor Olimpische Feuer 92,ale kwiat juz mniej.Moze znacie róze w takim kolorze?