Pompa ogrodowa, ale jaka ?Jaką polecacie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska a motopompa
Możesz zawsze spróbować zlecić wykonanie studni głębinowej będziesz miał dobrą wodę jednak zamiast motopompy przydał by się generator prądotwórczy aby pompować wodę, ewentualnie jak we Włoszech zestaw kilku paneli słonecznych zapiętych pod pompę i podlewa się praktycznie samo.
Napełnianie basenu i nawadnianie ogrodu
Hej wszystkim!
Posiadam ogródek działkowy na którym zamarzyłem sobie postawić basenik. Taki naokoło 3000 litrów wody. Dodatkowo chciałbym sprawnie czerpać wodę do podlewania roślin w ogródku.
Na głównej alejce jest klasyczna pompa abisynka, woda jest bardzo czysta nie żółknie. Jednak taką pompą napełnienie basenu to była by mordęga zwłaszcza że pompa znajduje się 40 metrów od działki.
Na działce mam natomiast taką rurę wbitą w ziemie, rura schodzi na głębokość 3 metrów, woda jest na 50 cm. Nigdy tego nie używałem zostało to po przednich właścicielach. Pomyślałem żeby kupić pompę spalinową i pompować z tego wodę do basenu. Tylko nie wiem czy to takie proste, wsadzam tam wąż spuszczam go na samo dno, odpalam pompę i leci woda? Tyle wystarczy? Pompa nie była używana co najmniej 2 lata a może i dłużej (ale rura jest cały czas przykryta nic nie wpada do środka)
Myślałem o takiej pompie (tego typu), czy takie coś się sprawdzi? czy to musi być zupełnie inna pompa:
POMPA-DO-WODY-SPALINOWA-1cal-3KM
A tutaj fotka tej rury na mojej działce: (na prawo od beczki, nakryta puszką)
https://i.imgur.com/xU7X6u3.jpg
Usuwam link do sklepu oraz zamieniam olbrzymie zdjęcie na link do niego.
bab...
Posiadam ogródek działkowy na którym zamarzyłem sobie postawić basenik. Taki naokoło 3000 litrów wody. Dodatkowo chciałbym sprawnie czerpać wodę do podlewania roślin w ogródku.
Na głównej alejce jest klasyczna pompa abisynka, woda jest bardzo czysta nie żółknie. Jednak taką pompą napełnienie basenu to była by mordęga zwłaszcza że pompa znajduje się 40 metrów od działki.
Na działce mam natomiast taką rurę wbitą w ziemie, rura schodzi na głębokość 3 metrów, woda jest na 50 cm. Nigdy tego nie używałem zostało to po przednich właścicielach. Pomyślałem żeby kupić pompę spalinową i pompować z tego wodę do basenu. Tylko nie wiem czy to takie proste, wsadzam tam wąż spuszczam go na samo dno, odpalam pompę i leci woda? Tyle wystarczy? Pompa nie była używana co najmniej 2 lata a może i dłużej (ale rura jest cały czas przykryta nic nie wpada do środka)
Myślałem o takiej pompie (tego typu), czy takie coś się sprawdzi? czy to musi być zupełnie inna pompa:
POMPA-DO-WODY-SPALINOWA-1cal-3KM
A tutaj fotka tej rury na mojej działce: (na prawo od beczki, nakryta puszką)
https://i.imgur.com/xU7X6u3.jpg
Usuwam link do sklepu oraz zamieniam olbrzymie zdjęcie na link do niego.

bab...
Pompa powierzchniowa czy hydrofor
Witam
Zamierzam podlewać ogród korzystając z wód gruntowych które zbierają sie u mnie w małym "po budowlanym" oczku wodnym.
Chciałem w tym celu zakupić pompe ssącą ogrodową lub tez mały zestaw hydroforowy.
Głownym czynnikiem decydujący przy wyborze ma być możliwość korzystania z pistoletu na wężu ogrodowym.
Pytanko:
Czy zwykła pompa ogrodowa się do tego celu nada? Czy po "wyłączeniu" pistoletu (brak odbioru wody) i nadal pracującej pompie nic się nie stanie?PRzegrzanie, spalenie a może wylaczy sie samoistnie?
Czy też do tego celu nada się bardziej hydrofor który sam się wylaczy przy braku odbioru wody i nabiciu cisnienia w zbiorniczku ?
Pozdrawiam i zgóry dzięki za każdą odpowiedź
Zamierzam podlewać ogród korzystając z wód gruntowych które zbierają sie u mnie w małym "po budowlanym" oczku wodnym.
Chciałem w tym celu zakupić pompe ssącą ogrodową lub tez mały zestaw hydroforowy.
Głownym czynnikiem decydujący przy wyborze ma być możliwość korzystania z pistoletu na wężu ogrodowym.
Pytanko:
Czy zwykła pompa ogrodowa się do tego celu nada? Czy po "wyłączeniu" pistoletu (brak odbioru wody) i nadal pracującej pompie nic się nie stanie?PRzegrzanie, spalenie a może wylaczy sie samoistnie?
Czy też do tego celu nada się bardziej hydrofor który sam się wylaczy przy braku odbioru wody i nabiciu cisnienia w zbiorniczku ?
Pozdrawiam i zgóry dzięki za każdą odpowiedź
-
Re: Pompa powierzchniowa czy hydrofor
Niektóre pompy dają taką możliwość jednak ich cena jest dość znaczna około 1000 PLN, zwykła pompa takich zabiegów nie przetrwa.janek888 pisze: Czy zwykła pompa ogrodowa się do tego celu nada? Czy po "wyłączeniu" pistoletu (brak odbioru wody) i nadal pracującej pompie nic się nie stanie?PRzegrzanie, spalenie a może wylaczy sie samoistnie?
Hydrofor będzie tańszy jednak musi być wyposażony w dodatkowy wyłącznik ciśnieniowy koszt około 300 PLN
Re: Pompa powierzchniowa czy hydrofor
O wielkie dzięki za upewnienie mnie co i jak.
A takie zwykłe hydrofory nie mają z automatu takiego wylacznika? Chodzi mi o takie hmm zestawy male hydroforowe - pompa i zbiorniek dla przykaldu pierwszy z brzegu:
https://www.leroymerlin.pl/nawadnianie/ ... l1825.html
Proszę o staranną pisownię/mod.
A takie zwykłe hydrofory nie mają z automatu takiego wylacznika? Chodzi mi o takie hmm zestawy male hydroforowe - pompa i zbiorniek dla przykaldu pierwszy z brzegu:
https://www.leroymerlin.pl/nawadnianie/ ... l1825.html
Proszę o staranną pisownię/mod.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pompa ogrodowa, ale jaka ?Jaką polecacie
Aby można było podlewać z "pistoletu " to pompa musi zapewnić odpowiednie ciśnienie. To po pierwsze "primo" a po drugie "primo" jest coś takiego jak "zawór nadmiarowo upustowy" zwany inaczej "zaworem bezpieczeństwa", który montujesz za pompą i w razie braku odbioru z węża , woda powraca do rezerwuaru. Są też takie, które umożliwiają ustawienie ciśnienia. https://www.google.com/search?q=zaw%C3% ... FtTsiS4qBM :
-
Akurat ten który pokazałeś takiego wyłącznika nie ma. Najtańszy wyłącznik ciśnieniowy to koszt około 30 PLN zwie się SK-2 w niektórych hydroforach jest wbudowany i takiego szukaj. W przeciwnym razie będziesz musiał jakoś przerobić aby podłączyć taki wyłącznik.
Myślę że sam zbiornik w hydroforze nie ma większego sensu a tylko zawyża jego cenę. Polecam też poczytać o hydroforach i wybrać ten sprawdzony jakieś IBO, MHI wbrew pozorom te produkty nie kosztują dużo za 200 PLN można kupić sprawdzony np. hydrofor IBO jet100a o mocy 1,1kW.
Myślę że sam zbiornik w hydroforze nie ma większego sensu a tylko zawyża jego cenę. Polecam też poczytać o hydroforach i wybrać ten sprawdzony jakieś IBO, MHI wbrew pozorom te produkty nie kosztują dużo za 200 PLN można kupić sprawdzony np. hydrofor IBO jet100a o mocy 1,1kW.
"który montujesz za pompą i w razie braku odbioru z węża , woda powraca do rezerwuaru"
Znaczy że pompa sie wylaczy ?? Chyba nie bardzo :P
-- 10 kwi 2019, o 14:57 --
Czyli można kupic hydrofor z tym wylacznikiem ale bez zbiornika?
Czym to się wtedy roznic od zwyklej pompy powierzchniowej ?
I jeszcze pytanko jeśli kupi się wspomnianą pompe np POMPA JET 100 A(a) z osprzętem wlacznik cisnieniowy) ale bez podlaczania zbiornika , to te wej/wyj na niego się po prostu na zaworze (obok manometru) zaślepia?
Znaczy że pompa sie wylaczy ?? Chyba nie bardzo :P
-- 10 kwi 2019, o 14:57 --
Czyli można kupic hydrofor z tym wylacznikiem ale bez zbiornika?
Czym to się wtedy roznic od zwyklej pompy powierzchniowej ?
I jeszcze pytanko jeśli kupi się wspomnianą pompe np POMPA JET 100 A(a) z osprzętem wlacznik cisnieniowy) ale bez podlaczania zbiornika , to te wej/wyj na niego się po prostu na zaworze (obok manometru) zaślepia?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Normalnie ręce opadają
. Hydrofor to zestaw pompa + zbiornik https://pl.wikipedia.org/wiki/Hydrofor
Wyłącznik ciśnieniowy zamontowany na zbiorniku wyłącza pompę po osiagnięciu ustawionego ciśnienia a zawór bezpieczeństwa otwiera się po osiągnięciu zadanego ciśnienia . Pompa nadal pompuje ale medium powraca do zbiornika.

Wyłącznik ciśnieniowy zamontowany na zbiorniku wyłącza pompę po osiagnięciu ustawionego ciśnienia a zawór bezpieczeństwa otwiera się po osiągnięciu zadanego ciśnienia . Pompa nadal pompuje ale medium powraca do zbiornika.
I po co te nerwy. Nie każdy wie od razu wszystko w nowym temacie:)
Czyli podsumowując zwykła pompa z automatycznym wylacznikiem np Brio sk-13 i to mi wystarczy ?
Jaka moc kupic ? Patrzylem na gotowe zestawy :
POMPA WZ 750 z BRIO SK 13
POMPA WZ 250 z BRIO SK 13
Ta slabsza tez da rade ?
Lustro wody bedzie nie wiecej niz 0.5m-1m ponizej pompy. Ale odległość w poziomie na tłoczeniu będzie znaczna (pewnie z 80m i z 1-2 metry wzniesienia)
Czyli podsumowując zwykła pompa z automatycznym wylacznikiem np Brio sk-13 i to mi wystarczy ?
Jaka moc kupic ? Patrzylem na gotowe zestawy :
POMPA WZ 750 z BRIO SK 13
POMPA WZ 250 z BRIO SK 13
Ta slabsza tez da rade ?
Lustro wody bedzie nie wiecej niz 0.5m-1m ponizej pompy. Ale odległość w poziomie na tłoczeniu będzie znaczna (pewnie z 80m i z 1-2 metry wzniesienia)
-
A do czego ten zasobnik szczególnie 22l jest niezbędny powiesz nam kaLo? Już Ci mówię aby odkręcając kran nie musiała się załączać pompa do podlewania zasobnik 22 litrowy się nie nadaje, żaden zbiornik się nie nadaje. Sam mam ze zbiornikiem 22l i w momencie włączenia nawadniania pompa momentalnie się włącza.kaLo pisze:Normalnie ręce opadają. Hydrofor to zestaw pompa + zbiornik https://pl.wikipedia.org/wiki/Hydrofor
To też jest hydrofor a właściwie pompa do hydroforu która do podlewania sprawdzi się idealnie.

Witam
Kupiłam działkę z pompom ręczną i kompletnie się na tych sprawach nie znam, a chciałabym załatwić sobie elekryczną. Jak się za to zabrać i w ogóle jaką polecacie kupić? Prosiłabym jak najdokładniej.

Kupiłam działkę z pompom ręczną i kompletnie się na tych sprawach nie znam, a chciałabym załatwić sobie elekryczną. Jak się za to zabrać i w ogóle jaką polecacie kupić? Prosiłabym jak najdokładniej.

- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opisz sytuację jaka studnia , ile wody chcesz czerpać , ile metrów od poziomu gruntu jest mniej więcej lustro wody , jak chcesz używać wody ??
Witam.
Miałem w ogrodzie przydomowym pompę ręczną, abisynkę, niestety w kwietniu tego roku woda w pompie zniknęła.Wynająłem firmę która będzie mi wiercić nowy otwór pod pompę już elektryczną.Przy czym mówią mi żeby to była tylko pompa elektryczna,choć ja bym wolał żeby była też pompa ręczna.
Co sądzicie o tym, czy jest sens dla takiego układu tzn.pompa ręczna + elektryczna.
Dodam że to jest ogród przydomowy niewielki,mieszkam w Śródmieściu Wrocławia tak że prąd raczej zawsze jest.Nie wiem czy to mam jakiś sentyment do pompowania ręcznego.Wydaje mi się też że taki układ jest jednak bardziej uniwersalny i może jednak nie pozbywać się pompy ręcznej z ogrodu?
Miałem w ogrodzie przydomowym pompę ręczną, abisynkę, niestety w kwietniu tego roku woda w pompie zniknęła.Wynająłem firmę która będzie mi wiercić nowy otwór pod pompę już elektryczną.Przy czym mówią mi żeby to była tylko pompa elektryczna,choć ja bym wolał żeby była też pompa ręczna.
Co sądzicie o tym, czy jest sens dla takiego układu tzn.pompa ręczna + elektryczna.
Dodam że to jest ogród przydomowy niewielki,mieszkam w Śródmieściu Wrocławia tak że prąd raczej zawsze jest.Nie wiem czy to mam jakiś sentyment do pompowania ręcznego.Wydaje mi się też że taki układ jest jednak bardziej uniwersalny i może jednak nie pozbywać się pompy ręcznej z ogrodu?
-
- 50p
- Od: 17 lip 2008, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak w kwestii pomp membranowych od siebie dodam, że na rynku w zasadzie nie ma pomp tego typu o mocy powyżej 250W, ludzie za bardzo wierzą naklejkom na pompach. Nawet jeśli tak twierdzi sprzedawca czy naklejka na pompie jest to kłamstwo. Te pompy z racji swej konstrukcji nie mogą mieć mocniejszego elektromagnesu, czasami trafiają się jakieś chińskie wersje z wyśrubowanymi Wattami ale jak się sprawdzi te pompy to nie ma takiej możliwości by osiągały 400-450W. Oprócz mocy warto zwrócić na parametry wydatku wody, które zazwyczaj są takie same dla każdej pompy niezależnie od bzdur związanych z ich rzekomą mocą.
Mam nawet dwie pompy tego typu, które mają różne wysokości podnoszenia a obie mają po 250W, różnią się nieznacznie. Przemierzyłem tez kilka takich pomp pod różnymi obciążeniami watomierzem i żadna nie przekroczyła 225W mimo deklaracji 400-450W.
Tak samo sprawa się ma z rzekomymi krajowymi producentami tych pomp, większość z nich to właśnie chińczyki, a pozostałe to białoruskie z oznaczeniem 225W, gdzie sprzedawców ponosi fantazja i podają mocno zawyżone parametry wprowadzając kupujących w błąd nawet jeśli w tych pompach jest w odlewie napisane 225W to cuda piszą w ofertach licząc, ze klient nie odeśle.
Tak więc jeśli kupicie wersję 225W lub wersję o mocy 400 w praktyce kupujecie wersję nieprzekraczającą 250W i zazwyczaj są to właśnie 225W. Wynika to z konstrukcji tych pomp.
Wielu sprzedawców robi jeszcze jedną chamską rzecz, zazwyczaj pompy te mają na wyposażeniu dodatkową membranę i zaworek zwrotny, które sprzedawcy nie załączają, albo dodają tylko jedną, a później na osobnych aukcjach pojawiają się te elementy wystawione do sprzedaży osobno.
Mam nawet dwie pompy tego typu, które mają różne wysokości podnoszenia a obie mają po 250W, różnią się nieznacznie. Przemierzyłem tez kilka takich pomp pod różnymi obciążeniami watomierzem i żadna nie przekroczyła 225W mimo deklaracji 400-450W.
Tak samo sprawa się ma z rzekomymi krajowymi producentami tych pomp, większość z nich to właśnie chińczyki, a pozostałe to białoruskie z oznaczeniem 225W, gdzie sprzedawców ponosi fantazja i podają mocno zawyżone parametry wprowadzając kupujących w błąd nawet jeśli w tych pompach jest w odlewie napisane 225W to cuda piszą w ofertach licząc, ze klient nie odeśle.
Tak więc jeśli kupicie wersję 225W lub wersję o mocy 400 w praktyce kupujecie wersję nieprzekraczającą 250W i zazwyczaj są to właśnie 225W. Wynika to z konstrukcji tych pomp.
Wielu sprzedawców robi jeszcze jedną chamską rzecz, zazwyczaj pompy te mają na wyposażeniu dodatkową membranę i zaworek zwrotny, które sprzedawcy nie załączają, albo dodają tylko jedną, a później na osobnych aukcjach pojawiają się te elementy wystawione do sprzedaży osobno.