Identyfikacja - CHWASTY

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie jest to przypadkiem dziewanna pospolita?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za roślina? Chwast?

Post »

Bogusia2 pisze:...
Aniu Amlos i Walerio to jest okropny chwast. Nie mogę sobie z nim dać rady. Czego ja już nie robiłam. On ma bardzo głęboko pod ziemią korzeń, który u dorodnych okazów przpomnina korzeń pietruszki. Wciska się wszędzie.
Bogusiu, ten korzeń podobny do pietruszki, jest charakterystyczny dla Dzwonka jednostronnego ( jak już pisałam ... choć mojego postu nie widzę :? )
Nabyłam tego namolnego 'gościa' razem z ogrodem 8 lat temu i co roku daje mi popalić :evil: . Mnóstwo wiader tych pietruszkowatych korzeni już wykopałam i niestety odrasta znowu - z najmniejszego, pozostawionego kawałka. Żeby się go definitywnie pozbyć, chyba trzeba byłoby kawał ogrodu przeorać, wykopać wszystkie rosnące tam rośliny , w które regularnie się wciska ;:223 . W starym, gęstym ogrodzie jest to niemożliwe ... nie będę pozbywać się dorodnych piwonii, czy liliowców, żeby potem czekać na nie kilka lat .

Tu jeszcze tkwił w piwoniach, zerknij :

Obrazek

Łączę się z Tobą w antypatii do tego chwaściora i życzę powodzenia w walce ;:18
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Aniu, mój tak samo wygląda, jak wrasta w rosliny. :twisted:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dodam, żeby dobić, że rozsiewa się intensywnie :evil:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
darek101120
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2009, o 20:50

Co to za chwast i jak go wytepić? ( gwiazdnica zwyczajna)

Post »

WITAM!

Potrzebuje pomocy jak wytępić powuje jaka rośnie mi na działce. Wyrasta co roku od 5 lat i co roku jest tego coraz więcej :cry: . działeczkę kopie sobie sam a to dziadostwo mi bardzo przeszkadza. Co ciekawe rośnie to tylko w miejscu gdzie sadze warzywa ( marchewka, pietruszka, pomidory itp). W miejscach gdzie mam posiana trawe nie ma tego chwastu. Co ciekawe u sasiada tez nie wyrasta to dziadostwo.

na zdjęciach fotki Chwastu. Bardzo proszę o pomoc co to ta chwast i czym to wytępić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ef ... 23330.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/790 ... c78cb.html

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Myślałam,ze naprawdę masz powój, to jest dopiero prawdziwe utrapienie. A to? Nazwy nie znam, ale przecież to subtelny jednoroczny chwast,przedziabiesz go przed posianiem warzyw, potem przeciągniesz jakąś motyczka w międzyrzędziach i spokój. Niestety, chwasty zawsze wyrastają ku utrapieniu ogrodnika, jak nie te, to inne, taki nasz garbaty los. :evil:
Waleria
vicky_pollard
---
Od: 27 gru 2008, o 16:56

Post »

To jest gwiazdnica zwyczajna. Chwast jednoroczny, a raczej efemeryda, tzn. rośnie, zakwita i wydaje nasiona w krótkim czasie, tak, że do zimy wyrośnie tak kilka pokoleń tej rośliny. A prościej, teraz masz na działce rośliny-babcie, za miesiąc wyrosną ich córki, za następny miesiąc wnuczki itd :D
Rośnie na warzywniku, bo nie ma jeszcze konkurencji w postaci innych roślin.
Takie kwitnące rośliny powyrywaj i wynieś gdzieś, lub opryskaj jakimś herbicydem parzącym (kontaktowym) np Basta, Reglone ( o ile nie jest jeszcze wycofany z handlu) Potem systematycznie wzruszaj glebę by pozbyć się młodych roślin.
cx

Post »

Witam.
Gwiazdnica jest tak delikatna,że zwalcza ją każdy herbicyd.Jednocześnie bardzo łatwo ją wypielić,i nie widzę potrzeby jej chemicznego zwalczania na małych powierzchniach.Zwłaszcza,że jak napisała poprzedniczka to trochę "syzyfowa praca".W uprawach trwałych,można zastosować herbicyd doglebowy,jednak będzie on działał około pół sezonu i jesienią może znów się zazielenić.Aby się jej pozbyć całkowicie,należy przez dwa-trzy sezony zawsze ją wyplewiać nim zakwitnie.Żywotność jej nasion,zalegających w glebie to bodajże 15 lat(dokładnie nie pamiętam).
Aaa chwast ten lubią kury...jak kto ma po sąsiedzku...można podrzucić...moża jakie jajeczko się nam dostanie od gospodarza :lol:
Hej.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Identyfikacja - CHWASTY

Post »

Witam,
Proszę o identyfikację tej rośliny! Pojawia mi sie jako jedyny intensywnie rosnący chwast na przekopanej działce...

Obrazek

Łatwo się ją wyrywa, nie ma głebokich korzeni. Na łodyżkach ma taką strukturę, która jest jak "rzep" przykleja się do rękwiczek ogrodniczych...
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Przytulia czepna
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Tak to na pewno jest przytulnia czepna.
Pamiętam jak na praktyce na plecy się to komuś przyklejało
i czekało aż ten ktoś to zauważy :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

dziękuję!
batman500
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 17:59

Co to za chwast

Post »

selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To jastrzębiec kosmaczek :) Rośnie w suchych i słonecznych miejscach.U mnie na trawniku gdzie nie chce rosnąc trawa jest spore 'poletko', bo szybko się rozrasta.
Zablokowany

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”