Ogrodowy "niemowlak" Miiriam 2009r cz.1
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne zimowe widoczki:) Nas też zasypało, ale powolutku odtajamy:) Dziś szacowałam straty na ogródku, ale ogólnie nie jest źle. Widac, że wiosna nadchodzi. Pozdrawiam
Iwona
Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniczko - z frywolitek zrobiłam kurkę i kończę koszyczek ... szydełkiem .

Miałam ostatnio bardzo słaby net - dziś lub jutro postaram sie wysłać robótki .
Dziś wyszłam szukać wiosny - odkopałam ( rękami Męża
) przywalone śniegiem bukszpany .. poszłam na skarpę - tam nawet na szczycie śnieg po kostki a juz nie mówię o skalniaku - zapadłam się powyżej kolan .. o 16.15 miałam jeszcze cieniutki lód na kałużach
U mnie jeszcze jakiś czas wiosny nie będzie ... Za to już widziałam jak połamane są jagody kamczakie i inne krzewy - masakra

Miałam ostatnio bardzo słaby net - dziś lub jutro postaram sie wysłać robótki .
Dziś wyszłam szukać wiosny - odkopałam ( rękami Męża

U mnie jeszcze jakiś czas wiosny nie będzie ... Za to już widziałam jak połamane są jagody kamczakie i inne krzewy - masakra

- Miiriam
Witaj - ja mogłam oszacować straty tylko tego - o powyżej śniegu - połamane jagody kamczackie i inne krzewy , przygięte do ziemi krzewy na skalniku .. reszta jeszcze śpi w głębokim śniegu .... Miałam ochotę odkopać miejse gdzie mam ciemiernika - ale dokładnie nie pamiętam gdzie to jest - a teraz mam tam tylko białą równię pochyłąIwcia&Patyrek pisze:Piękne zimowe widoczki:) Nas też zasypało, ale powolutku odtajamy:) Dziś szacowałam straty na ogródku, ale ogólnie nie jest źle. Widac, że wiosna nadchodzi. Pozdrawiam
Iwona

Jakie warunki najbardziej odpowiadają ciemiernikom ? Cień czy słońce i jaka gleba ???
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to u Ciebie faktycznie nasypało. Ja dziś już pierwsz przycinki bylin i krzewów zrobiłam. Stwierdziłam też, że już coś wylazi i nawet jedna roślinka na skalniaku ma białe pączusie;) Jutro zrobie fotkę.
Kobito gdzie ty to mieszkasz, że aż tak ci tego śniega nafujało
Ale zobaczysz słoneczko troszkę przygrzeje i raz dwa zniknie.
Pozdrawiam
Iwona
Kobito gdzie ty to mieszkasz, że aż tak ci tego śniega nafujało

Pozdrawiam
Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- Miiriam
Gabrysiu - Witaj, Witaj
Właściwie to ta zima mi się podobała bardzo - śnieg, mróz.. a nie pluchy, chlapy, błoto.
A teraz z utęsknieniem i lekkim niepokojem zarazem oczekuję na wiosnę.
Dopóki śnieg leży na działce - to wyglada ona jak wszystkie inne - ale jak stopniej odsłoni wielkie brązowe plamy oranki - na którą jeszcze długo nie można będzie wjechać traktorem z glebogryzarką .. i będę mieć wielką brązową pustkę aż do osuszenia
.. a wy wielkie kolorowe rabatki
I czy poradzę sobie z zagospodarowaniem - w tym roku marzy mi się wykonanie takiej ścieżki , jak Ty masz w ogrodzie - pewno bliżej wakacji zjawię się po rady u fachowca- czyli u Ciebie ... również ogrom potrzebnych finansów napawa mnie obawą .. ale będzie dobrze - w najgorszym razie posieję w tym roku tylko trawę i posadzę to , co mam obiecane od kochanych Forumowiczów
Ale jedna rabatka iglakowa to marzy mi się ogromnie - i mam nadzieję - że chociaż ją uda mi się wykonać w tym roku.
Czy bulwę cyklamenka zaprawiać przed posadzeniem?
Czy ciemierniki wolą cień czy słoneczko ?

Właściwie to ta zima mi się podobała bardzo - śnieg, mróz.. a nie pluchy, chlapy, błoto.
A teraz z utęsknieniem i lekkim niepokojem zarazem oczekuję na wiosnę.
Dopóki śnieg leży na działce - to wyglada ona jak wszystkie inne - ale jak stopniej odsłoni wielkie brązowe plamy oranki - na którą jeszcze długo nie można będzie wjechać traktorem z glebogryzarką .. i będę mieć wielką brązową pustkę aż do osuszenia

I czy poradzę sobie z zagospodarowaniem - w tym roku marzy mi się wykonanie takiej ścieżki , jak Ty masz w ogrodzie - pewno bliżej wakacji zjawię się po rady u fachowca- czyli u Ciebie ... również ogrom potrzebnych finansów napawa mnie obawą .. ale będzie dobrze - w najgorszym razie posieję w tym roku tylko trawę i posadzę to , co mam obiecane od kochanych Forumowiczów

Ale jedna rabatka iglakowa to marzy mi się ogromnie - i mam nadzieję - że chociaż ją uda mi się wykonać w tym roku.
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bernadetko ciemierniki najlepiej rosną w lekkim cieniu, pod drzewami, najchętniej pod liściastymi. Lubią glebę próchniczą. Nie są jednak bardzo wymagające.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bernadetko, ja bulwy nie zaprawiałam, ale jeśli chcesz to możesz.Miiriam pisze: tym roku.
Różne są opinie na temat ciemierników.
U mnie rosną w pełnym słońcu i też mają się dobrze.
Kwitną obficie i rozrastają się bardzo ładnie.
Chyba widziałaś zdjęcia z zeszłego roku ?
Ps. Jeśli tylko będę mogła Ci w czymś pomóc, to pytaj.