2 X Abraham Darby reszta po jednej sztuce Cottage Rose, Heritage ( ='Roberta' ) i Biedermeier, gryzę się bardzo - głownie dlatego że kwitnie raz w roku nad Rosa centifolia ‘Muscosa’ (rózowa)
"Występuje w tkance okrywającej łodygi i korzenie, sięgając w głąb rośliny poprzez warstwę łyka i korka. Są to fragmenty korka, w których komórki są luźno rozmieszczone.Przetchlinki powstają zarówno na pędach, jak też na korzeniach. Powstają one zwykle pod szparkami, często również ponad wielopiętrowymi promieniami rdzeniowymi, zwykle jednocześnie z tworzeniem się korka lub nawet nieco wcześniej. Przetchlinki można uznać za wyodrębnione składniki wtórnej tkanki okrywającej, chociaż pochodzenie korka i przetchlinek jest wspólne. Są one wynikiem działania miazgi korkotwórczej , która na odcinku przetchlinki wykazuje szczególnie wzmożoną aktywność, tj. wytwarza obficie w kierunku na zewnątrz luźno ułożone nieskorkowaciałe komórki , zwane komórkami wypełniającymi. Naciskając na epidermę podnoszą ją do góry i w końcu przerywają.Niekiedy jednak miazga korkotwórcza produkuje również komórki skorkowaciałe, ściślej obok siebie ułożone, o wąskich przestworach komórkowych. Warstwy te ulegają jednak z czasem przerwaniu pod naciskiem nowo tworzonych komórek wypełniających przetchlinki.eury pisze:Aniu dziękuję
Haniu,raka już wycięłam....a teraz oświeć mnie co to są przetchlinki i matrwić się tym czy nie.
Anka,zna mnie już tyle lat wie ,że jestem...hmmm...lekką panikarą...i lubię "wiedzieć".Wczoraj jak zadzwoniłam po raz czwatry do Rosarium to facet jakoś dziwnie już ze mną rozmawiał...a ja tylko "chciałam wiedzieć".Ale zamówienie wreszcie gotowe
Haniu i trzeba było od razu po polskiemu pisaćeury pisze: Przetchlinki, to ludzkie noski- końcówki oddechowe![]()
To te inne kolorystycznie, chropowate zgrubienia powstającej kory/ drewnienia skórki
na starszych pędach.
ceny reszty są podane na końcu, jak nie są wyszczególnione to są w tej jednej cenieeury pisze:Pod koniec przyszłego tygodnia.Muszę jutro znowu zadzwonić do Rosarium bo za chiny ludowe nie mogę połapać się w cenach.W cenniku czarno na białym są ceny angielek i nostalgicznych...a reszta? - chyba że ten przesunięty dysk mi już mózgownice uciska![]()
...a wiadomo że trzeba zrobić rozeznanie na comozna sobie pozwolić..