Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmaryn Rosmarinus
Jeszcze raz przeczytałam wątek od początku i - jak poradzono na pierwszej stronie - uszczknęłam wszystkie czubki. Przeniosłam też na południowe okno. I widzę, że już nie obsypuje się 

Rozmaryn bardzo ładnie ukorzenia się przez odkłady.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Ale kiedy te odkłady najlepiej robić? Masz jakieś doświadczenia, może uszczkniemy Twej wiedzy 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 maja 2012, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja dzisiaj przechadzając się koło kwiaciarni zobaczyłem w niej rozmaryn. Nie mogłem się powstrzymać i musiałem kupić 

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Czy nie ma szansy na przezimowanie rozmarynu na działce?? Nawet jeśli okryję go na zimę? 

Joasia
- ania_wolek
- 10p - Początkujący
- Od: 26 kwie 2013, o 09:40
- Kontakt:
Witajcie, przejrzałam cały wątek, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ;) Niedawno kupiłam sobie w sklepie ogrodniczym sadzonki ziół, w tym rozmaryn. Sadzonka jest niewielka, w zasadzie to tylko jedna gałązka. W związku z tym chcę zapytać bardziej doświadczonych posiadaczy ziół, czy rozmaryn się jakoś samoistnie rozrośnie, rozmnoży?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ania
Ania
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Rozrośnie się, ale przy rozmnożeniu trzeba mu pomóc. Jak wytworzy nowe gałązki można je zakulkować.
Pozdrawiam, Ania.
- ania_wolek
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Dziękuję za radę
A możesz mi jeszcze powiedzieć na czym to zakulkowanie polega, bo ja bardzo początkująca jestem... 

Pozdrawiam
Ania
Ania
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Przygotuj drucik w kształcie laseczki. Zrób w gruncie niewielkie zagłębienie, przygnij do niego gałązkę, zamocuj drucikiem i zasyp ziemią. Powinna się w ten sposób ukorzenić. Powodzenia.
Żeby rozmaryn rozkrzewił się należy go przyciąć.
Żeby rozmaryn rozkrzewił się należy go przyciąć.

Pozdrawiam, Ania.
- ania_wolek
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Wielkie dzięki
jak tylko coś mu nowego wyrośnie to zastosuję tę metodę ;) Przycinać chyba na razie nie będę, bo sadzonka jest jeszcze za mała 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
A czy rozmaryn włożony do wody wypuści korzenie?? Mój ma na razie kształt jak widły amerykańskie, a chciałabym żeby się bardziej rozkrzewił
.

Joasia
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wysiałem rozmaryn miesiąc temu i dopiero teraz wzeszło kilka sztuk.
Nie wiem czy coś źle robię, czy ten typ tak ma?

Nie wiem czy coś źle robię, czy ten typ tak ma?
Pozdrawiam, Jacek
- Krys71
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2013, o 23:56
Yoannak do wody też można włożyć. Ukorzenia się stosunkowo łatwo o każdej porze roku 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam rozmaryn który przeżył w ogródku już drugą zimę pozostawiony sam sobie. Od czasu kiedy go wsadziłam jako mały krzaczek ładnie się rozrósł więc tej wiosny podzieliłam go i rozsadziłam. Rośnie super. Przeniosłam go z warzywnika na rabatkę z ozdobnymi bo jest ładny a z listków i tak mogę korzystać.Yoannak pisze:Czy nie ma szansy na przezimowanie rozmarynu na działce?? Nawet jeśli okryję go na zimę?
Pozdrawiam. Sławka
- Karti
- 200p
- Od: 31 maja 2013, o 14:31
Cześć.
Mój problem jest następujący. Byłam dzisiaj w warzywniaku i zobaczyłam ładniutką sadzonkę rozmarynu, ziemia była mokra(myślałam, że może sprzedawczyni niedawno podlewała) w domu jednak zauważyłam małe muszki na ziemi. Póki co(mam nadzieję, że nie popełniłam tu dużego błędu) wyczyściłam korzenie z starej ziemi i dałam do doniczki z ziemią uniwersalną(innej nie miałam już w domu).
I w jaką ziemię powinnam go przesadzić?
(chcę go uprawiać w doniczce)
Mój problem jest następujący. Byłam dzisiaj w warzywniaku i zobaczyłam ładniutką sadzonkę rozmarynu, ziemia była mokra(myślałam, że może sprzedawczyni niedawno podlewała) w domu jednak zauważyłam małe muszki na ziemi. Póki co(mam nadzieję, że nie popełniłam tu dużego błędu) wyczyściłam korzenie z starej ziemi i dałam do doniczki z ziemią uniwersalną(innej nie miałam już w domu).
I w jaką ziemię powinnam go przesadzić?