Paphiopedilum i inne
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Agnieszko aż brak mi słów by podziwiać Twoją gromadkę sabotkową
Co jeden to piękniejszy, tylko pozazdrościć że tak się dobrze u Ciebie czują i tak cudnie kwitną
Co jeden to piękniejszy, tylko pozazdrościć że tak się dobrze u Ciebie czują i tak cudnie kwitną
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Cieszę się bardzo, że moje sabotki się Wam spodobały :P Ja mam totalnego "kręćka" na ich punkcie; ostatnio narobiłam sobie nadziei, że zdobędę jeden z upragnionych gatunków paphiopedilum, bo pojawił się na Alledrogo, ale przypomniało mi się coś, co kiedyś czytałam na temat tego gatunku: ma bordowy spód liści, a ten sabotek z aukcji miał liście obustronnie zielone
Ciekawe, czy sprzedawca sam padł ofiarą pomyłki, czy "czyhał" na zielonych w tej kwestii, jak listki jego rośliny 
- Storczykowa

Szkoda Dusiu, że sabotki u Ciebie nie czują się dobrze, bo teraz naprawdę można zdobyć cudne egzemplarze, o ogromnych, bardzo kolorowych kwiatach. Ja poluję na tego: http://www.pcorchidsinc.com/pcorhids/pH ... /Falls.jpg i jest nadzieja, że go wreszcie zdobędę :P
- Storczykowa

bardzo ciekawy i o długich wąsach. mi bardzo podoba się paphiopedilum bellatulum, takie:

(fotka z wystawy).
w sumie to nie jestem miłośniczką Paphiopedilów, ale niektóre mi się podobają (np. te wielkokwiatowe). mi żadne nie powtórzyło kwitnienia. widocznie nie pasowały im warunki w moim pokoju. co jest dobre dla Phalaenopsis, niekoniecznie musi pasować innym storczykom.

(fotka z wystawy).
w sumie to nie jestem miłośniczką Paphiopedilów, ale niektóre mi się podobają (np. te wielkokwiatowe). mi żadne nie powtórzyło kwitnienia. widocznie nie pasowały im warunki w moim pokoju. co jest dobre dla Phalaenopsis, niekoniecznie musi pasować innym storczykom.
Piękny...To też jedno z moich "chciejstw", ma cudne marmurkowe liście, bordowe od spodu
:P A ten mój najbardziej wymarzony ma wąsy o długości dochodzącej do...1m
To dendrobia, które kiedyś posiadałam - chętnie kwitły, tworzyły masowo keiki, ale niestety kiedy gubiły liście wyglądały bardzo nieciekawie, no i w końcu trafiły do osoby, która bardziej je docenia

- Storczykowa

to bardzo długie... a ten bellatulum rzeczywiście ma cudne liście i kwiaty też, białe w ciemnobrązowe/czarne kropki... widziałam takiego na wystawie.Agar pisze:Piękny...To też jedno z moich "chciejstw", ma cudne marmurkowe liście, bordowe od spodu:P A ten mój najbardziej wymarzony ma wąsy o długości dochodzącej do...1m