Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Picea abies `Pusch`

Post »

Kocina pisze: jałowce i najprawdopodobniej świerk miniaturowy - nie bardzo potrafili mi powiedzieć w szkółce co to jest z szyszkami. Padło hasło picea bush, ale bez zbytniego przekonania. Gdyby ktoś z Was wiedział, to prosze o podpowiedź, bo nie mogę znaleźć w internecie.
Obrazek
To może być Picea abies `Pusch` - karłowa odmiana świerka pospolitego z nieregularnym pokrojem. Tworzy szyszki na końcach pędów tak, jak znana `Acrocona`. Młode szyszki czerwone.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Florian, no właśnie młode podobno są czerwone :) Zrobiłam mały zwiad na forum i wszyscy wskazywali na Pusch, a Ty to jeszcze potwierdzasz :D To teraz jestem pewna co mam - dziękuję :) Igły to jakieś 5 mm, szyszki około 1-1,5 cm. Bździnka mała a jaka ładna :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Martuś nie ma pośpiechu... ;) A pocztę polską możemy mordować razem, jak chcesz, mam z nimi na pieńku... :twisted:

Obiecany amonit, jego wiek okresla się na 100 mln lat...

Obrazek Obrazek
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

100 milionów lat :shock: :shock: :shock: To jest niesamowite.
Natura potrafi stworzyć coś tak pięknego i trwałego że człowiek
czasem nie dowierza tym wszystkim obliczeniom. :shock:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Droga Marto,z pocztą polską też mam na pieńku, listy po centrum Krakowa idą 3-4 tygodnie.Tak- do klasztoru moje koło naukowe wchodziło prawie 4 lata co sobotę i jak się umówiliśmy i w inne dni na pomiar.Poza tym czyściłam ołtarz w tzw. dolnym kościele czyli w krypcie grobowej Kamedułów z kolegą ze Studium Podyplomowego.Przeor po dojrzałym namyśle i porządnym poszarpaniu brody zgadzał się pod warunkiem,że nie będę rozmawiała z mnichami,tylko w razie konieczności i że będę miała kaptur na głowie("kobiety kuszą włosami"), a potem narzekał, że takiej zakapturzonej nie może mnie znaleźć-bo chłopcy też kaptury solidarnie wkładali i sam przychodził pogadać( "bo jak dajmy na to kupię śledzie i zechcemy je zjeść to co trzeba z nimi zrobić?".Bywał też z nami synek jednej studentki Tymoteusz, liczył skarpetki po dwie czy się jednemu z braci nie wkręciły w pralkę,był uczony jak wysmarkiwać samodzielnie nos,wozili go traktorem po lesie klasztornym i strasznie mu się podobało, chciał tylko wiedzieć, czemu wszyscy mają siwe brody, a przeor jeszcze ma czarną i czy na noc je zdejmują?To ich rozbawiło na bardzo długo.
Z kardynałem kobieta zawsze ma prawo tam wejść i trzeba by spróbować.
Czekam na wiosnę,zeby zobaczyć ten Twój ogródek w naturze i psa Motora.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

I czemuż ja tu wczesniej nie dotarłam :!: No ale do Krakowa mam daleko, chociaż bliżej niż Tija :;230
Kamieniołomy i amonity mi takiego smaka narobiły, że hej!
Hibiskusik masz piękny bordowy tylko go trzeba na zimę mocniej przykrywać (hibiscus moscheutos - hibiskus bagienny), no ale klimat nam się ociepla, to może niedługo mandarynki będziemy sadzić :lol:
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Jezu!!! Ale cudowności! pojechałabym po takiego nawet autostopem, ciągnikiem, czymkolwiek!!! CUDO!!! Gdzieś u kogoś widziałam coś podobnego... :roll:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Aniu widać z Olsztyna bliżej do Krakowa :twisted: ,ja wcześniej dotarłam bo wiedziałam że tu będzie ...- same fajne babki coś jak sabat czarownic ale nie z Martusią na czele bo ona za grzeczna , nie pokażę paluchem kto się nadaje na główno-dowodzącą :twisted: .

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tija pisze:Aniu widać z Olsztyna bliżej do Krakowa :twisted: ,ja wcześniej dotarłam bo wiedziałam że tu będzie ...- same fajne babki coś jak sabat czarownic ale nie z Martusią na czele bo ona za grzeczna , nie pokażę paluchem kto się nadaje na główno-dowodzącą :twisted: .

Pozdrawiam cieplutko
??? ;:88
November23
200p
200p

Post »

rivendel pisze:
tija pisze:Aniu widać z Olsztyna bliżej do Krakowa :twisted: ,ja wcześniej dotarłam bo wiedziałam że tu będzie ...- same fajne babki coś jak sabat czarownic ale nie z Martusią na czele bo ona za grzeczna , nie pokażę paluchem kto się nadaje na główno-dowodzącą :twisted: .

Pozdrawiam cieplutko
??? ;:88
Hmmm :?: :?: :?: :wink:
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

No zobacz Tija, same się zgłaszają :;230
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Aniu oj będzie trudno wybrać :) , może poczekamy na jeszcze jedną kandydatkę i zadecydujemy , a jeżeli więcej chętnych się nie pojawi obsadzimy obie na równorzędnym stanowisku :;230 :;230 :;230 :;230 :;230

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Hihi! :D
Kto następny na czarownicę? A pomyślcie o sobie jak coś Was wnerwi ogrrromnie: zołza z każdej z nas wychodzi :twisted: Ja grzeczna, pewnie - kotek ze skrzydełkami i aureolką robi swoje :twisted:

November - paczka poszła :) Daj znać jak dojdzie. Jakby co zwołamy sabat i kupą pójdziemy na Pocztę :twisted: Ten Twój amonit re-we-la-cyj-ny! Rivendel - ja na piechotę, na kolanach do zdarcia kolan bym lazła po takiego! Krzysiek tak gały wywalił jak i ja :shock: Te moje dla Ciebie biedniejsze, nieoszlifowane ale z serducha dane :D Tymi ręcami wygrzebane ze zwałowiska kamieni :D A! I jeszcze dopakowałam belemnita z jakimiś kryształkami (udaję mądrą bo naczytałam się na forum dla maniaków takich znalezisk :wink: )

Ewa - opowiedz jeszcze jakieś historyjki o Braciach :) Masz fantastyczny dar wyciągania drobnych historyjek i robienia z tego opowieści. Aż miło posłuchać. Wiem że są dni kiedy kobiety mogą tam wchodzić, tylko zawsze akurat wtedy było mi nie po drodze :( Ale ja się jeszcze przyczaję. Kiedyś bardzo często snułam się z psem w okolicach klasztoru i wymyślałam historie rodem z kiepskiego horroru, ale tamte okolice, kiedy o zmierzchu ścieżki pustoszeja i tylko klasztor się bieli, działają na wyobraźnię :) I koniecznie umawiamy się na wiosnę ;:1

Zanna - a to numer niezły :) Ja właśnie buszuję po Twoim ogródku :D Pięknie tam! Telepatia jaka czy co? :D Hibiskus chyba u mnie nie lubi :( Wiem że teraz jesień, ale po posadzeniu nie rozwinął wszystkich pąków i taki smutny sterczał... Okryję mocno na zime i zobaczymy czy odezwie się wiosną. Jak nie, to skombinuję drugiego :) I tak do skutku :D

Słuchajcie - posadziliście/ -łyście już wszystkie cebule?? Ja wpadam w panikę - kilka dni temu ścierałam szron z szyb auta, a mam pudło całe do wsadzenia! Miotam się teraz jak tygrys w pralce, bo czasu mało, szybko ciemno, w sobotę święto, a tyle jeszcze roboty przed zimą. Chyba oszaleję ;:60

No to wracam do Waszych ogródków. A! U Chodunów znalazłam taką różę:
Obrazek
Martha ma na imię :D Zamawiam! I przy okazji - bo jak już zamawiam to przecież nie będę tylko jednej... - kilka innych. Już wiem że moja różana rabatka poszerzy się na wiosnę. Trawnika ubywa mi i ubywa :wink:
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
November23
200p
200p

Post »

tija pisze:Aniu oj będzie trudno wybrać :) , może poczekamy na jeszcze jedną kandydatkę i zadecydujemy , a jeżeli więcej chętnych się nie pojawi obsadzimy obie na równorzędnym stanowisku :;230 :;230 :;230 :;230 :;230

Pozdrawiam cieplutko
Rivendel nie wiem jak Ty, ale ja się czuję zaszczycona!!! ;:183

Martusia ja Cię chyba ozłocę... I co z tego, że mój oszlifowany, pieeenkny, kiedy kupiony po prostu za kasę w sklepie z minerałami w Aachen... (na kolanach byłoby daleko, on jest z madagaskaru.... :;230 ) A te od Ciebie ze szczerego serducha, maja większą wartość dla mnie, bądź pewna!
Jak tylko dojdzie paczucha to od razu będę tutaj bić pokłony!
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CZuję się zaszczycona :D
Martuś!!!! Ja błagusiam o kamordola!!! :cry: :cry: :cry: