Moje kaktusy - phoebs
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na Wyspach Kanaryjskich kaktusowy rezerwat? Przecież kaktusy pochodzą z Nowego Świata (obie Ameryki) a nie z Afryki!
Nie jestem tak do końca pewny, ale Wyspy Kanaryjskie to terytorium Hiszpanii, a co za tym idzie teren Unii Europejskiej. Zatem jest to jeden obszar celny z Polską i przewożenie wewnątrz tego obszaru roślin z załącznika CITES 2 (a do tego załącznika wpisane zostały prawie wszystkie kaktusy) nie jest zabronione. Nie mniej na lotniskach mogą się czepiać.
Nie jestem tak do końca pewny, ale Wyspy Kanaryjskie to terytorium Hiszpanii, a co za tym idzie teren Unii Europejskiej. Zatem jest to jeden obszar celny z Polską i przewożenie wewnątrz tego obszaru roślin z załącznika CITES 2 (a do tego załącznika wpisane zostały prawie wszystkie kaktusy) nie jest zabronione. Nie mniej na lotniskach mogą się czepiać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ta
Idz sobie Tomek wykop tego grusona i wyjdź z nim, na pewno Ci nic nie powiedza...
Z tego co pisałes, to wnioskuję, że biorę łopatę i kopię grusona na kanarach, ale to przecież absurd.
Co do kaktusów to ich krainy, że tak powiem to Ameryki, w Afryce znowu sukulenty.
Ps dużo grusonów do Polski na legalnej stopie przyjeżdźa... Najwięcej tych pokaźnych rozmiarów.

Co do kaktusów to ich krainy, że tak powiem to Ameryki, w Afryce znowu sukulenty.
Ps dużo grusonów do Polski na legalnej stopie przyjeżdźa... Najwięcej tych pokaźnych rozmiarów.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Pewnie, że absurd. Bo tam grusony samopas nie rosną. Są na wyposażeniu hoteli albo wsadzone w jakiś parkach. Jak spróbujesz je wykopać (o ile masz na tyle sił, by ruszyć kilkudziesięciokilogramową roślinę) to zwyczajnie dostaniesz w dziób od jej właściciela.darekcn4 pisze:TaIdz sobie Tomek wykop tego grusona i wyjdź z nim, na pewno Ci nic nie powiedza...
Z tego co pisałes, to wnioskuję, że biorę łopatę i kopię grusona na kanarach, ale to przecież absurd.
Jedyne kaktusy, które rosną bez opieki (zdziczałe) to Opuntia ficus-indica i jeszcze jedna opuncja o niższych pędach, mniejszych członach i żółtych cierniach. Tego możesz sobie kopać do woli i robić, co Ci się rzewnie z tym podoba.
Inna para kaloszy, że na Wyspach Kanaryjskich jest sporo bardzo ciekawych, endemicznych sukulentów nie należących do rodziny Cactaceae. I będąc tam na wakacjach warto się nimi zainteresować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomku dobre
. Trzeba sie pośmiać, chyba my zadziwiamy i rozweselamy forym, ale przejdźmy do sedna sprawy. Powiedziałem ,,sprowadzają do Polski" czy jakoś tak... Słyszałem, ze właśnie na kanarach sa hodowcy grusonów i uprawiają je na masową skalę, to prawda? Przecież w Polsce to by chyba taka hodowla nie zdała egzaminu, bo jak widzę przypadkowo grugona co ma z półtora metra obwodu to pierwsze co przychodzi mi na myśl to: ,,nie z tego świata"... Bo Ty czy ja nie hodowalibyśmy takiego grusona, bo by nas prawie przeżył... Co o tym sądzisz? Zdaję sobię sprawę z pędzenia roslin, ale te grusony są na pewno nie z Polski, tylko z kanarów z tego co słyszałem.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wyspy Kanaryjskie nie są centrum produkcji kaktusów, ale były - kilka lat temu. Nawet jeden z naszych rodaków swego czasu maił duże gospodarstwo produkujące setki tysięcy kaktusów właśnie na Teneryfie. Jednak biznes przestał się opłacać. W tej chwili kaktusy taniej produkowane są w Chinach. Za grusona d=30cm płaci się w hurcie 4€ + koszty transportu.
Mnie nie rajcują kaktusy dużych rozmiarów, i to takie, które można zobaczyć w każdej kolekcji. Tak się składa, że grusona u mnie nie znajdziesz. Osobiście wolę miniaturki, których mogę mieć setki zamiast jednej dużej beczki, która ani nie jest oryginalna, ani kwitnąć ciekawie nie chce.
Mnie nie rajcują kaktusy dużych rozmiarów, i to takie, które można zobaczyć w każdej kolekcji. Tak się składa, że grusona u mnie nie znajdziesz. Osobiście wolę miniaturki, których mogę mieć setki zamiast jednej dużej beczki, która ani nie jest oryginalna, ani kwitnąć ciekawie nie chce.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mnie się też nigdy nie podobały dorosłe kaktusy wyhodowane przez kogoś jak największą frajdą jest doprowadzić kaktusa do stanu dorosłości od małego a w przypadku Tomka pewnie od nasiona własnoręcznie zebranego.
Na lotniskach mogą się przyczepić zapewne tylko do tego, czy kaktus nie jest zabierany z racji właściwości halucynogennych? Na aukcjach widzi się co chwilę jakieś trichocereusy bodajże o właściwościach 'leczniczych', więc jakoś muszą tu przylatywać.. Chyba, że w paczkach.
Kaktusy są chyba jedną z bezpieczniejszych roślin, bo u nas w gruncie poza opuncjami itp. nie przeżyje (poza szklarnią), stąd też nie będzie wytwarzał nasion na zewnątrz i nie ma szansy na to, żeby stał się zagrożeniem dla gatunków roślin rosnących u nas. Więc gajnie, że są wpisane do CITES 2. Po co od razu brać wielkie kaktusy? Dla szpanu w domu przed znajomymi? Jak wyhodujesz dużego z małego to to właśnie mówi o Twoich umiejetnościach. A duże to niech sobie maja w ogrodach botanicznych ;)
Na lotniskach mogą się przyczepić zapewne tylko do tego, czy kaktus nie jest zabierany z racji właściwości halucynogennych? Na aukcjach widzi się co chwilę jakieś trichocereusy bodajże o właściwościach 'leczniczych', więc jakoś muszą tu przylatywać.. Chyba, że w paczkach.

Kaktusy są chyba jedną z bezpieczniejszych roślin, bo u nas w gruncie poza opuncjami itp. nie przeżyje (poza szklarnią), stąd też nie będzie wytwarzał nasion na zewnątrz i nie ma szansy na to, żeby stał się zagrożeniem dla gatunków roślin rosnących u nas. Więc gajnie, że są wpisane do CITES 2. Po co od razu brać wielkie kaktusy? Dla szpanu w domu przed znajomymi? Jak wyhodujesz dużego z małego to to właśnie mówi o Twoich umiejetnościach. A duże to niech sobie maja w ogrodach botanicznych ;)
Święte słowa NINa, Ja również jestem tego zwolennikiem. Tylko czasami trzeba czekać kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat, żeby roślina nabrała pokaźnych rozmiarów, czy zakwitła. Jest tak np. w przypadku Echinocactus grusonii, czy gatunków z rodzaju Ferocactus.

- phoebs
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witaj phoebs Piekne kaktusy masz i spora kolekcje
.
Zrobiłem ci sygnaturke
.
Skopiuj , wklej w podpisie i usun @
[url@=http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0]Moja kolekcja kaktusów[/url]
Jak usuniesz @ i dasz wyślij to pod każdym twoim postem bedzie cos takiego :
Moja kolekcja kaktusów
Kto na to kliknie , wejdzie do twojego wątku
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia !

Zrobiłem ci sygnaturke

Skopiuj , wklej w podpisie i usun @
[url@=http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0]Moja kolekcja kaktusów[/url]
Jak usuniesz @ i dasz wyślij to pod każdym twoim postem bedzie cos takiego :
Moja kolekcja kaktusów
Kto na to kliknie , wejdzie do twojego wątku

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia !

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- phoebs
Dziękuję serdecznie!
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Aniu, śliczne masz roślinki, gratuluję serdecznie.
Prześledziłam Twój wątek od dechy do dechy i przyłączam się do innych komentujących - wspaniale eksponujesz kaktusy. Bardzo podoba mi się ten ceramiczny klimat. Wtedy, przy jednakowych doniczkach z brakiem "ozdobników", uwagę zwraca tylko kształt samych roślin i to je tylko wówczas podziwiam. Gratuluję estetyki, bo i o to jest bardzo wazne
Prześledziłam Twój wątek od dechy do dechy i przyłączam się do innych komentujących - wspaniale eksponujesz kaktusy. Bardzo podoba mi się ten ceramiczny klimat. Wtedy, przy jednakowych doniczkach z brakiem "ozdobników", uwagę zwraca tylko kształt samych roślin i to je tylko wówczas podziwiam. Gratuluję estetyki, bo i o to jest bardzo wazne