Moje kaktusy - phoebs

Zablokowany
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zazdroszczę koledze urlopu!!!!!!
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oasis Park w La Lajita na Fuerteventurze
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:shock: :roll: :shock:
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

:shock: :shock: :shock: obawiam się, że jakbym weszła do takiego parku to siłą by mnie nie wyciągnęli :lol:
Aniu czekam na zdjęcia nowości :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Oj, na pewno nie jest to legalne :). No co? Grusonki sobie urosły i cereuski też :) :lol:
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na Wyspach Kanaryjskich kaktusowy rezerwat? Przecież kaktusy pochodzą z Nowego Świata (obie Ameryki) a nie z Afryki!
Nie jestem tak do końca pewny, ale Wyspy Kanaryjskie to terytorium Hiszpanii, a co za tym idzie teren Unii Europejskiej. Zatem jest to jeden obszar celny z Polską i przewożenie wewnątrz tego obszaru roślin z załącznika CITES 2 (a do tego załącznika wpisane zostały prawie wszystkie kaktusy) nie jest zabronione. Nie mniej na lotniskach mogą się czepiać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Ta :lol: Idz sobie Tomek wykop tego grusona i wyjdź z nim, na pewno Ci nic nie powiedza... :lol: Z tego co pisałes, to wnioskuję, że biorę łopatę i kopię grusona na kanarach, ale to przecież absurd.

Co do kaktusów to ich krainy, że tak powiem to Ameryki, w Afryce znowu sukulenty.

Ps dużo grusonów do Polski na legalnej stopie przyjeżdźa... Najwięcej tych pokaźnych rozmiarów.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

darekcn4 pisze:Ta :lol: Idz sobie Tomek wykop tego grusona i wyjdź z nim, na pewno Ci nic nie powiedza... :lol: Z tego co pisałes, to wnioskuję, że biorę łopatę i kopię grusona na kanarach, ale to przecież absurd.
Pewnie, że absurd. Bo tam grusony samopas nie rosną. Są na wyposażeniu hoteli albo wsadzone w jakiś parkach. Jak spróbujesz je wykopać (o ile masz na tyle sił, by ruszyć kilkudziesięciokilogramową roślinę) to zwyczajnie dostaniesz w dziób od jej właściciela.
Jedyne kaktusy, które rosną bez opieki (zdziczałe) to Opuntia ficus-indica i jeszcze jedna opuncja o niższych pędach, mniejszych członach i żółtych cierniach. Tego możesz sobie kopać do woli i robić, co Ci się rzewnie z tym podoba.
Inna para kaloszy, że na Wyspach Kanaryjskich jest sporo bardzo ciekawych, endemicznych sukulentów nie należących do rodziny Cactaceae. I będąc tam na wakacjach warto się nimi zainteresować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Tomku dobre :lol: . Trzeba sie pośmiać, chyba my zadziwiamy i rozweselamy forym, ale przejdźmy do sedna sprawy. Powiedziałem ,,sprowadzają do Polski" czy jakoś tak... Słyszałem, ze właśnie na kanarach sa hodowcy grusonów i uprawiają je na masową skalę, to prawda? Przecież w Polsce to by chyba taka hodowla nie zdała egzaminu, bo jak widzę przypadkowo grugona co ma z półtora metra obwodu to pierwsze co przychodzi mi na myśl to: ,,nie z tego świata"... Bo Ty czy ja nie hodowalibyśmy takiego grusona, bo by nas prawie przeżył... Co o tym sądzisz? Zdaję sobię sprawę z pędzenia roslin, ale te grusony są na pewno nie z Polski, tylko z kanarów z tego co słyszałem.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wyspy Kanaryjskie nie są centrum produkcji kaktusów, ale były - kilka lat temu. Nawet jeden z naszych rodaków swego czasu maił duże gospodarstwo produkujące setki tysięcy kaktusów właśnie na Teneryfie. Jednak biznes przestał się opłacać. W tej chwili kaktusy taniej produkowane są w Chinach. Za grusona d=30cm płaci się w hurcie 4€ + koszty transportu.
Mnie nie rajcują kaktusy dużych rozmiarów, i to takie, które można zobaczyć w każdej kolekcji. Tak się składa, że grusona u mnie nie znajdziesz. Osobiście wolę miniaturki, których mogę mieć setki zamiast jednej dużej beczki, która ani nie jest oryginalna, ani kwitnąć ciekawie nie chce.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mnie się też nigdy nie podobały dorosłe kaktusy wyhodowane przez kogoś jak największą frajdą jest doprowadzić kaktusa do stanu dorosłości od małego a w przypadku Tomka pewnie od nasiona własnoręcznie zebranego.

Na lotniskach mogą się przyczepić zapewne tylko do tego, czy kaktus nie jest zabierany z racji właściwości halucynogennych? Na aukcjach widzi się co chwilę jakieś trichocereusy bodajże o właściwościach 'leczniczych', więc jakoś muszą tu przylatywać.. Chyba, że w paczkach. :D

Kaktusy są chyba jedną z bezpieczniejszych roślin, bo u nas w gruncie poza opuncjami itp. nie przeżyje (poza szklarnią), stąd też nie będzie wytwarzał nasion na zewnątrz i nie ma szansy na to, żeby stał się zagrożeniem dla gatunków roślin rosnących u nas. Więc gajnie, że są wpisane do CITES 2. Po co od razu brać wielkie kaktusy? Dla szpanu w domu przed znajomymi? Jak wyhodujesz dużego z małego to to właśnie mówi o Twoich umiejetnościach. A duże to niech sobie maja w ogrodach botanicznych ;)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Święte słowa NINa, Ja również jestem tego zwolennikiem. Tylko czasami trzeba czekać kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat, żeby roślina nabrała pokaźnych rozmiarów, czy zakwitła. Jest tak np. w przypadku Echinocactus grusonii, czy gatunków z rodzaju Ferocactus.
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ferocactus pilosus i acanthocalycium sp.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj phoebs Piekne kaktusy masz i spora kolekcje ;:216 :D .
Zrobiłem ci sygnaturke :D .
Skopiuj , wklej w podpisie i usun @
[url@=http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0]Moja kolekcja kaktusów[/url]
Jak usuniesz @ i dasz wyślij to pod każdym twoim postem bedzie cos takiego :
Moja kolekcja kaktusów
Kto na to kliknie , wejdzie do twojego wątku :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ! :D
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję serdecznie!
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Aniu, śliczne masz roślinki, gratuluję serdecznie.
Prześledziłam Twój wątek od dechy do dechy i przyłączam się do innych komentujących - wspaniale eksponujesz kaktusy. Bardzo podoba mi się ten ceramiczny klimat. Wtedy, przy jednakowych doniczkach z brakiem "ozdobników", uwagę zwraca tylko kształt samych roślin i to je tylko wówczas podziwiam. Gratuluję estetyki, bo i o to jest bardzo wazne :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”