U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Frido, jestem pewna, że trunki wszystkim smakowały. Jednocześnie podałaś mi wspaniały pomysł
.
Serdeczne gratulacje dla Dzieci i Ciebie

Serdeczne gratulacje dla Dzieci i Ciebie

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wina i nalewki na pewno były bardzo smaczne w Twom wykonaniu, ale na mnie też wrażenie zrobiły etykiety.
Muszę przez zimę pomyśleć i na przyszły rok porobić do dżemów - tego towaru u mnie jest zawsze najwięcej bo wszyscy bardzo lubimy dżemiki
Dzięki forum może i inne przetwory będę robiła (np. nalewki
)
Na razie nastawiłam aroniową i z malin (tej niestety mało
)
Muszę przez zimę pomyśleć i na przyszły rok porobić do dżemów - tego towaru u mnie jest zawsze najwięcej bo wszyscy bardzo lubimy dżemiki

Dzięki forum może i inne przetwory będę robiła (np. nalewki

Na razie nastawiłam aroniową i z malin (tej niestety mało

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Frido, GRATULACJE!!! W końcu od teraz jesteś Teściową
A to bardzo trudna rola
Ale gdzie się podziałaś? Poprawiny nie trwają tak długo
Atka - a dlaczego na hasło "nalewki" robisz taką diabelsko wściekłą minę? Nalewki to sama radość, z obmyślania, robienia, lulania, podglądania, filtrowania, podlizywania, wyjadania owocków i wreszcie z picia, a właściwie lizania paru kropel z maleńkiego kieliszka. A największa radocha płynie chyba z obdarowywania swoimi nalewkami swoich bliskich albo nieco dalszych
Prawda?

Ale gdzie się podziałaś? Poprawiny nie trwają tak długo

Atka - a dlaczego na hasło "nalewki" robisz taką diabelsko wściekłą minę? Nalewki to sama radość, z obmyślania, robienia, lulania, podglądania, filtrowania, podlizywania, wyjadania owocków i wreszcie z picia, a właściwie lizania paru kropel z maleńkiego kieliszka. A największa radocha płynie chyba z obdarowywania swoimi nalewkami swoich bliskich albo nieco dalszych

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Oj, Beatko jaka szkoda, przecież M. mógł Ci podrzucić.
Wróciliśmy z wojaży przywożąc śliwki węgierki w ilościach hurtowych. Pachnie w całym domu, robią się powidła, a że śliwki bardzo dojrzałe, to może uda mi się zrobić je bez cukru. Oczywiście na powidła poszła tylko niewielka część owoców, reszta - w zaczarowany sposób - przemieni się w trunek. Abrakadabra!
Wróciliśmy z wojaży przywożąc śliwki węgierki w ilościach hurtowych. Pachnie w całym domu, robią się powidła, a że śliwki bardzo dojrzałe, to może uda mi się zrobić je bez cukru. Oczywiście na powidła poszła tylko niewielka część owoców, reszta - w zaczarowany sposób - przemieni się w trunek. Abrakadabra!
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Jestem zaśliwkowana, dom pachnie powidłami, ba nawet w ogródku unosi się zapach śliwek.
Dzisiaj zapraszam na placki z pieczarkami - danie łatwe, w miarę szybkie oraz smaczne. Placki są dobre również na zimno.
1 mała cebula, 25 - 30 dag pieczarek, 2 jajka, soda oczyszczana, pół szklanki kefiru (jogurt, maślanka), sól, ew. przyprawa warzywna, mąka, olej + masło.
Na oleju - 1 łyżka z masłem - 1 łyżeczka usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami (utrzeć na tarce na wióry). Smażyć ok. 10 min. Wystudzić. Z jajek, kefiru i mąki z dodatkiem soli i sody (ćwierć łyżeczki) zrobic ciasto, ma być luźne, spadać z łyżki. Dodać do ciasta podsmażone pieczarki z cebulą, wymieszać i smażyć placki. Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym ...

Dzisiaj zapraszam na placki z pieczarkami - danie łatwe, w miarę szybkie oraz smaczne. Placki są dobre również na zimno.
1 mała cebula, 25 - 30 dag pieczarek, 2 jajka, soda oczyszczana, pół szklanki kefiru (jogurt, maślanka), sól, ew. przyprawa warzywna, mąka, olej + masło.
Na oleju - 1 łyżka z masłem - 1 łyżeczka usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami (utrzeć na tarce na wióry). Smażyć ok. 10 min. Wystudzić. Z jajek, kefiru i mąki z dodatkiem soli i sody (ćwierć łyżeczki) zrobic ciasto, ma być luźne, spadać z łyżki. Dodać do ciasta podsmażone pieczarki z cebulą, wymieszać i smażyć placki. Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym ...