Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adiano, świetnie zapakowana paczka, super że tak Ci się udało :wink:
szkoda że ten jeden zrzucił kwiaty, pozostaje mieć nadzieję że niebawem wypusci jakiś pędzik z uśpionego oczka :roll:
Czeka Cię pracowity weekend, ale warto przecież, no i to sama przyjemność :lol:

Jasminee, ale się uśmiałam z Twojej opowieści :lol: też czasem rozmawiam z moimi, choć częściej niestety im grożę żeby wypuściły jakąś łodyżkę i zakwitły :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Jedno jest pewne - zdjęcia są stare - zwłaszcza to jedno - co do reszty, to raczej mają

maks 3 dni więcej niż pisze sprzedawca...Ogólnie rośliny są w dobrym stanie jak na taki

transport. Teraz poczekam aż sie zaaklimatyzują i zobaczę co z nimi dalej ;)

ale do tego jednego to chyba zajrzę - coś mnie intryguje tuz przy korzeniu.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Jeanne Ten łysy ma wyraźne przedłużenia na obu pędach - nie wiem tylko czy nie

uschną - zaraz Wam pokażę ;)

Obrazek Obrazek

Drugiego pędu nie mogłam uchwycić - jest dziwnie podwinięty/zawinięty i coś tam sie na nim dzieje,

do tego dwa śpiące oczka sie budzą - więc może będą kwiaty jeszcze w tym roku ?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Na tej drugie fotce chyba widzę dwa pędy wychodzące z jednego oczka. Może to mniejsze, to keiki będzie?
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Adiano, moje też dziś doszły :) Były tak samo zapakowane jak Twoje. Każdy w osobnej folii, doniczki zafoliowane i przymocowane drutami. Myślałam, że wścieklizny dostanę jak próbowałam je z tego wyplątać ;) Strasznie mi się spieszyło ;)
Mnie się wszystkie bardzo podobają. Jeden stracił na kwiatkach po płatku, z fioletowego odpadł kwiatek, korzonki zielone, doniczki z rosą w środku.
Generalnie jestem zadowolona. Kwiaty bardzo dobrze zabezpieczone.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Myślę, że mialy prawo pozrzucać kwiaty. Ja ostatnio na giełdzie kwiatowej kupiłam - wydawałoby się, że już świeższe być nie mogą. Niestety, jeden ze storczyków zrzucił wszystkie pąki i zżółkły mu nowe malutkie pędy boczne.
Ważne, że reszta zdrowa, więc zakwitnie nie raz jeszcze :-)
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jasminee1 pisze:Myślę, że mialy prawo pozrzucać kwiaty. Ja ostatnio na giełdzie kwiatowej kupiłam - wydawałoby się, że już świeższe być nie mogą. Niestety, jeden ze storczyków zrzucił wszystkie pąki i zżółkły mu nowe malutkie pędy boczne.
Ważne, że reszta zdrowa, więc zakwitnie nie raz jeszcze :-)
storczyki po zmianie miejsca często zrzucają pąki, zwłaszcza te małe. to jest normalne.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Wando - keiki ? miło by było, ale w cuda nie wierzę...ogólnie jeden wygląda tak jakby miał keikę z

korzenia, ale tak mocno jest "zbita z resztą, że nie będę ruszać.

Szamanko - ja wzięłam sekator jak to zobaczyłam, ale też mnie nerwica brała, zwłaszcza przy otwieraniu

doniczek z tej folii. Jeden korzonek sie złapał w taśmę i go "skubałam" dobrych kilka minut :D

Przedstawiam Wam moją rodzinkę:

Obrazek

Dokładniejsze zdjęcia może jutro uda mi się porobić - jest już ciemno a ja mam amatorski aparat :?

Trzy z nowo zakupionych są już "rozdane"...jeszcze chwilkę u mnie postoją a potem pójdą dalej ;)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Bardzo fajny storczykowy stoliczek. Nie boisz się tak od razu stawiac wszystkich razem?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Trochę tak, ale mąż zakomunikował, że jak będą na podłodze, to mi je na balkon wywali. Wyglądają

zdrowo, korzenie piękne, gęste, nie pogniłe. Liście też dorodne i jędrne. Dokładnie obejrzałam doniczki,

opukując i ugniatając, nic sie nie ruszało. Zaraz im podam czosnek tak w razie W. Zastanawiam sie czy

je podlać - większość ma już oznaki podsuszenia podłoża i korzonki z wyraźnym szarym odcieniem.

Doniczki są lekkie...wstrzymać się czy podlać ? Oczywiście na razie bez nawozu.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja bym z podlewaniem poczekała przynajmniej do niedzieli.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

W takim razie poczekam...

Kurde, nie ładnie tak - jakie piękne wystawiła...aj, chyba nie wytrzymam i policytuję co nieco :twisted:
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Adiano, piękny stoliczek ;)
A czy z czerwonej torby wygląda coś jakby gardenia? ;)

Ja obiecałam sobie, że na razie koniec z zakupami... No, ale...hmmm... musiałby mi to ktoś cały czas powtarzać, bo coś czuję, że za 4 dni...to mogę całkiem zmienić zdanie 8) W końcu kobieta zmienną jest ;)

Ja też już dziś nie robię zdjęć. Może jutro troszkę pokombinuję ;) I może siostrę zmolestuję, żeby mnie nauczyła takie ładne ramki robić i podpisy ;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

To widzimy sie na all za cztery dni ? :twisted:

Gardenia ? A co to jest :lol: Nie trzymam roślin w torbach - tam są kule kwiatowe. Ja dwa miesiące temu

ślub brałam i to są moje dekoracje z sali...jako, że je sama robiłam, to mi teraz zostały 8)
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Czy się widzimy, to hmm... mam nadzieję, że na razie nic nie kupię... 8)

Gardenia to piękna roślinka, ale jak o niej poczytałam, to jeszcze bardziej mnie przeraziła niż storczyki :P
A już myślałam, ze sobie nabyłaś taką ślicznotę ;)
Ślub powiadasz... nie miałam okazji, więc pozwól, że teraz złożę Ci najserdeczniejsze życzenia, dużo szczęścia i miłości :) Oby Twój małżonek okazał wielką cierpliwość, a najlepiej to żeby Cię wspierał w storczykowej chorobie :P ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”