Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

przemek1136 a czy rozsada bobu ma też tendencje do wybiegania? Pytam bo u mnie mało słonecznych okien na przygotowanie rozsady... Mam kilka parapetów na poddaszu, tylko tam troche ciemno jest, a tempertura koło 14-15 stopni...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku. Masz rację z tym galimatiasem z różnego rodzaju "programami" ochrony roślin. Co program to trochę inne zalecenia. Wymienione przez Ciebie programy są zgodne z prawem. W każdym programie zaraz na pocvzątku jest napisane, że program stanowi wskazówkę i ułatwienie w wyborze środkó do zwalczania chorób, szkodników czy chwastów w różnych uprawach. Tak więc w programie , opracowaniu autorskim piszący go proponują jakąś koncepcję chemicznej ochrony roślin korzystając nie tylko z wykazu aktualnie zarejestrowanych środkó ale i z doświadczenia włąsnego i innych ośrodkó badawczych. W programie napisanym przez pracowników IW w Skierniewicach nie wymienia się preparatów opartych na mankozebioe do zaprawiania bobu. Także w programach IW na lata wcześniejsze, gdy do zaprawiania boby dopuszczone były także preparaty oparte na tiuramie, karboksynie i inne program IW nie zalecał Mankozebu. Myślę, że jest to skutkiem tego, że mankozeb jako zaprawa jest mało skuteczny (zresztą jako środek do oprysku aktualnie też wykazuje niską skuteczność i dlatego w większości przypadków stanowi tylko jeden ze składników preparatów złożonych). Inne programy są często jedynie zbiorem informacji wynikających z etykiet rejestracyjnych i jako takie informują co można zastrosować zgodnie z prawem bez uwzględnienia aktualnego stanu wiedzy o ich skuteczności. Każdy program ochrony jest tylko wskazówka dla użytkownika. Jedynym źródłem informacji o dopuszczalności stosowania danego środka jest aktualna etykieta stanowiąca załącznik do zarządzenia Ministra Rolnictwa w sprawie dopuszczenia danegośrodka do obrotu i stosowania. Z etykietami można zapoznać się na stronie internetowej Ministra Rolnictwa.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki capek. Muszę przyznać, że gdzie jak gdzie ale na stronę Ministerstwa Rolnictwa to jeszcze nie wchodziłem.
Piotek_m -jak teraz wysiejesz bób to on już raczej nie ma szans by zdążył wybiegnąć. Zwłaszcza jeżeli nie będzie miał zbyt gorąco. Pod koniec marca można już sadzić do gruntu (warto przykryć włókniną), jak masz tunel to w połowie marca do tunelu. Ja w zeszłym roku część bobu wysiałem za wcześnie i trochę wybiegł ale skróciłem go o połowę i jeszcze jak ładnie się rozkrzewił. No tyle tylko, że przyspieszenie plonu troszeczkę osłabło.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Przemku, a jaki on był duży jak go tak ciachnąłeś o połowę? :)
pozdrawiam, Anita
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No duży był jakieś 30-40cm. Na mojej stronie pod datą 7.03.2010r. jest jego zdjęcie po cięciu. Starałem się zostawić jakiś większy liść i 2-3 międzywęźla.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zabawa z rozsadą rozpoczęta.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

U mnie też powychodziły z ziemi.
Czy ktoś zna odmianę Samson? Czytałam gdzieś, że smaczna i jak będzie w sklepie nasiennym, to jeszcze sobie dokupię. Ma zielone nasiona.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu odmiana Karmazyn bardzo mi smakowała.
Aniu D. odmiana Samson jest hodowli Plantico Gołębiew. Jak na bób jest dość niska 60-80cm wysokości. Nasiona są podobno bardzo smaczne ale drobne. 1000 świeżych nasion waży 1500g a np. u odmiany Bizon 1000 nasion waży 4300-4400g. Poleca się dla niej bardzo małą rozstawę 30x25cm.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Matko,a mój bób rosnie jak głupi, mimo ze temp. nie przekracza 15 stopni :shock: Boję się, że mi za bardzo wybiegnie i nic z niego nie będzie. Niech juz zrobi się trochę cieplej, to wstawie go do tunelu i może nie będzie tak źle.. :?
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Już takie duże boberki.. :)
wiec spytam dla jasności..
Czyli do gruntu już wysiewać tak|??
Bo ja ciągle czekam.. :roll: chyba na znak z niebios
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

zauważyłem coś ciekawego dotyczącego odmiany BONZO (Przemek o niej pisał jako o wczesnej). Na stronie PNOS informacja: "Rozstawa: 30-50x25 cm".

25 cm odstępu w rzędzie wydaje się bardzo duże jak na bób. Czy roślina ma pokrój uzasadniający tak duże odstępy między roślinami, czy to może po prostu błąd.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- Rusałko ja swój bób będę sadził do gruntu. W tunelu postoi tylko tydzień w celu zahartowania a wysadzany będzie do gruntu na zewnątrz.
Jankielu niestety na temat odmiany Bonzo nie wiem nic więcej niż można znaleźć na stronie Ożarowa. Ale jak wysadzam z doniczki 2-3 rośliny razem to właśnie odległość 25 cm jest ok. Pojedyńcze roślinki można sadzić nawet co 10 cm. No ale są odmiany które się silnie krzewią i wtedy też należy zwiększyć odstęp. Jaki jest Bonzo ? :shock:
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Przemku..
Ale już go wysiałeś w domu tak?
i tak z ciekawości.. ile sadzicie bobu aby się nim można było nacieszyć :)
pytam bo ja nic nie wiem :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Rok temu miałam posiany bób z jednej małej torebki (takiej, jakie sprzedają w sklepach). Miałam z tego ponad 3,5 kg wyłuskanego bobu. W tym roku sieję więcej, bo my bardzo lubimy bób. Siałam 20 lutego do pojemniczków, w tym roku pdobnie.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ja wyjątkowo nie miałam problemu z mszycami. Miałam zarobaczone strąki. Jakoś się te glizdy nazywają,ale zapomniałam.. Mam nadzieję,że w tym roku ich nie będzie, nie chciałabym stosować chemii.
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”