Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Post »

Danusia ja swojego perukowca w tym roku raz w miesiącu podlewałam profilaktycznie roztworem topsinu,niechcę poraz drugi przeżywać stresu z jego chorobą.życzę sukcesów w uprawie roślinek.Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Idąc za Twoją wcześniejszą radą , też profilaktycznie raz w miesiącu podlewałam swoje perukowce topsinem i teraz są okazem zdrowia.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Witam, w przypadku większości chorób grzybowych występujących na roślinach liściastych skutecznie można stosować Topsin 500 SC 0,15 %, lub bardzo dobry preparat o szerszym spektrum na liściaki Amistar 250 SC 0,15 %. Jeśli chodzi o Topsin można go z powodzeniem zastosować do iglastych.
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Ja mam odmianę purpurea, chociaż zastanawiam się, czy to to samo, co purpureus, o czerwonawych listkach, na razie nowy nabytek widziałam jedynie w jesiennych barwach (blednie).
Niektóre zdjęcia Waszych starszych okazów prezentują się świetnie. Wyczytałam, że preferuje gleby wapienne, przepuszczalne, żyzne. Może w tym wapnie tkwi sekret. Na pewno nie lubi zbytniej wilgoci i uwielbia słońce.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A tak się przebarwiał mój perukowiec
Obrazek
Obrazek
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój 'golden' już bez liści, ale purpurowy zrzucił tylko te (chyba) chore liście. Ów nowy pęd nadal na nim tkwi, i pyszni sie cudnymi, zdrowymi, purpurowymi liśćmi. Podlewałam go Topsinem.
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Cilla to wiadomość dla Ciebie

Obejrzałam katalog braci Kurowskich i znalazłam odmianę Perukowiec podolski Royal Purple. Cotinus coggygria.
Pisze jak byk.
Cytuje:Krzew, dorasta do 3 m wys., przyrasta ok. 15 cm rocznie. Liście bardzo ciemno purpurowo-czerwone, często z KARMINOWĄ OBWÓDKĄ. Kwiaty drobne, żółtawe, liczne, dobrze widoczne na tle ciemnych liści. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, półcienistych i suchych glebach.

Tak więc Twó perukowiec jest zdrowiutki.

Mam tę odmianę od lat (nazwę poznałam teraz) i zawsze ubolewałam, że nie ma z daleka widocznych "peruk" tylko drobne kwiatki.
Rośnie w półcieniu więc myślałam, że dlatego.
We wrześniu kupiłam sobie dwie czerwoną i żółtą.Byłam już mądrzejsza i kupowałam konkretne odmiany a nie tylko perukowiec podolski.
A to wszystko dzięki forum. Bo się tu uczę i uczę.
DZIĘKI FORUMOWICZE
Pozdrawiam
ALYS
Lepiej późno niż wcale
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Alys, serdecznie Ci dziękuje za info! Spostrzegawcza jesteś! :wink:
Wszystko się zgadza! Sprawdziłam info i to jest ta odmiana - Royal Purple. W tym roku pierwszy raz zakwitł, obwódki są - jak były. Czyli to ich cecha bo roślina zdrowiuśka! :wink:

Tak, forum jest wspaniałe!

Serdecznie pozdrawiam!
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Kasiu! Cała przyjemność po mojej stronie :D
Pozdrowionka
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Perukowca podolski Royal Purple ma w swoim ogrodzie od 5 lat, w okresie letnim ma piękne purpurowe liście i kwitnie obficie lecz jeszcze niedoczekałem się jego peruk.
I dlatego szukam informacji gdzie i jakie popełniam błędy. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENOBIUSZ pisze:Perukowca podolski Royal Purple ma w swoim ogrodzie od 5 lat, w okresie letnim ma piękne purpurowe liście i kwitnie obficie lecz jeszcze niedoczekałem się jego peruk.
I dlatego szukam informacji gdzie i jakie popełniam błędy.
Zenobiusz, nie popełniasz żadnych, masz taką odmianę po prostu, a perukowca dorodnego i pięknego :)

Poczytaj, co pisze powyżej alys:

Obejrzałam katalog braci Kurowskich i znalazłam odmianę Perukowiec podolski Royal Purple. Cotinus coggygria.
Pisze jak byk.
Cytuje:Krzew, dorasta do 3 m wys., przyrasta ok. 15 cm rocznie. Liście bardzo ciemno purpurowo-czerwone, często z KARMINOWĄ OBWÓDKĄ. Kwiaty drobne, żółtawe, liczne, dobrze widoczne na tle ciemnych liści. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, półcienistych i suchych glebach.

Tak więc Twój perukowiec jest zdrowiutki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli perukowiec podolski o nazwie Royal Purple może mieć albo peruczki, albo kwiaty takie, jak na zdjęciu zenobiusza, to skąd mozna wiedzieć przy zakupie, jakie te kwiaty będą? Czy można to po czymś poznac? Czy rosliny nie są dodatkowo jakoś oznaczane?
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Na stronie szkółki Jagra znalazłam troszkę inny opis, niż podałaś ALYS:
Perukowiec podolski
[Cotinus coggygria Royal Purple]
Krzew szeroko rozgałęziony, wysokości 3-4 m, czasem wyrasta w małe drzewa. Pędy nagie, zawierające sok o ostrym zapachu. Drewno żółtawe. Liście skrętoległe, opadające na zimę, pojedyncze, całobrzegie, nagie, szerokoeliptyczne, u nasady klinowate i zbiegające po ogonku, na wierzchołku zaokrąglone, od spodu sinozielone, długości 3-8 cm. W jesieni przybierają piękną, czerwonopomarańczową lub żółtą barwę. Roślina poligamiczna ( w obrębie tej samej wiechy kwiaty męskie, obupłciowe i niedorozwinięte). Kwiaty drobne, zielonkawożółte, zebrane w duże, luźne, szczytowe wiechy. Kwitnie w końcu maja. Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny. Owoce - suche pestkowce długości do 4 mm, osadzone na długich szypułkach wśród pierzasto owłosionych rozgałęzień wiechy.
Występuje od południowo-wschodniej Europy do Chin i Himalajów. Rośnie w rejonach o suchym, gorącym, kontynentalnym klimacie, na suchych, słonecznych skłonach wśród zarośli innych krzewów, zawsze na glebach wapiennych. Krzew uprawiany w Europie już od XVII w. Często spotykany w starych parkach. Bardzo wytrzymały na niskie temperatury i na suszę. Najlepiej rośnie na glebach bogatych w wapń, na ciepłych, słonecznych miejscach. Szczególnie dekoracyjny w okresie po kwitnieniu (od lipca do września).

To mi pasuje bardziej o tyle, że te peruczki to owocostany. Na logikę laika, najpierw musi kwitnąc a potem powinno zawiązać owoce. Więc zółte kwiatuszki nie mogą być zamiast peruczek :)

Izo
:)
To może zamiast wątpliwej odmiany Royal Purple, lepiej zakupić odmianę Perukowca podolskiego Foliis purpureis ? Na pewno tworzy peruczki, ma ciemnoczerwone liście, podobny wzrost (do 4m.), przyrosty roczne i warunki uprawy.

Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo może to dwie różne odmiany???
Cotinus coggygria 'Foliis purpureis' lub Cotinus coggygria 'Royal Purple'? no nie wiem...
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Kocurku, właśnie dopisywałam odpowiedź dla Chatte w tym samym czasie co Ty :)
Tak, to 2 różne odmiany. Ale zauważ, że ten opis, który cytowałam, dotyczy też Royal Purple.

:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”