Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku Twoja tojeść jest piękna jak moją kupowałam na allegro
też mi się podobała przez ciekawe kwiaty, ale ma tylko jeden
kwiatek jeszcze taki mizerny i zamiast krzywy to jest prosty,
ale go przesadzę a dam mu szansę bo może potrzebuje czasu
do aklimatyzacji u mnie.
Spodobał mi się u Ciebie pomysł z mini skalniaczkiem w beczce,
myślę jak Twój pomysł wykorzystać do stworzenia kącika ziołowego
na tarasie , jeśli pozwolisz.

500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

dzień dobry Jacku..:)

wszystkie nasze roślinki są kochane i jest nam przykro, kiedy chorują... :cry:
dalie są piekne " w portretach"...
czekam na zdjęcia w pełni ich rozkwitu i urody...
kombinacje...
przypomniałeś mi, że kiedyś posiałam kabaczki obok patisonów i miałam wtedy różne zdziwienia i kombinacje ;:1
fajnie, że na coś się przydałam...
mam na myśli ziołowe poletko... :D
wierzby faktycznie są kruche i źle znoszą wichury...
ale będziesz miał za to materiał do swoich aranżacji...
czytałam, że drzewa podczas wichur pozbywają się niepotrzebnych gałązek...
taki zabieg kometyczny... :D
jestem ciekawa Twojego ogrodu, więc będę go odwiedzała...
dziękuję za zaproszenie...

a tymczasem pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu życzę... ;:2
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p

Post »

zrobiłam chyba jakiś mętlik, ale myślałam, że jak zacytuję Twój post, na który odpowiadam, to ukaże się on w okienku...
cóż, muszę się jeszcze uczyć...
przepraszam...
Kwiatuszki Ewy
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje nowe nabytki są na razie mało fotogeniczne. Przywiozłam sobie dwa różne ciemierniki ( nie wiem jak się u mnie zaaklimatyzują, bo mam raczej kwaśną glebę), dwie sadzonki szałwi omszonej (chyba), jakieś iryski i coś czego nawet właścicielka nie zna nazwy - są już tylko same listki, troszkę podobne jak u goździków. Na wiosnę się wszystko wyjaśni. A wiesz,że moja "domowa" delosperma ma pączka i lada dzień zakwitnie? Muszę przyznać,że od jesieni ładnie się rozrosła a przecież skubnęłam 5 cm kawałeczek - wakacje na balkonie jej wybitnie służą. Jak tylko zrobię jej fotkę to pokażę Ci. ;:7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Nic się nie stało Ewa. Domyśliłem się, że mnie cytujesz. Ażeby to zrobić poprawnie, należy przed rozpoczęciem odpowiedzi nacisnąć dymek i wtedy otworzy Ci się okno do wpisania odpowiedzi wraz z wklejonym już cytatem.
Ja również posadziłem wszystkie dyniowate razem i teraz są tego efekty - jakieś mniejsze są zagłuszone przez większe. Ale sadziłem je byle jak, bo wtedy nie miałem jeszcze nic zrobione w ogrodzie. Cieszę się, że w ogóle mam z tego plony.
Tak, ogródek ziołowy jest w trakcie przygotowania. A z wierzb mam dużo gałęzi i kory więc myślę nad spożytkowaniem tego w ogrodzie.

To będę czekał Izo na zdjęcia Twoich nowych roślin i delospermy. Patrzę na moją z nadzieją, że też wypuści kolejne kwiaty, bo na razie cisza. Za to zakwitła obok portulaka! Jutro porobię zdjęcia
Ciemierniki powinny dać sobie radę na kwaśnej ziemi, choć trochę ją zmieszaj z niekwaśną ziemią. Parę dni temu sadziłem ciemiernika błękitnawego
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Uwielbiam Jacku te spektakle na niebie!
U mnie wczoraj niebo było niesamowite!
Oczywiście nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zdjęć - to już chyba jakaś
mania? :wink: A może dlatego, że mieszkam na ostatnim, 8 piętrze i jestem trochę bliżej góry?

Piękne zdjęcie popłocha (o rany! nawet nie wiedziałam, że tak się nazywa)
i pięknie to napisałeś ...

No i znowu podsunąłeś mi pomysł - przecież ostatnio ścieliśmy wielgachną gałąź
wierzby i teraz biedna wala się pod drzewem z zasuszonymi liśćmi. Muszę się jej
przyjrzeć! Dzięki! :D

O tym odczuwaniu przez rośliny też czytałam i uważam, że coś w tym na pewno
jest! ;:333
No ja tam mam problemy z ich wyrzucaniem. :? Nie lubię i tyle. No chyba, że wiem, iż już nic
kompletnie z delikwenta nie będzie.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz,że sadziłeś błękitnawego ciemiernika...A skąd takie cudo masz? Chyba jeszcze nie widziałam takiego. Moje pewnie będą typowe: biały i różowoczerwony. Nawet właścicielka nie była pewna w jakim kolorze są te sadzonki. Z tą panią to ciekawa sprawa: jest to znajoma mojej Mamy. Pani dość wiekowa, kocha prace na działce i kwiaty. Ma ich mnóstwo, ale większości nazw nie zna a już tym bardziej wymagań konkretnych roślin. W miarę swoich możliwości i mizernej wiedzy co nieco Jej nazwałam i poradziłam gdzie powinno rosnąć. Mam już swój wątek, więc zapraszam Cię w odwiedziny. A jak tam posuwają się prace nad wykorzystaniem wiatrołomów?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wisienko! Zachody słońca to fantastyczny temat do fotografowania :!: Kiedyś byłem w restauracji-galerii, gdzie była wystawa zdjęć z samymi zachodami. Cudo!
Ja też nie tak łatwo pozbywam się roślin - nawet kiedy zbrzydną. No ale jak widzę, że już nie da się uratować, to przynajmniej pożytkuję je na kompoście - niech przynajmniej urzyźnią glebę. Podobnie zresztą zrobiłem z połamanymi gałązkami wierzby po ostatniej wichurze- rozdrobniłem je, ile się dało i na kompost! Przez nie już mi brakuje miejsca na kompoście i muszę robić następny. Z dużych gałęzi może porobię paliki a z nich obrzeża rabat. Takie rozwiązanie świetnie się sprawdziło u moich rodziców, tyle że oni zrobili to z brzozy, która ma piękną korę. Ale myślę, że te wierzbowe też się nadadzą.
No i zostały duże konary. Nawet nie myślałem, że w tak krótkim czasie będę miał tyle konarów! Wystarczyło jedna wichura :) Więc te są najcenniejsze, i oprócz aranżacji naturalistycznych z konarem w roli głównej obmyślam nad robieniem takich naturalistycznych obwódek... Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie...
No to czekam na kolejne zachody z ósmego piętra jak i z Kotliny :wink:

Witaj Izo! Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że ciemiernik błękitnawy to taka rzadkość. Ale właśnie się o tym przekonałem, szukając informacji o nim w necie. Owszem jest, ale jego odmiana o purpurowych liściach. Ale nie wiadomo, czy to nie będzie ciemiernik korsykański, bo te dwa gatunki są mylone z sobą. Ale doczytałem się, że kwiatki to on ma zielonkawe, a nazwa jest związana raczej niebieskawym kolorem liści. W każdym razie cieszę się z tej roślinki, a mam ją z maleńkiej sieweczki, która gdzieś się rozsiała.
A ta Pani, od której dostałaś ciemierniki to prawdziwy skarb, nawet jeśli nie wie, co jak się nazywa. Szperanie i dopasowywanie nazw to też bardzo wciągające i odkrywcze! Ja to bardzo lubię. Dobrze, że teraz możemy przesyłać i pokazywać zdjęcia naszych niezidentyfikowanych roślin, bo inni mogą nam pomóc.
Zazdroszczę Ci tego ciemiernika różowoczerwonego. Czy on jest od początku taki, czy się przebarwia z białego? A może masz jego zdjęcie? Pozdrawiam ślicznie!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałem pokazać nową rabatkę, ale niebo się zachmurzyło i zdjęcia z fleszem nie wyszły zbyt dobrze więc tylko pojedyncze kwiatki. Ale właściwie to główna ozdoba tej rabaty - kwitnące rudbekie. Pozostałe rośliny jeszcze nie kwitną.
Obrazek Obrazek

A oto moje dalie targane wiatrem i cała rabatka daliowa, której już nie będzie w przyszłym roku. To były moje pierwsze nasadzenia w tym ogródku - po prostu odchwaściłem kawałeczek ziemi przy siatce, by posadzić więdnące bulwy. A właściwie to chciałem pokazać moje nowe skarby - dwa znalezione kamienie granitowe!
Obrazek Obrazek

To taki kącik dla roślin lubiących słoneczko. Znalazłem im miejsce pod starym trzepakiem i ciągle przybywa tam roślin, bo pod samym murem za ciemno.
Obrazek

No i but. Jak go tylko zobaczyłem, wiedziałem, że coś w nim będzie rosło. Szczawikom chyba w nim dobrze.Te z kolei chronię przed słońcem, bo wystarczył jeden dzień w bardziej odkrytym miejscu, by im przypaliło listki.Obrazek
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Jacku kolejna ciekawa aranżacja :)
Gratuluje nowej rabaty.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katarzynka pisze:Jacku kolejna ciekawa aranżacja :)
Gratuluje nowej rabaty.
Dzięki Kasiu! Jest jeszcze jedna rabatka do pokazania, i jutro postaram się wkleić zdjęcia
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

a wiec spokojnej nocy życzę i do jutra, dobranoc.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te szczawiki są bardzo wrażliwe na słoneczko.Ja hoduję je w domu na parapecie. Na działce mam dwie inne odmiany i muszę powiedzieć,że fajnie radzą sobie w gruncie. Co do ciemierników to trudno mi coś powiedzieć. Moje są malutkie, a u mojej p.Hani o tej porze roku są tylko liście. W każdym bądź razie ma Ona kilka dużych kęp i sporo malutkich sadzonek. Ja niestety już 2 sadzonki kupione na allegro zmarnowałam wiosną. Mam nadzieję,że tym razem pójdzie mi lepiej. Twoje pw odebrałam - jak zrobię paczuszkę to dam Ci znać. A zachody słońca to moja słabość od wielu,wielu lat. Jak znajdziesz wolną chwilkę to zapraszam na spacer do mojego powoli powstającego ogródka.
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Jacku bardzo ciekawie zapowiada się Twój nowy ogódek bo z tego co pamiętam to stary miałeś w Jastrzębiu :lol:
Masz śliczne roślinki,a widoki niesamowite pozdrawienia z Jastrzębia :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p

Post »

dzień dobry Jacku... ;:113
fajny pomysł z tym butem zamiast donicy...
a szczawiki takie " niesmiałe"...:)
u mnie rosły na balkonie z zachodnią wystawą...
i były bardziej ekspresyjne...
pięknie kwitły całe lato...
a na zimę bulwki wyjmowałam z doniczek i przechowywałam jak inne ...

nie będzie w Twoim ogrodzie dalii? dlaczego?

p.s. najpiękniejsze zachody słońca widywałam jak mieszkałam na Wybrzeżu...

pozdrawiam cieplutko ...
ewa
Kwiatuszki Ewy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”