Pozdrawiam serdecznie

'Van' jest tu najlepszym z możliwych wyborówaga13 pisze:to ja tez podłącze się pod temat zapylaczy 8)
jak to bywa z amatorami wiedza przychodzi z czasem ...
zakupiłam Summit i Buttnera Czerwoną ...a później znalazłam hasło zapylacze... i mam pytanie czy Van będzie odpowiedni do obu a może coś lepszego?
aga13 pisze:...a drugie pytanie czy jest jakiś sposób rozpoznania odmiany 10 letnich czereśni bo pięknie kwitną a nie owocują.... i dobrania do nich zapylacza?
Raczej - w miarę możliwości - powinno unikać się takich sytuacji... czy choroba wystąpi w przypadku młodych nasadzeń - zależy od wielu czynników (stopnia porażenia "poprzednika", dokładności w usunięciu pozostałych części starej rośliny, aktywności bakteriozy - w końcu - warunków klimatycznych)... niemniej jednak potencjalne zagrożenie jest oczywiście większe, niż gdybyśmy posadzili drzewko w innym miejscu. Szczególnie dotyczy to czereśni i wiśni - w nieco mniejszym stopniu pozostałych gatunków pestkowychmarkpm pisze:Czy w miejscu/obok miejsca gdzie rosła/rośnie zakażona czereśnia można sadzić nowe drzewo?
Oczywiście, że takKrzysztof usun. pisze:...Jednak moja praktyka pozwala mi Cię uspokoić,7 m w zupełności powinno wystarczyć.
Sadź i śpij spokojnie.Oczywiście o ochronie zapobiegawczej nie zapominaj.