Nawożenie trawnika
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rodzaj nawozu do trawnika a proporcje NPK - pytanie
Yara Mila to nic innego jak polifoska prawie lub lubofoska.
Zostaw co masz.
Trawnik przy 8% jest zdrowy i zielony i jak 1 na miesiąc rzucisz taki nawóz, czyli jak kupisz 50kg za 50-60zł to masz na cały sezon.
Trawa nie będzie rosła jak szalona, a będzie sobie zdrowo rosnąć wolno.
Pod koniec września PK rzucasz.
Zostaw co masz.
Trawnik przy 8% jest zdrowy i zielony i jak 1 na miesiąc rzucisz taki nawóz, czyli jak kupisz 50kg za 50-60zł to masz na cały sezon.
Trawa nie będzie rosła jak szalona, a będzie sobie zdrowo rosnąć wolno.
Pod koniec września PK rzucasz.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Re: Jaki nawóz do trawnika?
A jaki nawóz polecacie żeby trawa była zielona, mało rosła i ... potrzebuje na 2000m2 

Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
Najlepiej saletrę CAN ( nie zakwasza ) z Azotów dostaniesz za niecałe 100 PLN za duży worek (30 lub 50 kg - nie pamietam) w GS, w Łodzi np w Ksawerowie. Kolega XOO to specjalista może by coś doradził ? Na jesieni to jakieś nawozy z jak najmniejszą ilością azotu (też najtaniej w GS).
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rafal111 pisze:... żeby(...) mało rosła
Jarek_Lodz pisze:Najlepiej saletrę

No to będzie mało rosła

Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Jak ktoś znajdzie sposób dostarczenia azotu (i magnezu, i manganu, i potasu) do traw tak by jeszcze SPOWOLNIĆ wzrost to będzie miał niezły biznes. Chcesz mieć ładny, soczystozielony i gęsty trawnik - to niestety trzeba się liczyć z szybkim wzrostem i częstym koszeniem.
Ja miałem w ubiegłych latach większą ilość azofoski i tym sypałem - było ok. Teraz kupiłem typowy do trawników z mchem (trawnik pod drzewami więc tam łatwo mech wrasta) i też jest jak najbardziej ok, a może nawet lepiej bo jest regularnie nawożony co 3 tygodnie i koszony co tydzień (ale szczytowo będzie to niestety aż 2x w tygodniu).
Ja miałem w ubiegłych latach większą ilość azofoski i tym sypałem - było ok. Teraz kupiłem typowy do trawników z mchem (trawnik pod drzewami więc tam łatwo mech wrasta) i też jest jak najbardziej ok, a może nawet lepiej bo jest regularnie nawożony co 3 tygodnie i koszony co tydzień (ale szczytowo będzie to niestety aż 2x w tygodniu).
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
Przyznaje, ze zastosowalem skrot myslowy.
Nawoz do trawy - saletra. Niestety bedzie rosla (wrecz bedziesz slyszal jak rosnie). Raz nawet dalem mocznik (niestety zakwasza, wiec na jesieni kreda), efekt piorunujacy, ogrodnik jak zobaczyl jak trawa wygladala (soczysta, ladny kolor), to byl w szoku.
Nawoz do trawy - saletra. Niestety bedzie rosla (wrecz bedziesz slyszal jak rosnie). Raz nawet dalem mocznik (niestety zakwasza, wiec na jesieni kreda), efekt piorunujacy, ogrodnik jak zobaczyl jak trawa wygladala (soczysta, ladny kolor), to byl w szoku.
-
- 200p
- Kontakt:
A jakiś bez azotu? Nie będzie wtedy rosła?
Jest taki?
Jest taki?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- gemciu83
- Kontakt:
Jak chcesz by trawa nie rosła zniszcz ją i załóż plastik.
Kup sobie unifoskę II lub polifoskę 4, 5 nawet 6.
Mają one mało N (azotu), więc trawa nie będzie rosła jak szalona.
Dostarczysz więcej PK to o czym reklamodawcy u Mai mówią.
Koszt worek 50kg od 50 do 100zł może ciut więcej zależy czego.
Na 2000 m kw będziesz potrzebował:
Unifoska II 100kg
Polifosk 4 25-30kg
Polifosk 5 20-25kg
Polifosk 6 10-12kg.
Podawać może taki nawóz co 4 tygodnie lub rzadziej jak Ci nie zależy na wzroście.
Kup sobie unifoskę II lub polifoskę 4, 5 nawet 6.
Mają one mało N (azotu), więc trawa nie będzie rosła jak szalona.
Dostarczysz więcej PK to o czym reklamodawcy u Mai mówią.
Koszt worek 50kg od 50 do 100zł może ciut więcej zależy czego.
Na 2000 m kw będziesz potrzebował:
Unifoska II 100kg
Polifosk 4 25-30kg
Polifosk 5 20-25kg
Polifosk 6 10-12kg.
Podawać może taki nawóz co 4 tygodnie lub rzadziej jak Ci nie zależy na wzroście.
-
- 200p
- Kontakt:
jeden z nich co 4 tygodnie tak?
- gemciu83
- Kontakt:
Tak i Nie.
Bo jeżeli chcesz wzmacniać system korzeniowy to pytanie czy już czymś sypałeś na trawnik, czymś z PK ?
Pytanie ile dawek chcesz jeszcze podać bo max z 2 podasz jeszcze tylko no 3 to już max maxów
Gleba słaba - piasek, może glina ? Czy też raczej lepsza gleba ?
Bo jeżeli chcesz wzmacniać system korzeniowy to pytanie czy już czymś sypałeś na trawnik, czymś z PK ?
Pytanie ile dawek chcesz jeszcze podać bo max z 2 podasz jeszcze tylko no 3 to już max maxów

Gleba słaba - piasek, może glina ? Czy też raczej lepsza gleba ?
-
- 200p
- Kontakt:
Gleba słaba z piaskiem, gliną - jak upał to zeschnięta na kamień.
Sypałem na wiosnę azofoską.
Sypałem na wiosnę azofoską.
- gemciu83
- Kontakt:
Jeżeli jej skład to NPK 13,3-6,1-17,1% i ile tego podałeś na te 2000m kw ?
-
- 200p
- Kontakt:
dałem 1 worek 25kg na połowe
- gemciu83
- Kontakt:
Powinieneś kupić sobie Unifoskę 2 o składzie 4-12-12% NPK.
Dawka 60-70kg na 1000m kw. Także potrzebujesz 120-140kg tego nawozu by dostarczyć już w jednej dawce całego pokarmu.
Podziel to na 3 dawki to podasz teraz jedną np jutro. Kolejną za 4 tyg. i kolejną za 4 tyg. po drugiej porcji.
Daj to na suchy trawnik i podlej lub przed deszczem rzuć. Teraz to i rosy to rozpuszczą.
Dawka 60-70kg na 1000m kw. Także potrzebujesz 120-140kg tego nawozu by dostarczyć już w jednej dawce całego pokarmu.
Podziel to na 3 dawki to podasz teraz jedną np jutro. Kolejną za 4 tyg. i kolejną za 4 tyg. po drugiej porcji.
Daj to na suchy trawnik i podlej lub przed deszczem rzuć. Teraz to i rosy to rozpuszczą.
-
- 200p
- Kontakt:
ok dziękuję bardzo