Ranczo Nokły - Tadeusz48
Witajcie Tadeuszu i Zofio...I ja odwiedziłam wasze piękne Nokły i jak wszyscy odwiedzający was forumowicze jestem pełna uznania dla waszego dzieła w upiększaniu tego skrawka ziemi. Tacy "blokowicze" jak ja płacą ciężkie pieniądze aby pobyć w takim miejscu jak twoje, a ty z rodziną tam po prostu żyjesz. Sądząc z twoich zdjęć, to jesteśmy w podobnym wieku...też jestem emerytką już od 12 lat, a więc stary portfel i kombinuję jak by tu kupić jakąś roślinkę
i porozpieszczać wnuczki /5/, zadbać o zdrowie...itp Uściski dla wnuczków i pozdrowienia dla rodzinki 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
-
tadeusz48
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czekamy , nie tylko my ,ale roślinki i to co w stawie. Tadeusz.zyta.malek pisze:Mam nadzieje że Twoje zaproszenie na Rańczo jest aktualne ...więc odwiedzimy Was w niedzielę aby (wypróbować) Waszą werandę ha!,ha!...już się ciesze:) IIIIIIIIIII do MMMiłego....
Mam nadzieję że już przymrozków nie będzie ,bo przecież okna nie zamknę,

Nawet nie wiem co to kwitnie?,

Zostało jeszcze kilka zdjęć podczas "lotu balonem"

- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zazdrościsz mi Bogusiu ...bo jest czego... przyznam się że byłam u Tadeusza trzy lat temu...i właśnie wtedy już było tam bajecznie... a teraz to ..., już wyobrażam sobote i czekam na ten dzień...i na pewno będą fotki...i "pożrę" wzrokiem ten kwiat którego Tadeusz nie zna nazwy...A piszę takim stylem że boję się , aby , aby - MODZIOWI się chociaż trochę zaczęło podobać hi,hi, ...Skacząc w górę pozdrawiam...Bogumiła pisze:Zyto,zazdroszczę ci,że jedziesz na ranczo do Tadeusza.Dasz dużo fotek z tej wizyty?Rybki tam czekają na ciebie i wygodna weranda i aż mnie ściska,że cię takie szczęście spotkało,ale napiszesz nam jak było ok?
-
tadeusz48

rogalm1 pisze:Tadeuszu a co tam w szklarni na oknie się zadomowiło?
W niedzielę nic nie było, wczoraj było samo gniazdko, dzisiaj zauważyłem 1 jajeczko, a lokatora nie widziałem. W każdym krzaczku są gniazdka, ale żeby w tunelu z pomidorami to już chyba przesada i to blisko drzwi. Nie wiem jak będę korzystał z tunelu,pomidory mi przez gniazdko zmarnieją
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Tadzinku, domek -świetny!
Iście amerykański
A huśtaweczka na ganku, to moje niedościgłe marzenie ( nie mam ganku, a pod pergolą za mało miejsca
).
Świetnie to urządziliście.
Znajomi tak się zakochali w ogródkowym, letnim zaciszu, że w końcu...przerobili letni domek, na całoroczną siedzibę.
Może i Was to czeka ?
Iście amerykański
A huśtaweczka na ganku, to moje niedościgłe marzenie ( nie mam ganku, a pod pergolą za mało miejsca
Świetnie to urządziliście.
Znajomi tak się zakochali w ogródkowym, letnim zaciszu, że w końcu...przerobili letni domek, na całoroczną siedzibę.
Może i Was to czeka ?
-
tadeusz48

Kto wie? Na razie główną przeszkodą jest brak prądu ( mam do dyspozycji agregat prądotwórczy). W tej chwili odległość od kabla energetycznego wynosi 340 metrów. Zakład Energetyczny w ramach stawki za podłącze realizuję łącza o długości do 200 metrów. Za ponadnormatywne 140 metrów trzeba zapłacić dodatkowo ( dane sprzed 2 lat) po 30 zł za każdy metr powyżej 200 metrów, łatwo policzyć musiałbym wyłożyć dodatkowo 4200 zł. Wolę poczekać aż odległość kabla energetycznego od mojej działki zmniejszy się poniżej 200 metrów, zwłaszcza że wszyscy z rodziny wolą na działce słuchać śpiewu ptaków, niż głosów z telewizora czy radia.Może i Was to czeka ?
-
tadeusz48

Wielkie zdziwienie przeżyli dzisiaj moi sąsiedzi zza rzeki., gdy wieczorem przyjechali po siano z łąki. Stwierdzili że nie ma siana i musiał je ktoś ukraść. Dopiero po obejrzeniu zdjęć zrobionych przeze mnie , poszli szukać swojego siana na polach uprawnych. Schnące siano zostało porwane wysoko w górę przez wir powietrza jak "tornado".

- harwi

- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojej, jak tu ślicznie, cudownie po prostu dech zapiera. Rybki, grzybki lasy pola woda po prostu marzenie. nie dziwie się, że wszyscy do Ciebie lubią jeździć i wnuki mają gdzie się wyszaleć SUPER
Podobają mi się twoje rozwiązania technicze. Fajny palenisko tez myslałam o takim ale nie wiem z jakich materiałów go samemu wykonać. Twój jest własnoręczny czy kupny?
pozdrawiam Ciebie i cała rodzinkę
Podobają mi się twoje rozwiązania technicze. Fajny palenisko tez myslałam o takim ale nie wiem z jakich materiałów go samemu wykonać. Twój jest własnoręczny czy kupny?
pozdrawiam Ciebie i cała rodzinkę
-
tadeusz48

Dziękuję za odwiedziny i pozdrowienia.
ANULO- Te zdjęcia z lotu ptaka to dopiero była gimnastyka dla mnie, dziękuję za podpowiedź dot. czosnku, nie wiedziałem że czosnek może tak kwitnąć, myślałem ze tylko tak jak na zdjęciach poniżej.
HARWI- Palenisko wykonałem sam, to co w ziemi do wykopany dołek obłożony z boku 5 sztuk krawężnika chodnikowego. Górna część jest w całości ze skupu złomu , ruszt można obracać w lewo lub w prawo, podnosić do góry lub dołu( w zależności od wysokości płomienia na ognisku).
ANULO- Te zdjęcia z lotu ptaka to dopiero była gimnastyka dla mnie, dziękuję za podpowiedź dot. czosnku, nie wiedziałem że czosnek może tak kwitnąć, myślałem ze tylko tak jak na zdjęciach poniżej.
HARWI- Palenisko wykonałem sam, to co w ziemi do wykopany dołek obłożony z boku 5 sztuk krawężnika chodnikowego. Górna część jest w całości ze skupu złomu , ruszt można obracać w lewo lub w prawo, podnosić do góry lub dołu( w zależności od wysokości płomienia na ognisku).
-
tadeusz48

Że takie czosnki mam to wiedziałem,

Kwitnąca kolkwicja,

Tamaryszek mocno ucierpiał ( dużo suchych gałązek) ale zakwitł ,

Krzew Mojrzesza( o białym kolorze zakupiony w ub.roku zdjęcia nie będzie gdyż w wyniku nieostrożności złamał się)

Kalmia wąskolistna pięknie zakwitła ,

Nie wiem jak się ta bylina nazywa ale tworzy ładne kobierce,

Wajgelia, jedna z kilku odmian jakie mam ,

Piwonia "czerwcowa"

Miejscowa roślina nie znam nazwy, nie sieję jej ,a co roku kwitnie,

Musiałbym przeczytać atlas rślin by podać nazwę tej byliny.