Grusza - choroby i szkodniki
Liście na gruszy - czy to Szpeciel?
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W szkółkach gatunki żerujące wewnątrz tkanek roślinnych (pod skórką liści) trzeba zwalczać jak najwcześniej, ponieważ na roślinie przebywają one przede wszystkim w okresie wychodzenia z kryjówek zimowych. Następuje to już w okresie pękania pąków. Nieco później (początek ukazywania się liści) można przystąpić do zwalczania gatunków wolno żyjących na powierzchni roślin, tj. żerujących na dolnej stronie liści.
Zabiegi należy wykonywać głównie wiosną (kwiecień, maj i czerwiec) powtarzając je 3 lub 4 razy, aby zniszczyć wszystkie formy rozwojowe (jaja, nimfy i dorosłe osobniki). Do zwalczania szpecieli można używać preparatów wymienionych w aktualnym "Programie ochrony roślin sadowniczych". Ostatnio do zwalczania pordzewiacza jabłoniowego poleca się także fungicyd Euparen Multi 50 WG w dawce 2 kg/ha.
O preparat zapytaj w ogrodniczym
Zabiegi należy wykonywać głównie wiosną (kwiecień, maj i czerwiec) powtarzając je 3 lub 4 razy, aby zniszczyć wszystkie formy rozwojowe (jaja, nimfy i dorosłe osobniki). Do zwalczania szpecieli można używać preparatów wymienionych w aktualnym "Programie ochrony roślin sadowniczych". Ostatnio do zwalczania pordzewiacza jabłoniowego poleca się także fungicyd Euparen Multi 50 WG w dawce 2 kg/ha.
O preparat zapytaj w ogrodniczym
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aro, mam dokładnie taki sam problem; Bonkreta posadz. 1 kwietnia tego roku, obsychają jej listki, zero nowych przyrostów, wygląda na to, że sie nie przyjmie. Jak wypuściła te listki gdzieś w połowie kwietnia, (widocznie na tyle jej sił starczyło) tak tkwią powoli obsychając. Mam zdjęcie, ale mi się fotosik buntuje. U ciebie jest chociaż troszkę przyrostu a u mnie kompletnie nic-zero,
Poczekamy, może ktoś wyda wyrok: klapa - wyrzucić, lub jeszcze poczekać!
Poczekamy, może ktoś wyda wyrok: klapa - wyrzucić, lub jeszcze poczekać!
-
-
Do wykopanego dołka wrzuciłam łopatę podłoża pieczarkowego, przesiekałam łopatą i przemieszałam, to przysypałam ziemią wybraną z dołka i dopiero na tę ziemię posadziłam drzewko, tak by korzenie gruszy nie dotykały bezpośrednio tej mieszanki. Oprócz gruszy w tym samym dniu i w ten sam sposób sadziłam też wiśnię Pandy i węgierkę Tolar, obydwa pozostałe drzewka mają się świetnie i mają już spore przyrosty. Czekam cierpliwie co się z nią stanie, oprysk miedzianem robiłam w I połowie kwietnia na wszystkich owocowych drzewkach, tę gruszę jak i pozostałe nowe nabytki też oczywiście prysnęłam.
Tylko ta grusza taka jakas niewydarzona!
Tylko ta grusza taka jakas niewydarzona!