Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

:)

Post »

Głowa mnie rozbolała od tych pieknych roślin....
Kiedy moje będą takie urokliwe....
rany ja chce przyspieszyć czas i cieszyć się moimi :)

Moje hosty malutkie dopiero co posadzone.... tak jak Joli w ubiegłym roku..
ale za rok też będą piękne i wtedy pokaże Wam fotki

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników tych roślin
Hanna :D
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dwa lata temu podzieliłam dużą hostę na 5 części
i w poszukiwaniu cienia
posadziłam pod brzozą.
Teraz kwitną i zlewają się z gałązkami brzozy.

Obrazek
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Niesamowity efekt :shock: :D Super to zrobiłaś Julio :lol: ;:333
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

A ja zrobiłam taki zestaw
Obrazek

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

u mnie rosną sobie tak Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Piękny kącik pod klonem znalazły sobie u Ciebie hosty - .:D pięknie się prezentują
PS) Dolnośląskie - czyli jesteśmy chyba sąsiadami. :shock:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Co sądzicie o tych korzonkach? Myślę ,że będą dobrym towarzystwem dla przedszkolaków.Dwa dni czyszczenia, ale chyba było warto :)

Obrazek

Pozdrawiam-Tomasz
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Korzonki są super i na pewno będą się pięknie komponowały z każdą rośliną. Żeby tyle pracy nie poszło na marne ,warto byłoby je przelakierować jakimś nie błyszczącym lakierem, żeby zabezpieczyć przed zbyt szybkim rozkładem drewna.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wyglądają one na korzenie drzew owocowych - dlatego raczej długo nie wytrzymają. Oczywiście to niedługo to na pewno kilka lat. :wink:
Proponuję użyć do impregnacji drewnochronu (kolor to już Twoja decyzja i upodobania - ja używam "tik"). Nie używaj żadnych lakierów - będą się łuszczyć. :?

PS) Ja pozbyłbym się jeszcze trochę odstających drobniejszych fragmentów korzenia, aby została bardziej zwarta bryła, mogąca stanowić tło bądź ozdobny element przestrzenny. Przy dużej ilości drobnych korzeni to właśnie one będą dominować i przyciągać wzrok a nie rośliny.
Oczywiście jest to tylko mój sposób patrzenia na (korzenie) drzewo w ogrodzie i nie należy brać tego jako wskazówkę, ale odmienny sposób patrzenia. Takie dekoracje to rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje - każdy może mieć inny.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
bożena170365
500p
500p
Od: 17 lut 2008, o 22:48

Post »

Wasze zakątki z udziałem host są piękne............. :D od pewnego czasu i mnie zauroczyły...,mam na razie 3 odmiany ale nie wiem jak sie nazywają..........choruje jeszcze na odmianę z żółtymi i niebieskawymi liśćmi..... w najbliższym czasie postaram sie wkleić zdjęcia
Pozdrawiam, Bożena
Zapraszam do mojego ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12693
bożena170365
500p
500p
Od: 17 lut 2008, o 22:48

Post »

A oto ona:

Obrazek
Pozdrawiam, Bożena
Zapraszam do mojego ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12693
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Post »

Moja fascynacja hostami trwa od niedawna, ale i tak dorzucę swoje 3 grosze do tego wątku.

Według mnie, hosty najładniej wyglądają w kompozycjach z innymi, niskimi gatunkami roślin lub pojedynczo.
W skupiskach prezentują się jakoś tak ciężko. Wyjątkiem są sytuacje gdy funkie rosną:

- w linii, na skraju zadbanego trawnika czy chodnika (gładka powierzchnia wydobywa urok niesfornych liści)
- nad brzegiem dużego stawu (imitując dzikie zarośla. Najlepsze są odmiany o wyraźnym unerwieniu, przypominającym fale. Przy małym oczku tylko pojedyncza hosta, bo inaczej gubią się proporcje i efekt jest komiczny),
- wokół pomnika czy ogrodowej rzeźby
- pod starym, monumentalnym drzewem (ale tutaj z umiarem. Odmiany pstrokate urozmaicą grę swiateł w cieniu korony )
- w bardzo kolorowych zestawieniach.

W pozostałych przypadkach ogród przeładowany hostami ma duszną atmosferę i brak mu harmonii. Niekiedy przypomina pole kapuściane. No i pod koniec lata sfatygowane liście robią ponure wrażenie

Mam nadzieję, że za rok zamieszczę tu zdjęcia swojego ogrodu po zmianach. Obmyślam jeszcze dobór roślin do mojej Sum and Substance i mam dylemat, bo nie wiem czy iść bardziej w klimaty leśne (kopytnik, żurawki, świecznice, barwinki, zawilce, brunnery, miniaturowe rododendrony itp.) czy bardziej w Jurrasic Park (bananowce, kany, paprocie, bambus, trawa pampasowa, gunnera, liliowce, araucaria itd.)
Awatar użytkownika
kicia1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2008, o 23:44

Post »

Po Babci odziedziczyłam zwykłą fortunei albomarginatę i na tym kończyła się moja znajomość host.
Kilka lat temu przywędrowała do ogrodu Sum,za nią Blue Diamond, Grand Master, Christmas Tree, Albopicta ..... i tak wprowadzają się do mojego ogrodu coraz to nowe, zjawiskowe liściory. Jest ich około czterdziestu. Około, ponieważ podejrzewam, że z powodu bałaganu w szkółkach niektóre, zwłaszcza zakupione w tym roku, mogą okazać się powtórkami.
II kącik hostowy dziś wygląda nieco inaczej. Trochę się rozrósł. Zdjęcie pochodzi z 2006r.

Obrazek

A to pierwszy założony z pięć lat temu. Zdjęcie z 10 lipca 2008.

Obrazek
Wasze wprawne oczęta z pewnością wypatrzyły plamy na liściach. To efekt stosowania preparatów przeciw grzybom, które przyplątały się latoś do ogrodu. Podlałam ziemię i bezrozumnie liście też.
Serdeczności, Teresa.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Witaj Tereso wśród miłośników :)

Do Bożeny, ta na zdjęciu to fortunei AUREOMARGINATA.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj wśród miłośników host. :D

Twoje "trzy grosze" są dla wszystkich cennymi spostrzeżeniami. ;:333
ToOn pisze:
W pozostałych przypadkach ogród przeładowany hostami ma duszną atmosferę i brak mu harmonii. Niekiedy przypomina pole kapuściane. No i pod koniec lata sfatygowane liście robią ponure wrażenie
Ale z tym porównaniem do kapusty to chyba przesadziłeś. Czy hosty wyglądają tak. :;230 :D :lol: :wink:

Obrazek
oryginalna strona ze zdjęciem

Oczywiście posadzone rządkiem jak na grządce nie będą się ciekawie prezentowały, ale przecież można to zrobić z fantazją.
Uważam, że przy zapewnieniu hostom odpowiednich warunków - ich liście są ozdobą nie tylko pod końca lata, ale prawie do końca sezonu. Barwy jesieni u host są również fascynujące. :wink:
ToOn pisze:
Mam nadzieję, że za rok zamieszczę tu zdjęcia swojego ogrodu po zmianach. Obmyślam jeszcze dobór roślin do mojej Sum and Substance i mam dylemat, bo nie wiem czy iść bardziej w klimaty leśne (kopytnik, żurawki, świecznice, barwinki, zawilce, brunnery, miniaturowe rododendrony itp.) czy bardziej w Jurrasic Park (bananowce, kany, paprocie, bambus, trawa pampasowa, gunnera, liliowce, araucaria itd.)
Kanny w tym roku po raz pierwszy zagościły w moim ogrodzie - muszę sprawdzić, czy z hostami będą się ciekawie prezentowały.
Natomiast Gunnera :shock: - myślę, że swoim pięknem, a przede wszystkim wielkością przyćmi wszystko. :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Zablokowany

Wróć do „Hosty”