Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2024 rok )- cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2024 rok )- cz.5

Post »

krabik pisze: 30 gru 2023, o 17:46 Lepiej niech Tomek nie mówi, będzie większa niespodzianka :D
Tak wszyscy pogonili w kierunku wysokich odmian, że kiedy chcesz niskiego, to nie ma dużego wyboru w smacznych pomidorkach.
...
Ja właśnie chcę koktajlowke na krótkim kijku ;:108 a do tego multiflorę.
Rewelacyjnie zrobiła to Karen Olivier - na insta i chyba na fb pokazała swoją krzyżówkę Cascadia. Ale ma razie nie udostępnia bo za niskie F.
pozdrawiam,
Tomek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krabik pisze: 30 gru 2023, o 11:42 Drako, wszystko jasne :) Trzeba samemu stworzyć taką odmianę. Albo są za wysokie, albo inny smak.
Możliwe że do tego dojdzie. :) Jeśli znajdę smacznego dwarfa to nawet jakby krzyżówka nie wyszła krępa (dwarfowe krótkie międzywęźla) to strata mniejsza. Miejsce i potencjalne siły na nowe odmiany praktycznie na minusie więc w nadchodzącym sezonie nie poszaleję z testami nowości.
krabik pisze: 30 gru 2023, o 17:46 Aż przejrzałam mój bank nasion i okazało się, że koktajlówki tam głównie wysokie.
Z niższych samokończących polecę Malinowy Kapturek i Cytrynek Groniasty, nie pamiętam szczegółów poza dobrym, słodkim smakiem, Kapturek chyba bardziej pomidorowy smakiem.

Dziękuję wszystkim za polecajki, starczy nowości na kolejną dekadę. :)
krabik pisze: 30 gru 2023, o 20:23 Kiedy czytam opisy w różnych sklepach, często smak opisują jako cytrusowy...
Zaczynam tego typu opisy odmian traktować prostoliniowo - "cytrusowy" to pewnie po naszemu "kwaskowaty i rześki". Niuansów praktycznie nie czuję więc "nuty smakowe" rodem z opisów win czy kawy palonek zwyczajnie ignoruję.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Dziękuję bardzo, tak podejrzewałam - "cytrusowy" to pewnie po naszemu "kwaskowaty i rześki" :;230
Jako że mieszkam w chłodniejszym klimacie, zamiast orzeźwiająco cytrusowych smaków (cytryna :lol: ), wolę słodsze pomidory, albo zwyczajne.
Bikolory wyjaśnione, teraz zielone: czy wśród zielonych trafiają się kwaśne odmiany? I ogólnie, jakie najkwaśniejsze pomidory znacie? Będzie wiadomo, czego unikać.
Przypuszczam, że koktajlowy koloru i smaku dwarfa Uluru Ochre miałby wzięcie :) Jeśli robiłabym krzyżówki, dążyłabym do takiego wyniku.
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Cytrynek Groniasty niski samokończący ? U mnie był wysoki i nie kończył sie .
Bicolory jakie uprawiałam były pyszne z wyjątkiem Orange Russian 117.
Był bardzo plenny i szybko robił się miękki . Nie moje klimaty .
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krabik pisze: 30 gru 2023, o 21:07 Bikolory wyjaśnione
Miałem w pewniakach Berkeley Tie-Dye, on się chyba na bicolora łapie ale nie pamiętam żeby był "cytrusowy".
anulab pisze: 30 gru 2023, o 21:07 Cytrynek Groniasty niski samokończący ? U mnie był wysoki i nie kończył sie .
...ale jak widzę z moją pamięcią coraz gorzej więc pomysłów więcej nie podsuwam. ;:306
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Z żółtych niska Ola Polka, smaczna.
Tego Berkeley Tie-Die muszę wypróbować, dziękuję za przypomnienie :) .
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Berkeley to chyba zebra ?
Ola smaczna a ja nie mogę znależć tych nasion . W tej sytuacji powtórzę żółtego Ijuńskiego , też smaczny .
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Berkley Tie Dye jest w zielono żółto różowe paski, karbowany, piękny. Już wiem, dlaczego go nie siałam. Bałam się dużych pomidorów, że nie poradzę z ich uprawą, a w opisie jest, że poszczególne owoce mogą ważyć do 1kg.
Pojawiło się tyle nowych odmian i Ola Polka poszła w odstawkę. Nawet nie wiem, czy ją mam.
Jeśli Ijuński żółty jest podobnie smaczny, jak czerwony, to warto.
Kupiłam w tym roku żółtego Ponderosa. Podobno grona zerwane mogą przetrzymać całą zimę. Bardzo ciekawe, czy to prawda.
Anna
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KamilK02 pisze: 30 gru 2023, o 16:59 Czekam z niecierpliwością na wynik, wyznaczyłeś już może odmiany na rodziców?
"Ojcowie" byli od początku ustaleni - Accordion Cherry i Barry's Crazy Cherry (wg uzyskanych informacji, wiążą pełne grona).
Co do "matek" to na początek miałem wybrane dwarfy: Mocha's Cherry, Banksia Queen i Gondwana Thunder. Ale po rozmowach z osobą obeznaną z krzyżowaniem, przyszła odmiana Babylon's Glow (bardziej zwarty krzak). A później "zagadałem" z samym Craigiem LeHoullierem i nakierował mnie na odmianę Lime Green Salad - ona ma już "delikatną multiflorę" :)
Chcę uzyskać F1 do późnej wiosny/początku lata. Z nich F2 do jesieni (wystarczy po 1 krzaku, który będzie miał nieokreślony wzrost i zwykłe liście). A w kolejnych sezonach selekcja :)
pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , Berkeley nie ma tak dużych owoców , przynajmniej u mnie nie miał .

Tomek , jeśli uda Ci się zrobić dobrą krzyżówkę to po co dalsza selekcja ?
Zupełnie się na tym nie znam , ale z własnego doświadczenia wiem , że to
całe długie lata . Przez ten czas trafiają się kiepskie rozszczepienia .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

deltoro dzięki, dowiedziałem się właśnie, że liście rugosa są recesywne :wit
A megagrona K14 brałeś pod uwagę jako dawcę multiflora? Albo Laura microdwarf, jest samokończąca, już nie trzeba było by szukać samokończącego, dodatkowo jak jej pasują warunki daje spore grona.
Babylon's Glow wygląda na prawdę zacnie, ciekawe jak w smaku. Mocha's Cherry ładny indygo podobnie Gondwana Tunder.
Ciekawe jakie cudaki w kolejnych pokoleniach wyjdą z zielonego i żółtego

Właśnie w tym cała zabawa w F2 i F3 szukanie perełek, fakt są bardzo rzadkie, ale jak już się upoluje to jest satysfakcja ;:138 Tak jak z malinowego pomidora wyskoczy żółty z przeźroczystą skórką ;:oj
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Miałam Berkeley w tym roku i byłam zadowolona, owoce nie za duże, nie za małe, smaczne i śliczne. Brałam do pracy a znajomym świeciły się oczy, oglądali je jak jakieś cudo. :lol:
Chciałam w tym roku znowu je wysiać ale muszę ograniczyć uprawę a chcę inne odmiany wypróbować. W kolejnym sezonie z pasiastych planuję Chocolate Stripes.
To moje Berkeleye, green i Pink.

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil , nie bierz do krzyżówek z przeżroczystą skórką . Mam skojarzenie , że to już przejrzały pomidor .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Jeszcze jedną krzyżówkę muszę powtórzyć, nr 20, bo nie udało się w tym roku. No cóż może wyskoczyć z Kam1 żółty z bezbarwną skórką gdyż rodzice to malinowy i żółty. Na razie miałem malinowy, dwa żółte i czerwony. :wit Z nr 9,10, myślę, że może też wyskoczyć żółty z bezbarwną skórką, gdyż użyty był tam malinowy.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil,
Jako "matka" zostaje tylko Lime Green Salad, i dwóch"ojców" Accordion Cherry i Barry's Crazy Cherry. Nie mam tyle miejsca, żeby większą selekcję prowadzić :D
Też na początku myślałem o K14 czy K12, ale odradzono mi - nie wiążą podobno pełnych groń (cokolwiek to znaczy).
pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”