Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Korzenie są w porządku. Zwijanie się liści może być od nieprawidłowego podlewania, zbyt małą ilością wody albo Strelicja nie zaaklimatyzowała się jeszcze do słonecznego stanowiska.

Patafix24, to plamistość liści, której przyczyny musisz szukać w nieprawidłowym podłożu, stanowisku, podlewaniu. W wątku znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Przejrzyj chociaż ostatnie kilka stron.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sylwia Sis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2022, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: strelicja

Post »

Moje strelicje stoją w pokoju z oknami na północ, 0 słońca. Wszystkie liście są zdrowe, bez żadnych zmian kolorystycznych jak u Ciebie. Baaa, z jednego liścia wyrastają mi aż 2 liście :shock: .( Podlewam woda z nawozem dla storczyków i sokiem z wyciśniętej cytryny). Być może Twoja sadzonka ma za dużo słońca, nawozu albo słońca i nawozu? ;:218
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko, że Strelicja jest rośliną słońcolubną, to, że u Ciebie jakoś rosną bez niego to jest ewenementem.

Poza tym plamy wyżej to nie od słońca, tylko prędzej od przelania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Patafix24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2022, o 15:47

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Post »

Te liście usunąć? czy tylko spryskać?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie zrób tylko sam oprysk. Jak ewentualnie plamy będą się powiększać to wtedy odetniesz liście.
Jednak przede wszystkim musisz przesadzić do właściwego przepuszczalnego podłoża, skorygować ewentualnie podlewanie oraz zapewnić jasne słoneczne stanowisko.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41

Post »

marcinsi15 pisze:Witam
Moja strelicja zaczęła zwijać liście, wyjąłem ją z doniczki w celu sprawdzenia korzeni, czy przypadkiem jej nie przelałem. Co można powiedzieć o tych na zdjęciach?
Obrazek
Cześć Marcin, sorry że odpowiadam po kilku dniach.
Jakiś czas temu przesadzałem swoje strelicje więc wrzucę Ci zdjęcia zdrowych korzeni, ok. metrowej Strelicji Reginae (Królewskiej)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

U Ciebie wygląda to gorzej, ale tragedii nie ma. Sam chyba dałeś radę zauważyć czy jakieś korzenie były podgniłe.
Samo zwijanie się liści jest "systemem obronnym" rośliny w przypadku spadku wilgotności i przy niedoborze wody.
Moja Strelicja Biała zwijała kiedyś liście nawet jak wietrzyłem mieszkanie i nawilżacz był wyłączony.
Daj znać w jakim ją trzymasz podłożu, ile podlewasz, gdzie i w czym stoi :wink:
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41

Post »

Zupełnie ogłupiałem odnośnie strelicji z poprzedniego postu ;:202

Najpierw była myśl, że idzie kwiat. Później, że idzie zdeformowany liść, potem podwójny liść...
Teraz już sam nie wiem, bo wygląda to jak potrójny liść. Co sądzicie?

Obrazek

Obrazek
saided
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2021, o 11:55

Post »

Hej, czytałem poprzedni wątek i ten i wolę tylko się upewnić w dwóch kwestiach:
1) czy to jest na pewno grzyb? Bo już się psychicznie nastawiłem, że muszę uciąć te liście ale wolę jednak się upewnić. Jeśli uciąć, to same liście czy aż prawie do podłoża liście z łodygą?
2) Jeśli to grzyb, to idę kupić środek grzybobójczy, czy MIEDZIAN będzie odpowiedni, bo widzę, że polecany topsin został wycofany ze sprzedaży.
3) Jak Wasze strelicje utrzymują się w podłożu z perlitu i ziemi uniwersalnej? Ta moja ma takie ciężkie łodygi, a ta ziemia taka lekka przez ten perlit, że ciężko utrzymać tą roślinę w pionie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzięki wielkie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na ostatnim zdjęciu plamistość może być oznaką infekcji grzybowej.
Doniczka powinna stać na podstawce żeby zapewnić maksimum powietrza do bryły korzeniowej.
Jakie ma stanowisko i jak często podlewasz? W jakim stanie są korzenie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
saided
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

O podstawce wiem, jestem w trakcie poszukiwań ładnej donicy z podstawką tych rozmiarów do domu:)

Stanowisko? Wcześniej była jednak w półcienistym, wpadało na nią jedynie słońce wschodnie, teraz staram się ja wystawiać na okno południowe.
Właśnie przesadzałem ją parę dni temu, korzenie wydawały mi się zdrowe, wysadzało poprzednią doniczkę więc musiałem ostrożnie ją rozcinać, bo korzenie wyszły przez dziury od spodu. Teraz jak już jest w ziemi z perlitem, to podlewam jak jak wsadze palca i jest sucho trochę głębiej niż na wierzchu. Wcześniej wypadało, że mogła być parę razy przelana ( podlewałem ja i później żona bez sprawdzenia gleby ).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jak dwie osoby podlewają, to różnie bywa. :wink:

W jakim stanie były korzenie? Czy zmiany jak na ostatnim liściu pojawiły się przed przesadzeniem czy po?
Zmiany na pierwszych liściach patrząc na ich symetryczność mogą być od przypalenia od słońca. Wystawiłeś na zewnątrz na słońce, czy tylko postawiłeś wewnątrz przy oknie? Kiedy zmiany z pierwszego zdjęcia się pojawiły?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
saided
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W@łaśnie tych zmian nie jestem pewny kiedy się pojawiły. Ale jak poczytałem, że strelicja bardzo lubi słońce to dwa razy wystawiłem ją na balkon, a mam mocno nasłoneczniony balkon. Teraz wystawiam na miejscy przy oknie.
Kupiłem miedzian, zamierzam spryskać roślinę, czy raczej wstrzymać się i poczekać jak rozwinie się sytuacja? Dodatkowo dodam, że ostatnio wypuściła dwa liście strelicja.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślin nie wystawia się nagle na zewnątrz na ostre słońce nawet tych słońcolubnych. Szyba działa jak filtr, który pochłania część promieni UV. Wymagana jest przynajmniej dwutygodniowa aklimatyzacja, kiedy stopniowo przyzwyczajasz do promieni słonecznych.
Najbezpieczniej jednak lepiej trzymać w domu.
Czyli jedno mamy wyjaśnione.

W kwestii tych ciemnych plam, pytałem się w jakim stanie były korzenie.
Szkoda, że nie pamiętasz kiedy powstały. Najprawdopodobniej to skutek zbyt częstego podlewania.
Możesz zrobić oprysk Miedzianem i poczekać czy na tym ostatnim liściu plamy będą zwiększać swój obszar. Jeśli tak, to powtórz oprysk i wtedy odetnij cały liść przy nasadzie łodygi. Możesz spróbować z innym preparatem grzybobójczym, np. Saprol, Scorpion 325sc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
trzyjbule
100p
100p
Od: 26 cze 2022, o 13:18

Strelicja ma grzyba na liściu? co z nim zrobić

Post »

Roślina - strelicja, brak szkodników
Ogólnie jest z nią ok, reszta liści bez zarzuty - tylko ten jeden (w sumie najmłodszy, pomijając aktualnie wychodzący nowy liść).

Ten liść był idealny od początku jak był, przez jakieś 3 miesiące. Później wyjechałam na tydzień, to była niedawna wiosna jak jeszcze były mocno chłodno w nocy + mocny wiatr. Ten liść podczas mojej nieobecności wydłużył łodygę i przesunął się bardziej na lewo i był centralnie oparty o lukę (otwarte okno, jakieś 2cm). I w tym miejscu to się właśnie zrobiło, tam gdzie podejrzewam "wiało" chłodnym powietrzem. Po powrocie odsunęłam roślinę, jednak te plamy ogarnęły całą prawą granicę liścia, a później nieco z lewej jego strony.
Co to jest, czy coś z tym da się zrobić (powstrzymać ewentualne rozprzestrzenianie się). Czy to grzyb od zawiania? czymś spryskać? czym?
wolałabym nie ucinać liścia.

Drugie pytanie tak przy okazji - dlaczego te nowe liście są takie długie (łodygi) przez co strasznie wyginają się na bok. Na zdjęciach w internecie raczej widziałam liście ładnie wypionizowane.
https://upload.picpaste.me/image/hzmlJ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Strelicja ma grzyba na liściu? co z nim zrobić

Post »

Przelana. Radzę poczytać ten wątek, znajdziesz dużo odpowiedzi na zadane pytania:

viewtopic.php?f=19&t=125216

Wrzuć więcej zdjęć, opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”