Szparagi-uprawa,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fanrats
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 wrz 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szparagi

Post »

Moje szparagi też wyhodowałam od nasionka. Od trzech lat delektujemy się ich smakiem. Gdybym nie miała ich na działce, to szparagi oglądałabym tylko na obrazkach. (Taki los mieszkańców małych miasteczek.) Też uprawiam na zielone pędy. Uważam, że mają intensywniejszy smak niż białe.
Obrazek
Pozdrawiam :) MARTA
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Dzisiaj zjadłem kolejne dwie zielone wypustki. Mam nadzieję, że w następnym roku będę mógł jeść szparagi z właściwej grządki. Samosiejki się pojawiły nie przy samych roślin matecznych, a opodal pod drzewem i metalowym płotem, gdzie ptaki miały dogodne miejsce do siedzenia i trawienia i nie tylko po zeżarciu owoców szparagowych.
pozdrawiam, Gunnar
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Moje nasionka kiełkują. Na razie to takie wiotkie igiełki. Kiedy wysadzić je na rozsadnik? Toż to takie delikatne :shock:
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz je wysadzić teraz, jeśli chcesz. Przeniosłem ostatnie samosiejki wczoraj z różnym skutkiem. Jedna roślina poszła w całości, korzenie (karpa) i łodyga, a u innej sama karpa, z trzeciej zrezygnowałem, bo była za blisko drzewa. Od przysłego roku będę jeść te szparagi (ostrożnie), a za dwa lata już pełną parą.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku (przesadzone) szparagi są na jednej grządce z truskawkami, czosnkiem i papryką. Za rok tam nie będzie czosnku ani papryki, a truskawki i szparagi to niby dobrzi sąsiedzi, ale zamierzam uprawę truskawek przenieść gdzie indziej w następnym lecie.
pozdrawiam, Gunnar
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z jednej paczuszki nasion wysiałem 1/3opakowania. Odmiana Argenteuil (Franchi Sementi). Skiełkowały prawie wszystkie nasiona i co ja mam z tym teraz robić? Posadziłem jeden zagonek a resztę sadzonek przesadziłem do większych pierścieni. Może znajdzie się jakiś amator szparagów?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

12 sadzonek poszło do ludzi a resztę posadziłem dzisiaj do gruntu. Będę się martwił wiosną co z nimi dalej począć.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ponieważ moja uprawa szparagów ma już kilka lat w dodatku jest to jakaś stara odmiana postanowiliśmy "zrobić" nową szparagarnie bo przecież na możliwość zbierania plonów trzeba będzie ze 3 lata poczekać. Kupiłam 20 sadzonek szparagów odm. Eposs ( w paczce było ich troszkę więcej ale niektóre malutkie). Niestety stanowisko przyszykowane "na chybcika" bo powinno się na jesieni zacząć przygotowywać glebę czego nie zrobiliśmy.
Zostały wykopane głębokie rowki w których nasypane zostały kopczyki z podłoża do uprawy warzyw, na tych kopczykach zostały ułożone karpy i przysypane ziemią W międzyrzędzia zakopany został obornik króliczy.
Alembik

Post »

Czy każda odmiana szparagów nadaje się do jedzenia?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alembik ,ponoć są odmiany "czysto "ozdobne np szparag sierpowaty czy szparag Sprengera .
Alembik

Post »

Ale to doniczkowe. Chodzi mi o to, czy taki zwykły najzwyklejszy szparag, co to powszechnie rośnie w mojej okolicy jest jadalny :) U nas nikt go nie je, jest traktowany jako roślina ozdobna.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrób im zdjęcie na wiosnę i potem jak się rozwinie - może ktoś Ci udzieli jednoznacznej odpowiedzi . Myślę ,że możesz też spróbować - nie słyszałam o trujących odmianach co najwyżej mogą być gorzkie. Pewnie są to jakieś zdziczałe odmiany ,które pozostały po uprawach.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W krajach zachodnich, największym rarytasem dla smakoszy są szparagi dzikie, zbierane na obrzeżach lasów (czy innych miejscach znanym zbieraczom). Nie łatwo je wypatrzeć, gdyż mają średnicę cienkiego sznurka :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Alembik

Post »

Dobrze wiedzieć. A może kiedyś wybiorę się ze szpadlem do lasu i posadzę kilka szparagów. Tylko z jakimi drzewami leśnymi będą współpracować? :)
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy moje szparagi powariowały czy Wasze też już wychodzą? Skleroza mnie dopadła straszna i proszę o pomoc. Zapomniałam jakiej odmiany kupiłam karpy, na pewno na literę P, podobno niemiecka odmiana, krótka nazwa 4-5 liter, może ktoś wie ;:180 ;:223

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”