Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Twoje życzenia słoneczka się spełniły Lucynko. Dziś od rana piękny, słoneczny dzień i temp. 7? w cieniu. Nie wiadomo, cieszyć się czy martwić ;:7 Z jednej strony jak słońce wpada przez okno, to zaraz siły wstępują w człowieka i łapie za mop i ścierkę ;:306, z drugiej strony to dopiero styczeń i takie temperatury nie wróżą nic dobrego...
Miejmy nadzieje, że się jeszcze ochłodzi zanim nasze rośliny się pobudzą.
Piękna ta azalka Lucynko ;:138
Milutkiego popołudnia ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ;:oj już pierwsze wysiewy za Tobą, pelargonie pięknie kiełkują ;:215
U nas też zima w odwrocie, śnieg topnieje.
Azalia bardzo ładna, oby długo się utrzymała.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!

Szczególnie serdecznie witam wszystkie Babcie dumne ze swoich wnucząt i życzę Wam dozgonnej wzajemnej miłości.

Dla Was różyczki w kolorze miłości. Obrazek

Zima w odwrocie, temperatura jak w marcu, słońce wędrujące po błękitnym niebie - to krótki obraz mojego czwartku.
Hołduję zasadzie niewychodzenia z domu częściej niż raz w tygodniu, ale dzisiaj nie wytrzymałam i tę zasadę złamałam. W drodze na ryneczek zajrzałam do kwiaciarni, bo niesamowicie kusiły stojące niemal przy samych przeszklonych drzwiach doniczki z hiacyntami i fiołkami afrykańskimi. Musiałam! No i mam! Dwie doniczki hiacyntów (6 sztuk) i dwa nowe fiołeczki.
Dzisiaj fotka jednego. Druga niewyraźna, powtórzę jutro przy dziennym świetle.

Obrazek Ten ma znacznie ciemniejszy odcień niż na zdjęciu.

Danusiu - też zastanawiałam się nad zakupem czerwonej, ostatecznie wzięłam różową, przy czym ona ma właściwie kolor brzoskwinioworóżowy. ;:333
Wiosna w powietrzu zawisła pewnie tylko na kilka dni, czytałam bowiem, że zima jeszcze nas odwiedzi. ;:108
Miło było, dzięki. ;:196

Halszko - cieszę się. :tan U mnie też słoneczko dzisiaj nie próżnowało. ;:3
Synoptycy wieszczą jeszcze trochę zimy, więc roślinki pewnie nieprędko obudzą się z uśpienia. ;:303
Dziękuję w imieniu azalii ;:180 oraz za naprawdę milutkie popołudnie. ;:196

Dorotko - jedna odmiana pelargonii wykiełkowała, ;:131 druga się nie śpieszy.
Azalia dziękuje za pochwałę. ;:180 Również liczę na jej ładne i długie kwitnienie. :D

Jeszcze trochę maja w styczniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie tyle odmian wajgeli??
U nas słońce pięknie świeci.Śnieg się topi. ;:222
Śliczny kolor fiołeczka i tyle kwiatków.Jakie kolory hiacyntów.??
Miłego dnia. :heja
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czytam,że w doniczkowe nowalijki wchodzisz Lucynko ;:138 Lubię i ja te umilacze i zarażam nimi wokół siebie ..Synowa i Wnuczka już też się zaraziły :D Dostałam też śniedka..ładny jest! :D
Zdrówka Lucynko! ;:167 ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj mam najserdeczniejsze życzenia dla wszystkich Dziaduniów. Niech Wam miłość wnucząt towarzyszy w każdym dniu, a wspólnie spędzane chwile dają poczucie szczęścia i radości.

A to różyczki dla Was. Obrazek

Tak pięknie mnie dzisiaj słonko zapraszało na spacerek, że nie wytrzymałam i wyszłam z domu. Było naprawdę pięknie i cieplutko.
Gdyby nie duża ilość wody w pośniegowych kałużach, weszłabym na działki. Nie weszłam, nie chciałam zmoczyć sobie butów, do których spokojnie też mogłoby mi się wody nalać.
W drodze powrotnej zerknęłam przez okna do Biedry, gdzie regały aż uginają się od rozmaitych pięknie kwitnących roślinek.
Musiałam zajrzeć do środka. No, musiałam! Zajrzałam i z pustymi rękoma nie wyszłam. Nie potrafiłam się oprzeć kusicielkom.
Przyniosłam dwie doniczki pięknie kwitnących roślinek. Oto one:

Obrazek Azalia.

ObrazekŚniedek wątpliwyObrazek

A to zdjęcia wczoraj zakupionych fiołków afrykańskich:

Obrazek

Obrazek

Danusiu - mam tylko trzy odmiany krzewuszki. Miałam jeszcze żółtą, ale gdzieś sobie poszła. ;:7 Pewnie zmieniła działkę bądź zawędrowała do jakiegoś ogrodu. :oops:
U mnie już śniegu nie ma, jest woda i jest błoto. ;:131 Gdzieniegdzie jeszcze jakieś małe plamki bieleją, ale i one brudne. ;:222
Kolory hiacyntów dopiero poznam. Celowo kupiłam takie, które jeszcze w listkach chowają pączki. Sądząc po barwie cebulek, mogą być fioletowe lub niebieskie i białe albo żółte, może jasnoróżowe... ;:218
Za miły, nawet bardzo miły dzień, serdecznie dziękuję ;:167 , a Tobie dobrej nocki życzę. ;:19 ;:196

Maryniu - już mnie trochę poznałaś i wiesz, że mam bardzo słabą silną wolę i nie potrafię obojętnie przejść obok kuszących swoją urodą roślinek. ;:7
Prawda, że ładny jest ten śniedek! ;:215 Wypatrzyłam go w głębi zastawionego regału, gdzie stał sobie taki samotny sierotek. ;:303
Zdrówko z wdzięcznością przytulam, ;:168 bardzo dziękuję ;:180 i z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Życzę wszystkim wspaniałego słonecznego i zdrowego weekendu. ;:77 ;:31 ;:cm ;:cm

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Takiej azalii to jeszcze nie widziałam.Ten fiołek z drugiego zdjęcia też piękny,nie mówiąc o śniedku.Piękny kolorek.
No widzisz opłaca się częściej wyskoczyć do miasta. : :D
U nas śnieg jeszcze nie całkiem się stopił.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Piękne te kwiatuszki.
Ten fiołek biało buraczkowy ładny.
Ja też dzisiaj kupiłam kwiatuszki bo w otoczeniu brakuje mi kwiatów.
Ten Twój śniedek cudny, takiego jeszcze nie widziałam.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko , ale kusisz tymi nowymi zakupami ;:333 Śniadek uroczy, jeszcze nie widziałam , albo wcześniej nie zwracałam aż takiej uwagi na rośliny ;:138 Dzisiaj muszę zobaczyć, czy u nas też jest taki :D
Pozdrawiam Was cieplutko i zdrówka ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Azalie ;:333 ja już próbę z nimi kiedyś robiłam ale mi się nie powiodła i już się z nimi nie bawię, ale Tobie może się udać. Życzę Ci tego bo to urocze roślinki! :D Fiołeczki też godne zakupu! ;:108
Kolor hiacynta będzie adekwatny do ...koloru doniczki! ;:108Sprawdzone! :heja
Zdrówka! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sobota nie zachęcała do wyjścia z domu. Wprawdzie temperatura raczej jesienna niż zimowa, a do tego jeszcze deszcz. Wprawdzie nie ulewny, ale mokry. Krótko mówiąc, nieprzyjemna pogoda, sympatyczniej w ciepłym mieszkanku.

Danusiu - w najbliższej B... też takiej azalii nie było, zresztą śniedka też nie widziałam. Obie rośliny kupiłam wczoraj w B... obok działek. ;:108
Trochę się boję kontaktu z covidowcami, dlatego rzadko zdarza mi się wyjść częściej niż jeden raz w tygodniu. Tym razem skusiło mnie ;:3 i raczej na spacer sobie poszłam, a zakupy to tak przez przypadek. ;:7
Dzisiejszy deszcz spłukał resztki śniegu i teraz jest już tylko szaroburo. ;:oj

Ewuniu - dziękuję w imieniu kwiatuszków. ;:180
Na moich parapetach też jakoś mi koloru brakowało, stąd taki rozmach w zakupach. :tan
Śniedek i mnie zauroczył, ;:303 też nigdy wcześniej nie widziałam takiego na żywo, jedynie na zdjęciach. ;:108

Halinko - a co mi szkodzi trochę pokusić... ;:224 Trzeba sobie czymś tęsknotę za ogródkiem załagodzić. :D
Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Maryniu - azalie kupuję, bo je lubię. Cienko u mnie z kwitnącymi roślinami doniczkowymi, więc azalie traktuję jako zimową ozdobę mieszkania, a ponieważ mam problemy z ich zatrzymaniem na dłużej, traktuję je jak jednoroczne. ;:7
Fiołki afrykańskie kiedyś nie mieściły się u mnie na parapetach, po wymianie okien wszystkie się upiekły ;:145 i teraz od czasu do czasu, zwykle zimą, uzupełniam kolekcję, która zbyt wolno mi się rozrasta, ale one są dosyć drogie. Mam jednak nadzieję, że ze dwa jeszcze dokupię, jeśli spotkam jakieś ciekawe odmiany. :lol:
Dzięki za info w sprawie koloru hiacyntów. ;:180
Za zdrówko dziękuję i z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Lucynko!
Racja, racja. Ogrody śpią pod śniegiem lub w błocie ( mój zachował plamy śniegu i wygląda jak wyliniały wielbłąd ;:219 ), a koloru się chce, jeszcze jak się chce! U mnie już od trzech lat kwitnie tylko czerwone anturium, opatrzyło mi się już, ale uparcie kwitnie i co mu zrobisz? Też skusiły mnie hiacynty. Na razie, tak jak Twoje, mają tylko zadatki kwiatów, ale na pewno kolor nie będzie czerwony ;:173.
Niestety, nie mogę kwiatom oddać parapetów, bo zbyt wiele kotków po nich skacze. Twoja kicia nie zajmuje miejsca w oknach?

Pozdrawiam i podziwiam Twój życiowy optymizm - Jagi
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko jakie piękne masz odmiany krzewuszek, tyle różnych kolorków podczas kwitnienia. A ja jesienią jedną z własnego ukorzeniania musiałam wykopać, od kilku lat pastwiły się nad nią opuchlaki brzydko dziurkując liście. Chyba jej też korzenie podjadały, bo marniała w oczach. Trudno już w to miejsce mam pomysła ;:306
Zima w odwrocie, masz rację, ciepłe temperatury jak marcowe rozpuszczają śnieg i deszcz też pomaga. Do wiosny coraz bliżej, ptaszki zaczynają śpiewać, dzień coraz dłuższy ;:215
Dużego optymizmu, dobrego tygodnia ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko witaj :wit Fajne zakupy doniczkowe zrobiłaś ;:138 Śniedka takiego widzę po raz pierwszy, fiołki też śliczne.
Orliki też masz urocze, zwłaszcza ten ostatni, różowy z jaśniutkimi brzeżkami, wygląda jak baletniczka.

Miłego niedzielnego odpoczynku ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

U mnie wczoraj znowu sypnęło śniegiem ,temp.-1 więc może poleży.Lucynko śniadek śliczny ,jeszcze takiego nie widziałam a i reszta kwiatków poprawia humorek ;:215 .Ty szalejesz z kwiatkami a ja kupiłam tunel foliowy na działkę,co prawda mogłam dalej uprawiać u koleżanki ale swoje to swoje.Córka jak się dowiedziała to tylko się uśmiechnęła i przypomniała mi jak to na jesień zarzekałam się ,że nigdy więcej pomidorów :;230 a zamówiłam na AWN 22 odmiany a o tych co mam w domu nie wspomnę :tan .
Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę :wit ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”