Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Post »

Danusiu :wit Nasiona gailardii pozbierałam, ale wydaje mi się, że uda się wiosną podzielić kępkę. Choć sasanek teoretycznie się nie dzieli, to swego czasu musiałam wykopać dużą kilkunastoletnią sasankę i zaryzykowałam. Okazało się, że kępa składała się z wielu roślinek z cienkimi, długimi korzeniami jak gęsto posiana pietruszka. Podzielilam ją na dwie części i posadziłam w innym miejscu i rosną do dzisiaj.
Śliczne fiołki masz Danusiu, co jeden to ładniejszy ;:63 ale biały z zielonym obrzeżem jest poza konkurencją :D
Goździczki i różyczka ;:215 W listopadzie każdy pojedynczy kwiatek cieszy i zachwyca chyba równie jak na przedwiośniu ;:167
Pozdrawiam cieplutko, miłego, zdrowego weekendu Danusiu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj LUCYNKO pogoda niestety jest nieprzewidywalna.Wiosna zrobi tak jak jej się będzie podobało.Kotek faktycznie musiał być najedzony.
Jedna pani mi opowiadała,że koło niej ktoś karmi kotki,a jej się to nie podobało,więc nic się nie odezwałam.
Ty masz doświadczenie z kotkami.Ja nie mam doświadczenia.U nas było dużo kotków,ale wtedy byłam młoda.
U nas pochmurno,a teraz pada deszcz.
Miłego wieczoru. :wit

DOROTKO ja lubię właśnie takie książki gdzie wszystko dobrze się kończy.Mam inną dwutomową,ale jej nie przeczytam.Całe dwa tomy o tym jak to sobie małżonkowie nie wierzą i jeszcze do tego zza każdego rogu czyha mściciel.brrr. ;:222
:wit

ULA cieszę się,że poprawiłam Ci humor.Nie wiem czemu to Morski Wilk,ale sobie zapisuję nazwę.Bardzo fajny kwiatek.Ma wysokie nogi i dobrze go widać ponad liśćmi.Nazwa może dlatego,że niebieski kolor jak morze???
Trzymaj się ciepło i z dala od chorób. ;:138

HALSZKO to miałaś szczęście,że sasanka żyje.Pewnie tak miało być.Ja przesadzałam też jeden taki kwiatek którego się nie przesadza,a jednak żyje.Może Ci co piszą ,mało wiedzą?Straszą tylko nas biedne ogrodniczki. :cry:
Pomyśleć,że ten biały z zielonym kupiłam w Kauflandzie.Potem widziałam też u nas w Biedronce.
Masz rację fiołki piękne.Jeszcze takich nie miałam.Choruję jeszcze na skrętniki,ale mam tylko dwa popularne:biały i niebieski.
Zdrowia życzę i nie daj Boże szpitala.To co się tam dzieje jest straszne.Dziś pokazywali co się dzieje w Iławie.
Dużo zdrowia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Danusiu, zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią zwierząt. W moim bloku mieszka facet, który nienawidzi psów. Nie wejdzie do windy nie tylko z osobą w towarzystwie pieska, ale nawet po wyjściu tej osoby z windy. Nie pojedzie nawet wówczas, gdy posiadacz psa jest sam. ;:7 My go nazywamy ironicznie: "Miłośnikiem psów" ;:306
Byłam dzisiaj na działce i choć siąpiło deszczem, zrobiłam to, co Ty już wcześnie wykonałaś. Zakopczykowałam róże i inne wymagające obsypania rośliny, np. hibiskusy bylinowe. Normalnie spociłam się przy tej robocie. :lol:
Teraz nie wiem, kiedy tam zajrzę, bo nie lubię nie mieć zajęcia, a zostało mi jedynie zlikwidowanie kobei, która jeszcze kwitnie. ;:333
Zdrówka i słoneczka. ;:167 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też nie rozumiem takich ludzi.Lucynko a ten facet to na którym piętrze mieszka?,a może ma uczulenie na sierść?
A dlaczego chcesz likwidować kobęę,nie może zostać do wiosny.?
Trzymaj się Lucynko!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, nasz "miłośnik psów" mieszka na ósmym piętrze i raczej nie jest alergikiem, bo nie tylko z psem do windy nie wejdzie, ale też z posiadaczem psa, gdy ten jedzie windą sam. U nas wielu ludzi ma pieski i wożą je windą, więc zawsze ktoś przed nim mógł ze swoim czworonogiem jechać, a ten facio go nie widział, więc wchodzi do windy i jedzie. Wydaje mi się, że on ma po prostu taką fobię. ;:110
Ale sobie bukiecików nastawiałaś! ;:215 Dzięki nim masz działkę w domku. ;:138
A ja wbrew przewidywaniom pojechałam na działkę i przyznam się, że wcale się nudziłam, miałam co robić. :tan
Myślisz, że mogę zostawić kobeę na zimę? ;:131 Przecież ona po zmarznięciu zgnije, a pergola jest drewniana. ;:218
Pomyślę. ;:24

Zdrówka i ciepełka. ;:167 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu :wit
Fajne bukiety zrobiłaś, będą zdobić mieszkanko przez jakiś czas ;:303 a jak już się zniszczą masz do podziwiania swoje śliczne fiołeczki.
Skrętników nie mam, ale właściwie nigdy o nich nie marzyłam, mam natomiast kilka fiołków, które czasem rozmnażam z listków, ale to takie zwyklaczki różowe i fioletowe.
Trzymaj się zdrowo, miłej niedzieli ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!
Bukiecików już prawie nie ma ;:145 .Różyczka też zaraz się posypie.Pogoda u nas zmienna.Padał deszcz teraz ładnie świeci zachodzące
słońce.
To ja nie rozumiem tego faceta,on wchodzi na 8 piętro po schodach.?
Nie wiem Lucynko czy ona zniszczy konstrukcję???,ale za to myślę,że na działce jest ciągle coś do roboty.
Miłej niedzieli. ;:7

HALSZKO witaj!
Fiołeczki wypuszczają nowe kwiatki.Nawet nie wiedziałam,że fiołki lubią kwaśną ziemię i nawóz do kwasolubów.
Nie opłaci się też trzymać starych fiołków ponieważ słabo kwitną.Wszystko to wyczytałam w internecie.
Bukieciki zostały już tylko na zdjęciu.Chyba kupię jakiś kwiatek z doniczką i postawię zamiast bukietów. :tan
Fajnej niedzieli. ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Cyklamen w ogrodzie kwitnie u Ciebie Danuś ;:138 ja jakoś nigdy nie miałam jeszcze ich w ogrodzie a i domowe mi się niezbyt darzyły.. :oops: Fiołeczki domowe też zaprzepaściłam... ;:222 Ale inne kwiaty domowe mam całkiem,całkiem dorodne.. ;:333
Pozdrówki same dobre zostawiam! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

przepiękne dalijki. ;:167
Cyklamen ciekawy. I on normalnie ci w gruncie zimuje ??
I chryzantemki śliczne.
Bogata jeszcze jesień w różne piękne kwitnienia. ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu piękne dalie we flakonach. U nas wszystko już zważone dziś rankiem przymrozek -1st.
Cyklameny bardzo mi się podobają, ale jakoś nie zapraszam ich do ogrodu, będę podziwiała w Waszych ogródkach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu nigdy specjalnie nie zwracałam uwagi na ziemię do fiołków, sadzilam w uniwersalnej, nawóz jeśli stosowałam, to do roślin kwitnących. Ale coś musi być z tą ich kwasolubnością, bo od zawsze wiedziałam, że nie lubią podlewania twardą wodą z kranu. Zdecydowanie bardziej lubią deszczówkę lub wodę przegotowaną. Muszę zacząć się im bardziej przyglądać i podsypać im trochę kwaśnego podłoża. Twoja biała chryzantema bardzo podobna do mojej, ale ma chyba dość sztywne łodyżki, moja się przewiesza, zwłaszcza po deszczu :wink:
Pozdrawiam i milutkiego wieczoru Ci życzę ;:167 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Danusiu piękne te bukiety u mnie już mało kwiatów i nie ma z czego zrobić bukiecik do domu. Te kwiaty co w gruncie też piękne muszę sobie kupić takie białe jak Twoje bardzo mi się podobają. Pozdrawiam życzę miłego wypoczynku dużo zdrówka i ;:3
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYNIU!
Cyklamen u mnie kwitnie pierwszy raz i mam nadzieję nie ostatni.Też kilka razy próbowałam i wreszcie się udało. ;:138
Fiolki też kiedyś dawno temu miałam,ale jakoś słabo rosły.Teraz wzięłam się i poczytałam o nich.Staram się im dogodzić,ale przede wszystkim nie przelać.
Pogoda u nas typowo jesienna,deszczowa i pochmurna.Dziś siedzę w domu.Upiekłam wczoraj ciasto sypane z jabłkami.Rano popijam kawkę z moim słodkim ciastem.Wyszło za słodkie,ponieważ niepotrzebnie do jabłek wsypałam galaretkę. ;:124
A jakie masz kwiatki domowe?pochwal się. ;:180
Dużo zdrowia. :wit

ANIU!
Chorowałam na cyklamena od dawna i wreszcie mam.On jest zimotrwały i mam nadzieję będzie się u mnie rozrastał i rozsiewał.
Chryzantemy bardzo długo stoją w domu w wazonie.Przywiozłam już dawno i bukiecik stoi do tej pory.Muszę postarać się o więcej kolorów i żeby kwitły wcześniej.Pomyślałam,że muszę moje posadzonkować i postawić sobie na balkonie w donicy.
Trzymaj się w zdrowiu.

DOROTKO witaj!!
Mam nadzieję,że mój cyklamen będzie się rozrastał i nasiewał.
Pogoda u nas listopadowa ;:222 ;:306 pada ,wieje ,chłodno.
Przymrozków jak na razie nie było,ale na niedzielę zapowiadają deszcz ze śniegiem.Ciekawe czy im się sprawdzi.????
:wit ;:168

HALSZKO ja też nie zwracałam uwagi co do ziemi.Te moje wsadziłam do mojej kompostowej i o dziwo ładnie rosną.Może ona była kwaskowa? ;:306
Chryzantemy moje (od Lucynki) ładnie się rozrosły,ale myślę,że po deszczu też by pospuszczały głowy.
Muszę Ci powiedzieć,że nie spodziewałam się,że one tak długo stoją w domu we flakonie.Żałuję,że nie przywiozłam więcej,a tak to teraz nie widzę ich ponieważ nie jadę na działkę. ;:145
Dzięki za życzenia też życzę miłego,zdrowego wieczoru. ;:168

ALU!
Bukiecików już nie ma,ale chryzantemy stoją już bardzo długo.
Te moje białe i czerwone chryzantemy to od Lucynki.Są bardzo plenne i na drugi rok porobię sadzonki,oczywiście jak nie przyjdzie zima -30 stopni.Jak będziesz chciała to przypomnij się.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, chryzantemy długo stoją w wodzie. ;:333 A mnie było żal ściąć ich więcej do wazonu. ;:7 Głupia jestem, bo na działce nie bywam już, a mogłabym w domu na nie popatrzeć. ;:108 Tym bardziej, że kwitnących doniczkowych nie mam, poza jedynym fiołkiem, który zakwitł kilkoma zaledwie kwiatuszkami. ;:222
Tobie nawet grudnik już się zbiera do kwitnienia, ;:138 a mój nawet jednego pączusia nie posiada. :( Nie mam ręki do kwiatów doniczkowych. Trudno, będę czekała wiosny. :lol:

Ten nasz 'miłośnik psów' jeździ windą, pieszo nie pokonałby ośmiu pięter. ;:14 Tylko ma taką fobię, że nie zjedzie razem z posiadaczem psa.

Zdrówka. ;:167 ;:196

Ps. Zajrzyj do mnie, wstawiłam spis nasion do rozdania.
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!!
Byłam ,zajrzałam,zamówiłam. ;:196
Widzisz też tak mam jak Ty.Nie jadę już na działkę a wzięłam tylko parę gałązek chryzantem i teraz pluję sobie w brodę bo mogłam wziąść cały bukiet.
Ten grudnik zrobił mi straszną niespodziankę.Nie spodziewałam się tylu kwiatków.Nigdy tak nie miał.Mam też więcej grudników,ale tylko ten
zaszalał.
Nie mam już zdjęć z ogrodu,będę więc wstawiała zdjęcia z domu. ;:124 ;:224
Miłego,zdrowego dnia. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”