Glebogryzarka jaką polecacie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Glebogryzarka jaką polecacie?

Post »

A może Pubert Roto 507??
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamówiłem już Stige Silex 103.
Silnik B&S Vanguard 205 cm3, glebogryzarka szerokość 60 cm, głębokość pracy 22 cm, napęd przenoszony łańcuchem, koła 15", 70 kg wagi. Cena niestety prawie 5 tyś. PLN.

Mam ogródek warzywny około 3 ary w jednym kawałku, nie przekopany na jesień stoi odłogiem, ziemia ciężka, zbita... Zobaczymy, czy ta glebogryzarka temu podoła...
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę o informacje, mój zakup na razie odłożyłam, ze względu na cenę właśnie, i muszę jeszcze trochę dozbierać, ale też skłaniam się ku:
STIGA Urządzenie wielofunkcyjne Silex 95 B prawie 3,5 tys + STIGA Glebogryzarka Silex 95 1,2 zł + ewentualnie STIGA Pług śnieżny Silex 95 1 tys zł
Z tego co widzę wybrałeś wersję mocniejszą.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32

Post »

Właśnie zamówiłem Puberta Vario BC3.W poniedziałek ma być u mnie zobaczymy jak się będzie sprawował
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Gdybyś mógł wstaw zdjęcia.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wczoraj kurier przywiózł mojego Puberta Vario BC3.Ponieważ pogoda jest marna na razie nawet jej nie złożyłem poczekam jeszcze kilka dni.Pierwsze wrażenia wizualne są bardzo pozytywne. Jak tylko ją zmontuję postaram się wrzucić kilka zdjęć.
Obrazek
ms2pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2016, o 23:11

Post »

Napisz też co jest w zestawie, głównie mnie interesuje czy jest pług? Czy to jest za dopłatą?
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W zestawie jest tylko glebogryzarka plus olej silnikowy,natomiast można dokupić różne dodatki jak np. zestaw do orania ,obsypnik pług śnieżny koła metalowe.Na you tube są filmiki własnoręcznie wykonanych dodatków(np.przyczepka,pług,pług snieżny i wiele innych ). Na zdjęciach w sieci wydawała się duża mniejsza niż jest w rzeczywistości.
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Natomiast ms2pl jeżeli chodzi o pług lub inne przystawki to trzeba za nie dopłacać oddzielnie chyba że ktoś sprzedaje jako zestaw ale wtedy wliczone jest to w cenę więc jest sporo wyższa
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Dzisiaj dotarła do mnie Stiga Silex 103.

Ogród warzywny, w zeszłym roku uprawiany, na jesień nic nie robiłem, ziemia stała do teraz - nie orana, nie kopana.
Ziemia ciężka, do tego jest bardzo mokro, w cieniu miejscami ciągle leży śnieg.

Ogólnie, po 2 przejazdach ziemia jest super uprawiona. Sprawdzałem szpadlem, na całą jego głębokość (30 cm) ziemia jest spulchniona.

Żegnaj szpadlu ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek

Obrazek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

To samo powiedziałem po przejechaniu moją elektryczną ponad 5,5x tańszą ;)
Co prawda nie moje nagranie https://www.youtube.com/watch?v=GhOijowwGIY jednak glebogryzarka ta sama, proponuje od razu przewinąć do 2:25 kiedy tester zmieni głębokość spulchniania.

Jednak z elektrycznymi radzę uważać bo można kupić takie coś https://www.youtube.com/watch?v=Zc9pp-wMtEk
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

Na prawdę chcesz porównywać markową [a i tak niezbyt silną] glebogryzarkę STIGA to elektrycznej marketówki? Z daleka gleba pewnie wygląda podobnie ale czas i jakość pracy jest nie porównywalnie lepsza.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Podobnie jak gwarancja płacąc 2600 PLN mamy 2 lata gwarancji, a jak po tym czasie glebogryzarka się zepsuje? Użytkownik zapłacił 2600 PLN / 24mc gwarancji = 108 PLN miesięcznie. A moja elektryczna makretówka kosztuje miesięcznie 478 PLN / 24 miesiące gwarancji i to daje 19 PLN miesięcznie.
108 PLN miesięcznie a 19 jest KOLOSALNĄ RÓŻNICĄ!!! ja w tej cenie kupie 5,5 nowych glebogryzarek z 24 miesięczną gwarancją a Twoja od 8 lat będzie bezużyteczna bo się zepsuła w 25 miesiącu użytkowania ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

marcinbb, nie zawsze Ci to się sprawdzi, bo ja już użytkuję czwartą glebogryzarkę spalinową i być może kupię po raz piąty , bo z przedłużaczem u mnie byłoby niebezpiecznie, pośpiech, częste przemieszczanie się i często miedzy słupkami, dyskwalifikuje elektryczną u mnie. Tam gdzie mogę, to używam dużej glebogryzarki ciągnikowej.
Obrazek
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

marcinbb pisze:To samo powiedziałem po przejechaniu moją elektryczną ponad 5,5x tańszą ;)
Co prawda nie moje nagranie https://www.youtube.com/watch?v=GhOijowwGIY jednak glebogryzarka ta sama, proponuje od razu przewinąć do 2:25 kiedy tester zmieni głębokość spulchniania.

Jednak z elektrycznymi radzę uważać bo można kupić takie coś https://www.youtube.com/watch?v=Zc9pp-wMtEk
Co Ty w ogóle porównujesz? Ten elektryczny baczek nijak się ma do glebogryzarki. Przez pierwszą część filmiku tester drapie ziemię a drugą połowę... też drapie tylko głębiej. Wrzuć filmik jak naprawdę zaczynasz tym pracować.
https://www.youtube.com/watch?v=iE4qGq1xNbY spróbuj zrobić coś takiego Twoim cudeńkiem. Jak będziesz chciał przerobić ziemię na głębokości kilkunastu centymetrów na obszarze z filmiku to nie dość, że zajmie Ci to wielokrotnie więcej czasu a zanim zakończysz pracę to zajedziesz kilka lub (nie przesadzam, wiem co mówię) kilkanaście takich maszyn.
https://www.youtube.com/watch?v=4oazLMQGhdQ proszę Cię wrzuć filmik jak pracujesz w ten sposób :)
https://www.youtube.com/watch?v=hKR-DITlWJI pochwal się tempem pracy tej zabawki i jakością kopania ziemi :) Pokaż wszystkim jak Twoje cudeńko za śmieszną cenę pracuje w ten sposób
marcinbb pisze:Podobnie jak gwarancja płacąc 2600 PLN mamy 2 lata gwarancji, a jak po tym czasie glebogryzarka się zepsuje? Użytkownik zapłacił 2600 PLN / 24mc gwarancji = 108 PLN miesięcznie. A moja elektryczna makretówka kosztuje miesięcznie 478 PLN / 24 miesiące gwarancji i to daje 19 PLN miesięcznie.
108 PLN miesięcznie a 19 jest KOLOSALNĄ RÓŻNICĄ!!! ja w tej cenie kupie 5,5 nowych glebogryzarek z 24 miesięczną gwarancją a Twoja od 8 lat będzie bezużyteczna bo się zepsuła w 25 miesiącu użytkowania ;)
Przepracuj w ciągu roku 1h na 15 cm w ubitej ziemi to zobaczysz ile wyniósł koszt wszystkich tych Twoich baczków zajeżdżanych jeden po drugim, ile kosztów poniosłeś jeżdżąc i wymieniając na gwarancji ile się wykłócałeś z obsługą, ile czasu zajęła Ci sama praca... a normalna glebogryzarka wciąż będzie miała jeden koszt.

...mądrala się znalazł...

Tak jak grzebień do włosów ma się do grabi ogrodowych tak ten Twój wynalazek ma się do glebogryzarki. Nim, to Ty możesz sobie w doniczce ziemię grzebać albo daj dziecku niech się pobawi na plaży. ...a nie! przepraszam, to jest na prąd..
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”