Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak wygląda rabata w zarysie, mile widziane jakieś sugestie.
Obrazek

Rabata jest zaprojektowana wokół brzozy, słońca dość dużo, bo brzoza wysoka więc czupryna wysoko w górze, cieniuje niewiele.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teraz na czasie jest sadzenie cebulowych ,więc szybko na wiosnę byłby kolorek a póżniej coś wymyślisz lub forumowicze podpowiedzą.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mnie się bardzo spodobało u Ceslavyte obsadzenie drzewa aksamitkami, taki piękny dywan stworzyły.....
Na początek mogą być....
Ja wokół pnia ściętej wiśni mam zamiar posadzić liliowce, tulipany i lilie. Nie wiem czy pasują do siebie ale spróbować nie zaszkodzi .....
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

W rabacie pod brzozą na wiosnę ładnie wyglądały by krokusy, a później wypełniłabym jakimiś jednorocznymi (np. gazaniami)
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witamy.

Piękny ogród i powstał w tak szybkim czasie. Tym bardziej nam się podoba ponieważ widzę w nim dużą ilość kamienia-podobne rozwiązanie jak w naszym ogrodzie.
Piękna kolekcja róż i w ogóle ciekawie zaplanowany.
życzę dużo sił i czasu na spełnianie swoich pomysłów i i tworzenie kolejnych pięknych rabatek.

Pozdrawiamy; Jola i Adam.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witajcie,

Jestem pełna podziwu dla ogromu pracy- w tak szybkim czasie, z "placu budowy"- przytulny ogród! Powodzenia w waszych planach!
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Witaj, może przy brzozie posadzić liliowce, ta róża pomarańczowo-łososiowa jest podobna do mojej Doris Tysterman, jest opisana ze zdjęciami w moim wątku.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny, za rady i dobre pomysły. To miło słyszeć (czytać) pochwały, przyjemna jest świadomość, że to co robimy z moim M. innym też się podoba.
Różę zaraz obejrzę, może to akurat taka sama? Bardzo lubię nadawać moim różom imiona. Dzięki forum, a właściwie forumowiczkom kilka już nazwałam.
A teraz o mioch planach co do rabaty pod brzozą. Latem wykopałam tulipany czerwone i żółte, jest tego sporo, więc trzeba posadzić. Zostałam obdarowana szafirkami, dokupiłam tulipany pełne i strzępiaste, hiacynki, żonkile pełne i takie zwyczajne oraz śnieżnik - nie mam pojęcia co to jest. Planuję dokupić krokusy.

Oto moje zakupy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oprócz tych rozmaitości chcę posadzić lilie (już zamówione), liliowce, żurawki, lawendę, firletki, goździki. Nasadzenia uzupełnię jakimiś jednorocznymi: aksamitki, pelargonie. Chodzi mi po głowie pomysł, aby po pniu puścić różę pnącą.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam!
Gratuluję!Jeszcze "moment" i będziesz miała cudowny, zagospodarowany ogród. Ten pomysł z pnącą różą na tej brzozie jest fajny. Odniosłam wrażenie,że ta rabata jest w pobliżu ścieżki do domu. Wtedy chyba najlepiej wiosenne cebulowe, a latem jednoroczne. Ewentualnie jesienią można pomyśleć o donicach z wrzosami i chryzantemami. Będzie wtedy fajnie widać zmieniające się pory roku.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Coś ty narobiła ???
Przez twojego śnieżnika trafiłam na stronę Hortico i naklikałam cebulek. Na szczęście mnie wywaliło więc mój portfel uratowany :P :P :P
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

aleś zaszalała z zakupami :lol: :lol:
pięknie rozwija się twój ogród
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Świetne zakupy. Śnieżnik cudo. Sama go kupię, bo bardzo mi się Twój zakup podoba. Ja jeszcze chcę kupić cebulice, takie małe niebieskie roslinki i posadzić pod drzewami.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Danusiu z tą rabatą wiosenną to myślę ,że dobry pomyśł , ja oczywiście to posadziłabym niebieski kwiaty, bo bardzo lubię niebieski kolor, a po wiosennych to kwiaty jednoroczne,np.cynie w okól brzozy a przy brzegu jakieś inne letnie kwiaty.Właściwie to co Ci podpowiadac jak ty masz tak wspaniałe pomysły na rabatki .pozdrawiam
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny i rady, z wielu już skorzystałam i są tego efekty. Czy ja zaszalałam z zakupami, jeszcze jak!
Wczoraj przyszła paka od pp. Cedzyńskich, solidnie opakowana, rośliny zabezpieczone i oznaczone. A oto co kupiłam: kalmia - 2, rożnecznik -3, azalia - 2, enkwiant - 1, menziesia -1, runianka - 1 oraz truskawka ozdobna jako miły upominek od sprzedawcy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moja półcienista rabata na skraju lasu wydaje się zapełniona. Jeszcze tylko dodam jej koloru, jakieś rośliny kwitnące w pełni lata i chyba wsadzę trochę krokusów.

Podczas sadzenia, deszcz i słońce na przemian, wpadł mi do głowy pomysł na kolejną rabatę. To tak, żebym się wiosną nie nudziła. A jeszcze rok temu ogród był mi najzupełniej obojętny, potem "odkryłam" forum i zobaczyłam te wszystkie piękne i zadbane ogrody i zapragnęłam mieć podobny.

Obiecałam dokupić krokusów z przeznaczeniem na rabatę pod brzozą i kupiłam, ale nie poprzestałam na krokusach, zobaczcie sami:
Obrazek Obrazek Obrazek

Na dzisiaj pracy wystarczy, trzeba zebrać sily na nowy tydzień.
Pozdrawiam, Danuta
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

wow!!!!

nie mogę zaglądać do Ciebie, bo mi się zachciało znowu zakupów :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”