Opowieści z Jagieliny
- eszeweria18
- 200p

- Od: 29 sie 2018, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Opowieści z Jagieliny
Plany i rozważania to już coś
Ja na tę chwilę nawet nie mam gdzie jej postawić
Dla mnie to jeszcze dalekie plany, a u ciebie już się coś dzieje, trzymam kciuki żeby jak najszybciej się udało, bo na pewno świetnie to zagospodarujesz i miło będzie pooglądać 
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Dziękuję. Szklarnia byłabym idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza ogrzewana, bo dotarło dzisiaj do mnie, że jestem niesłychanie pazerna na wysiewanie wszystkiego, co możliwe. Zajęte mam wszystkie parapety w nowym dwukondygnacyjnym domu, częściowo też podłogi pod oknami, cały regał oświetleniowy oraz wszystkie okna w warsztacie. A przecież jeszcze do popikowania mam mnóstwo i do wysiania tyle samo. 
Taka oranżeria to fajna rzecz. Szczególnie jak sie patrzy na obrazki. No, żartuje. Ale bardzo rozsądnie trzeba podejść do tematu bo ogrzewanie nie będzie tanie. Chociaż dziś w dobie paneli słonecznych może się to udać. Nam się nie udało, i nie mam. Będę kibicować. Ale najpierw piwniczka...obiecałaś.
- arameic

Jasne. Wyjdę niebawem po drewno, to pocykam, jak ta ziemianka teraz wygląda, wrzucę parę fotek i opiszę, jak będę miała męża bliżej siebie. Rozumiesz, zupełnie nietechniczna jestem.

- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu a z czego będziecie robić tą szklarnie ?
- arameic

Seba, trwają dyskusje nad szkłem i poliwęglanem. Jeszcze nie zdecydowaliśmy. Przez zimę mąż zrobi projekt i nazbieramy stali na szkielet, a od przyszłego roku zaczną się prace. Muszę wykorzystać fakt, że mam w domu automatyka, dzięki temu szklarnia będzie wyposażona w różne 'bajery'. Trzeba będzie przysiąść wpierw przy jakiejś technicznej lekturze i zgromadzić informacje od profesjonalistów. którzy w takich szklarniach pracują. Chcemy zrobić to możliwie najlepiej, jak się da. 
- arameic

Dzisiejsza cudowna pogoda pozwoliła zamocować foliak, który zakupiłam na alle. Wbrew zapewnieniom sprzedawcy nie okazał się 'solidny i wytrzymały' - to o szkielecie. Rurki są delikatne i mało stabilne, sama folia też wygląda na cienką, no ale zobaczymy. W przyszłym sezonie będzie już może szklarnia, więc mam nadzieję, że wytrzyma oby do jesieni. Ale do brzegu... Mam kilka porad, które mogą przydać się podczas montowania takiej folii. Otóż:
wszystkie miejsca skręcania rurek szkieletu wkrętami należy zabezpieczyć silvertape'm lub taśmą izolacyjną albo klejącą, zapobiegnie to nieuchronnemu przecieraniu się folii w tych miejscach

bardzo dobrze sprawdza się zakotwiczenie całości do podłoża w następujący sposób: wbijamy paliki długości ok. 50 cm co 1 m, do których przykręcamy długie deski, między którymi skręcamy folię. Ten patent działał u nas doskonale przez 2 sezony

Jeszcze jedna ważna rzecz: aby zamki błyskawiczne przy wejściu działały bez naprężeń, należy nie mocować folii na szkielecie na sztywno, warto zostawić luźny namiot (nauczka z dwóch poprzednich sezonów).
Świetnie sprawdza się też dodatkowy wewnętrzny stelaż do podwiązywania pomidorów:

wszystkie miejsca skręcania rurek szkieletu wkrętami należy zabezpieczyć silvertape'm lub taśmą izolacyjną albo klejącą, zapobiegnie to nieuchronnemu przecieraniu się folii w tych miejscach

bardzo dobrze sprawdza się zakotwiczenie całości do podłoża w następujący sposób: wbijamy paliki długości ok. 50 cm co 1 m, do których przykręcamy długie deski, między którymi skręcamy folię. Ten patent działał u nas doskonale przez 2 sezony

Jeszcze jedna ważna rzecz: aby zamki błyskawiczne przy wejściu działały bez naprężeń, należy nie mocować folii na szkielecie na sztywno, warto zostawić luźny namiot (nauczka z dwóch poprzednich sezonów).
Świetnie sprawdza się też dodatkowy wewnętrzny stelaż do podwiązywania pomidorów:

- max1232
- 500p

- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Basiu, tak to niestety jest z tymi sprzedawcami. Każdy wszystko co sprzedaje to zachwala a jak już ktoś kupi to okazuje się że przychodzi jakieś badziewie.... Ale mam nadzieję że posłuży Ci do czasu postawienia szklarni 
- arameic

SebaMax, ech, szkoda gadać... W zestawie brakowało paru śrub oraz jednej rurki, stanowiącej część szkieletu. Guzik to byłoby warte bez mnóstwa własnej inwencji i materiałów dodatkowych. Mam nadzieję, że to ostatnia zamawiana folia. 
- max1232
- 500p

Basia moja altanka zamawiana w Leroy Merlin jak przyjechała to co prawda wszystkie najważniejsze elementy miała ale śrób i kątowników miała za mało. Tak mniej więcej połowę i też musiały iść w ruch własne. Dobrze że akurat miałem 
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poliwęglan sprawdzi się lepiej niż szkło jako pokrycie szklarni.
- arameic

SebaMax, no niestety, wszystkie te zamawiane foliaki są słabe i niestabilne. Dlatego trzeba się wziąć w garść i zrobić samemu.
Madziagos, i to właśnie z poliwęglanu będzie chyba nasza przyszła szklarnia. Mamy rok, by ją zaprojektować, zgromadzić materiały
i zbudować. Nie mogę się doczekać.
Madziagos, i to właśnie z poliwęglanu będzie chyba nasza przyszła szklarnia. Mamy rok, by ją zaprojektować, zgromadzić materiały
i zbudować. Nie mogę się doczekać.
- max1232
- 500p

Basiu, a masz już gdzieś jakiś sklep w naszej okolicy z poliwęglanem w dobrej cenie? Bo w mojej szklarni sporo już szyb popękanych jest i niedługo będę musiał wymienić i też właśnie nad takim rozwiązaniem myślałem 
- arameic

W Bstoku Tuplex zajmuje się poliwęglanem w różnych rodzajach, ale nie obczaiłam jeszcze asortymentu. Dzisiaj calutki dzień spędziłam z gracką, plecy mi odpadają. 
- arameic

Moje sadzonki pomidorów i papryk bardzo chcą już wylądować w miejscu stałym, ale jeszcze z jakieś 10 dni będą musiały poczekać, bo prognozy są kiepskie.
[/URL
[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/ed57386bcc879f18]

[/URL[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/ed57386bcc879f18]