perdii pisze:A jak myślicie te przybyszowe cebulki wsadzić do gruntu czy do jakiś skrzynek? Oczywiście wiosną
Nie takie oczywiste.Bulwki przybyszowe mieczyków zimują w gruncie,dorosłe bulwy
nie przezimują.Jeśli masz teraz czas,to możesz część bulwek wysiać na grządkę,
dość rzadko,wzejdą wiosną.Resztę wysiej wiosną,porównasz które lepiej rosną.
Nie doradzam publikowanie niesprawdzonych informacji, może to doprowadzić do strat trudnych do przewidzenia.
Gdyby to była prawda, na połowie mojego ogrodu rosły by cebulki przybyszowe, niestety żadnej wiosny nie zauważyłem wschodów cebulek przybyszowych.
To znaczy,ze jesteś słabym obserwatorem,albo nie wiesz jsk wyglądają siewki
mieczyków.Wszyscy,którzy uprawiają mieczyki wiedzą jak ta drobnica zaśmieca grządki.I o jakich stratach piszesz,tego materiału narasta setki na jednej bulwie,
jeśli są dobre warunki uprawy.
Nacinanie piętek hiacyntów (bo to miał na myśli mój przedmówca) nie dotyczy wszystkich cebulowych.
Takie praktyki stosuje się dla roślin, które wytwarzają mało cebul przybyszowych. Słyszałem jedynie o hiacyntach i narcyzach.
Ismena wytwarza wiele cebulek przybyszowych,w trakcie przechowywania,
jak jej robal narcyzowy,czyli pobzyga,wygryzie piętkę i środek cebuli.Jeśli się go w porę upoluje.Nacięcie lub wydrążenie piętki również prowokuje wytwarzanie cebulek.
witam miłosników mieczyków.Ja tez jak wykopałam cebule to tych maluchów jest cała masa i dobrze ze weszłam na forum bo pewnie bym je wyrzuciła a tak te wieksze dalej posadzę
Rok temu miałam ten sam problem ze swoimi mieczykami - cześć z nich się pokładła:(
Jak powinny wyglądać zdrowe bulwy mieczyka? Od jakiegoś czasu marzę o takich kwitnących na zielono. Dzisiaj w sklepie je oglądałam, ale wydawały mi się jakoś tak strasznie suche... Nie wiem czemu ale zawsze mam taką panikę, że cebulki czy kłącza które kupię będą martwe... Głupota, prawda?
hej, w ubiegłym roku po raz pierwszy sadziłam mieczyki, na głębokość cebuli, ale przewracały sie niestety podczas wzrostu, jak głęboko sadzicie swoje? myśle, że powinny siedzieć głębiej w ziemi?
doradźcie prosze bo w tyg zabieram sie do sadzenia
pozdrawiam
Kaśka
Posadziłam dziś mieczyki bardzo mi się podobają te kwiaty ale grają mi na nerwach jak zaczynają się przewracać ale jeszcze spróbowałam posadzic głębiej może to coś da albo kupię im laseczki niech się podpierają Pozdrawiam Stasia.
Kaska jeżeli sadzisz mieczyki na wysokość cebuli to stanowczo za płytko.Ja swoje wsadzam na głębokość około 10 cm a jak cebulka duża to i więcej i jeszcze niektóre i tak muszę podeprzeć
W starej dobrej książce znalazłem sugerowany odstęp między cebulami 12 cm w rzędach co 25 cm . Takie zagęszczenie zwiększa zapotrzebowanie na nawozy , ale trochę zabezpiecza przed przewracanie. Stosuję go już drugi rok z dobrymi rezultatami
W ubiegłym roku nawet bardzo wybujałe okazy , wysokości nawet 150 cm stały o własnych siłach